Skymning över Limas kustlinje. 2013

Berättelser om biståndet

Från tygblöjor till systerskap - entreprenören Marías resa från Venezuela till Peru

Det senaste decenniet har Venezuela befunnit sig i en djup kris som tvingat över sju miljoner människor på flykt i grannländerna. En av dem är entreprenören María Dorta, som tillsammans med sina två små barn och ett hundra ekologiska tygblöjor, migrerade till Peru för att skapa ett bättre liv. Med stöd från det Sidastöttade projektet Somos Parte, utvecklade hon sin verksamhet. Nu hjälper hon andra kvinnor att komma igång med sina företag.  

Entreprenören María Dorta

Foto: Privat

Nystart för entreprenören María Dorta 

Entreprenören och småbarnsmamman María Dorta har en utbildning i digital marknadsföring och driver ett företag som tillverkar ekologiska tygblöjor och mensskydd. I hemlandet Venezuela hade hon kommit i kontakt med projektet Somos Parte, som är ett samarbete mellan Sida och FN:s organisation för migration (IOM). Projektet riktar sig bland annat till små företag som behöver hjälp med att komma igång med sin verksamhet. 

– Jag hade börjat marknadsföra och sälja mina produkter online. De färdiga produkterna skickade jag sen till människor som hjälpte mig att distribuera dem i Peru. De var mina första anställda, berättar María Dorta. 

Sedan fyra år tillbaka driver hon sitt företag i Peru, sedan hon tvingades lämna Venezuela. Hon är en av miljontals människor som migrerat eller flytt från Venezuela för att skapa sig ett bättre liv i något av grannländerna. 

Entreprenören María Dorta

Foto: Privat

Den största våg av människor som tvingats fly i Latinamerikas historia

Situationen för människor i Venezuela har kraftigt och stadigt försämrats sedan mitten av 2010-talet, trots att landet har världens största oljereserver. Venezuelas ekonomi utgörs nästan helt av oljeindustrin. När den ekonomiska krisen drabbade världen 2008, sjönk oljepriserna. Venezuela drabbades hårt av den globala ekonomiska krisen. Åren som följde var oroliga och när landets president Hugo Chávez dog 2013 utlöstes en politisk kris i landet.

Året därpå, 2014 drabbades världen av ett stort oljeprisfall, som ytterligare försämrade den instabila situationen i Venezuela och hyperinflation drabbade landet. Med detta uppstod brist på varor som mat, elektricitet och mediciner. Tio år in i krisen ser situationen fortfarande dyster ut. I dag befinner sig sju miljoner venezolaner utspridda i 17 länder i Latinamerika. 

Människor på flykt i världen 2023

100 miljoner människor befinner sig på flykt i världen. Antalet har mer än fördubblats de senaste tio åren.

53 miljoner av alla på flykt, befinner sig på flykt i sitt eget land.

35 miljoner av alla som befinner sig på flykt i världen är barn.

Lämnade landet med två små barn och 100 blöjor att sälja 

Trots att María Dorta jobbade och slet hårt räckte pengarna knappt till att täcka familjens behov. Samtidigt som affärerna i Peru började gå bättre blev livet hårdare i Venezuela. Halva dagen gick åt att jobba, halva dagen åt att stå i matköer. 

–  Jag kämpade så med att överleva att jag glömde bort att det finns en framtid. Jag migrerade för barnens skull. Barnen är mitt hopp. Alla mina ansträngningar är för att ge mina barn en bättre framtid än den de skulle haft om vi stannat kvar. Först nu ser jag att jag hade tappat hoppet i Venezuela, säger María Dorta.  

Det var tufft. Jag hade ingen som kunde ta hand om barnen, de fick klara sig själva i några timmar medan jag skötte affärerna.

María DortaEntreprenör

Det var ett stort steg för María Dorta att, tillsammans med två små barn - dottern, då nio år gammal och sonen ett och ett halvt år, flytta från den lilla kuststaden Maracay i Venezuela till Lima, som har en befolkning på nästan 9,8 miljoner människor. Bakom sig lämnade hon sina nära och kära, och tryggheten. 

– Det var jag, barnen och 100 ekologiska tygblöjor. Blöjorna som jag hade sytt sålde slut fort och för pengarna köpte jag en symaskin. Men det var tufft att komma hit själv. Jag hade ingen som kunde ta hand om barnen, de fick klara sig själva i några timmar medan jag skötte affärerna. Och tack gode Gud har allt gått bra, säger María Dorta. 

Entreprenören och småbarnsmamman María Dorta har en utbildning i digital marknadsföring och driver ett företag som tillverkar ekologiska tygblöjor och mensskydd.

María Dorta i sin syateljé

I en liten lokal i Lima syr Mará Dorta och hennes arbetslag på tio personer upp ekologiska blöjor, gjorda av lokalt producerad ekologisk bomull. Foto: Privat

En väg till försörjning och integration

Det finns få möjligheter för venezolaner som har flytt eller migrerat till grannländerna att få ett jobb för att försörja sig själva och sina familjer. Utan en inkomst är det svårt att ha råd att äta tre mål mat om dagen eller att bo i en anständig och säker bostad. Många saknar även tillgång till hälso- och sjukvård och andra sociala tjänster. 

Situationen för venezolaner som har flytt eller migrerat är tuff. Växande främlingsfientlighet, diskriminering och en allt svårare ekonomisk situation gör det svårt för många att få jobb.

Sarah Thai-Yen Stemmler Projektledare för FN:s organisation för migration (IOM) integrationsprogram i Latinamerika och Karibien

I januari 2022 inledde Sida ett partnerskap med Internationella organisationen för migration (IOM) och ett av deras projekt kallat "Somos Parte", som kan översättas till “vi hör hemma”. Samarbetet ska öka venezolanernas möjligheter till sysselsättning med anständiga villkor och stärka de lokala förutsättningarna för mottagarländerna att lösa de utmaningar som finns. Sarah Thai-Yen Stemmler är projektledare för FN:s organisation för migration (IOM) integrationsprogram i Latinamerika och Karibien och koordinerar Somos Parte. 

– Situationen för venezolaner som har flytt eller migrerat är tuff. Växande främlingsfientlighet, diskriminering och en allt svårare ekonomisk situation gör det svårt för många av dem att få jobb trots sina kvalifikationer. Problemet drabbar särskilt kvinnor, som är dubbelt utsatta, dels för att de är kvinnor men också för att de ses som migranter, säger Sarah Thai-Yen Stemmler, projektledare för Somos Parte på IOM. 

Om projektet

SAMARBETSORGANISATION

FN:s organisation för migration IOM (International Organization for Migration)

Om projektet på Openaid

MÅL

Förbättrade förutsättningar till sysselsättning med anständiga arbetsvillkor för människor som tvingats fly från Venezuela och ökad integration i regionen.

 

Stöd från Sida

55 miljoner kronor under perioden 2021-2025.

Exempel på vad som görs

Stöd till nystartade företag

Små och medelstora nystartade företag som har överlevt inledande utmaningar får stöd för att utveckla sin verksamhet, växa och nå nya marknader och skapa arbetstillfällen.

Nätverk för kvinnliga ledare 

27 venezuelanska kvinnliga ledare från 11 länder har skapat ett regionalt nätverk för kvinnliga ledare från den venezuelanska diasporan. De har fått ökad kunskap och resurser inom strategisk kommunikation, ledarskap, ställa ansvariga till svars, resultat och insamling.

Onlinekurs i entreprenörskap

ILO och FN:s organ för kvinnors rättigheter och ekonomisk egenmakt (UN Women) har utvecklat en onlinekurs där människor som har fördrivits från sina hem, flytt eller migrerat kan lära sig hur man startar och driver ett eget företag.

Några framsteg

153 entreprenörer

Hittills har 153 personer fått stöd för att expandera sin verksamhet genom projektet.

Samarbete över gränserna

28 myndigheter från 12 kommuner har tillsammans med medborgare och invandrare planerat och utvecklat program för integration.

Onlineutbildning stöttar integrationen 

120 företrädare för civilsamhällesorganisationer i 15 länder har deltagit i en onlineutbildning för att stärka integrationsarbetet i samhällen.

Förändrar synen på människor som flyr eller migrerar 

Trots att många av dem som lämnar Venezuela ofta har hög utbildning, språkkunskaper och relevanta färdigheter har de svårt att komma in på den lokala arbetsmarknaden. Ett av skälen är diskriminering och främlingsfientlighet, ett annat är att processerna för att erkänna deras kvalifikationer eller utbildning kan vara komplicerade, kostsamma eller ta tid. Ytterligare ett problem är att många av dem befinner sig i ett land utan inrese- eller uppehållstillstånd, så kallat irreguljärt.

Vi arbetar för att förändra negativa attityder gentemot människor som har migrerat.

Sarah Thai-Yen StemmlerProjektledare för Somos Parte på IOM

– Vi arbetar för att förändra negativa attityder gentemot människor som har migrerat. Och vi arbetar med den privata sektorn, civilsamhället och lokala myndigheter, för att ta itu med de många hinder som människor som migrerar möter för att bli en del av samhället, både socialt och ekonomiskt, säger Sarah Thai-Yen Stemmler. 

Så arbetