Sidas arbete med sysselsättning

Begränsade försörjningsmöjligheter, låga inkomster och dåliga arbetsvillkor gör att många människor i låginkomstländer fastnar i fattigdom. De har inte råd med utbildning och vård och får inte alltid tillgång till sociala skyddsnät. Sida arbetar för att ge tryggad sysselsättning och försörjning åt fler, särskilt kvinnor och ungdomar.

Varför bistånd till sysselsättning?

Hundratals miljoner människor i världen saknar sysselsättning och försörjning

Många människor som lever i låginkomstländer och arbetar har ofta inte tillräckligt med inkomst för att kunna försörja sig. Ofta saknar de även sociala trygghetssystem och grundläggande rättigheter. 214 miljoner av de som arbetar i världen lever i extrem fattigdom.1

Dystert på den globala arbetsmarknaden

De flesta länderna, särskilt låg och medelinkomstländer, har inte återhämtat sig till samma sysselsättningsnivåer som innan pandemin. Läget har förvärrats av efterföljande kriser med eskalerande konflikter och hög inflation som bromsar den ekonomiska utvecklingen i världen.2

Fler arbetar inom informella sektorn

Omkring 2 miljarder människor, 60 procent av den globala arbetskraften, arbetar inom den informella ekonomin, ofta under otrygga arbetsförhållanden, låg lön och dåliga villkor. Det drabbar särskilt kvinnor och ungdomar.

Exempel på vad Sida bidragit till

Fungerande arbetsmarknader och jobbskapande

Sida bidrar till att skapa arbetstillfällen med bra villkor och fungerande arbetsmarknader. I Moçambique har Sidas mångåriga stöd till MozTrabalha varit avgörande för genomförandet av landets arbetsmarknadspolitik, vilket hittills har bidragit till att 1,8 miljoner människor kommit i arbete genom nya jobb.

Gröna jobb för klimatomställning

Gröna jobb blir allt viktigare i den globala omställningen till en mer hållbar ekonomi. Sidas stöd till hållbara jordbruksmetoder hos bondekooperativ och jordbruksföretag i Tanzania har bidragit till produktionsökningar på mellan 20-50 procent. Stödet har också öppnat upp tillgången till nya marknader för 13 000 jordbruksföretag som producerar blommor, frukt, grönsaker, kryddor, örter och trädgårdsfrön.

Fler kvinnor och unga i sysselsättning

I Zimbabwe stödjer Sida ett projekt som förbättrar inkomster, arbetsvillkor och motståndskraft mot kriser och stress för 30 000 utsatta stads- och landsbygdskvinnor. Bland annat får kvinnorna stöd att starta mikroföretag. I Zambia stödjer Sida en ny yrkesutbildning som är ett samarbete mellan Volvo, FN:s organisation för industriell utveckling (UNIDO) och Northern Technical College. Läroplanen ser till att utbildningarna matchas med industrins behov. De flesta av studenterna kommer från landsbygden och allt fler är kvinnor.

Berättelser om biståndet

Basil och Ola i Palestina tjänar pengar online

Att hitta ett kvalificerat jobb som ung i Palestina är inte enkelt ens om du är välutbildad. Tack vare ett utbildnings- och karriärinitiativ i Gaza och på Västbanken har Basil och Ola börjat frilansa online – med kunder både i och utanför Palestina.

Basil Arabi Fayez Atawneh

Sidas arbete för sysselsättning

I många av Sidas samarbetsländer arbetar de flesta som har jobb inom den informella ekonomin, ofta med låg lön och dåliga villkor. Det gör att människor får svårt att förbättra sina liv och ha råd med skolgång till barnen, vård och mediciner och få tillgång till sociala skyddsnät. Att skapa förutsättningar för att de människor som i dag står utanför ekonomin ska ha tillgång till egen försörjning är en viktig del av biståndet. Det förbättrar livsvillkoren för kvinnor, unga och andra utsatta grupper. Att människor har trygga anställningar med löner som det går att leva på är också viktigt för att förebygga konflikter och bevara fred. 

 

Sysselsättning och försörjning

Många människor i Sidas samarbetsländer saknar tillräckliga inkomster och tillgång till arbeten med bra villkor. Att människor har möjlighet att försörja sig är en förutsättning för att de ska kunna ta sig ur fattigdom och förbättra sitt eget och familjens liv.

Sida stödjer projekt som bidrar till att fler människor har tillgång till egen försörjning och jobb med bra arbetsvillkor, särskilt för kvinnor och unga. Här är några exempel:

Tryggar mat och försörjning i Burkina Faso

I Burkina Faso stödjer Sida bland annat FN:s fackorgan för jordbruk, skogsbruk och fiske (FAO) som förbättrar livsmedelstryggheten och ökar möjligheten till försörjning för småskaliga jordbrukare genom att återställa eroderad jordbruksmark, uppgradera vattendammar och öka jordbruksproduktivitet via hållbara odlingsmetoder. Detta gynnar bland annat människor som har fördrivits inom landet och stärker kvinnors ekonomiska egenmakt.

Om FAO:s arbete i Burkina Faso på organisationens webbplats

 

Utbildning och jobb inom IT i Palestina

Sidas stöttar människor som lever i fattigdom och bor i länder med hög grad av våld, fattigdom, ojämlikhet eller miljömässig och politisk försämring. Begränsningarna i den fria rörligheten begränsar unga palestiniers tillgång till arbete. Sida stöttar en utbildning i informationsteknologi i Palestina som öppnar upp möjligheten till egen försörjning och till ekonomisk egenmakt. Genom ett samarbete med Mercy Corps-programmet Gaza Sky Geeks (GSG) har Sida bidragit till att 15 669 unga personer har gått teknologi och frilansutbildningar, varav över 50 procent är kvinnor. Det har i hög grad bidragit till att säkra deras möjlighet till jobb.

Om Gaza Sky Geeks på organisationens webbplats

Nya jobb för unga personer från marginaliserade områden i Kenya

I Kenya stöttar Sida samarbeten mellan privata och offentliga organisationer (Public-Private Development Partnership-programmet (PPDP). Genom anställningar och egenföretagande har närmare 3000 unga personer från marginaliserade områden i länen Narok och Nakuru har fått inkomstbringande sysselsättning med anständiga villkor.

Om samarbetet på Openaid’s webbplats

 

Arbetsvillkor

En stor del av världens arbetare saknar avtal, trygghet och rättigheter på sina arbetsplatser. De har också löner som är för låga för att leva på. Detta gäller särskilt arbetare i låg- och medelinkomstländer. Sida stödjer projekt som förbättrar och stärker människors rättigheter och villkor på arbetsmarknaden. Här är några exempel på projekt Sida stöttar:

Stärker villkoren i textilindustrin i Bangladesh

I många långinkomständer har arbetare liten möjlighet att påverka sina arbetsvillkor. I Bangladesh stödjer Sida ett projekt där landets regering och International Labour Organisation (ILO) samarbetar för att stärka löntagare i textilindustrin. Det gör det möjligt för fler anställda att organisera sig fackligt och på så vis påverka och förbättra sina villkor.

Om arbetet i Bangladesh på ILO:s webbplats

Hållbart företagande och bättre arbetsvillkor i Georgien

I Georgien stödjer Sida ett nätverk med 149 lokala företag och organisationer för att främja hållbarhet, sysselsättning och anständigt arbete (Leadership for Sustainable Development in Georgia, Global Compact Network Georgia). I samarbete med georgiska regeringen utarbetade Sida även en Business and Human Rights Guide för statligt ägda företag som vägleder företagen i att respektera de anställdas rättigheter. 

Om Leadership for Sustainable Development in Georgia på Openaid

Sociala trygghetssystem

Människor som saknar ett arbete står ofta utanför sociala trygghetssystem som sjukförsäkringar och pension. Många har också sämre tillgång till vård och utbildning, och har mindre resurser till sina barn – vilket i sin tur gör det svårare att ta sig ur fattigdom och skapa ett bättre liv. Sida bidrar till att stärka de sociala trygghetssystemen för människor som står utanför arbetsmarknaden. Här är exempel på projekt som Sida stödjer:

 

Utvecklar sociala trygghetssystem i Rwanda

Många människor i Rwanda lever i fattigdom och tillgång till social trygghet är viktigt för de människor som lever i extrem fattigdom och är mest sårbara (kvinnor, barn, människor med funktionshinder och äldre). Genom Sidas stöd till Rwandas nationella system för social trygghet har över 50 000 barn och gravida fått tillgång till kontantstöd och stöd till näringsrik mat. Nära 14 000 hushåll fick en familjemedlem tillgång till flexibelt deltidsarbete, varav mer än 70 procent var kvinnor.

Om projektet med kontantstöd på Openaids webbplats

Kontantstöd för sysselsättning i Afghanistan

Den rådande situationen i Afghanistan har försvårat arbetet med att stötta långsiktigt jobbskapande och försörjning. Därmed ställer Sida om för att tillgodose de grundläggande behoven. Genom så kallad ”cash for work” där människor som saknar tillgång till egen försörjning får kontantstöd i samband med att de utför enklare samhällstjänster vilket ger tillgång till inkomster och försörjning.

Om kontantstöd till Afghanistan på Openaids webbplats

 

Omfattning och styrning av Sidas arbete med sysselsättning

Sidas stöd till insatser med sysselsättning som huvudmål uppgick till 1,8 miljarder 2022. Många andra av Sidas områden, exempelvis jordbruksutveckling, privatsektorutveckling, utbildning och energi, bidrar också till att öka sysselsättningen. Inriktningen på arbetet styrs av regeringens Strategi för en hållbar inkluderande ekonomisk utveckling, men också av flera landstrategier. I sammanfattningen beskrivs hur Sida arbetar med sysselsättning.

Uppdaterad: 19 oktober 2023

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning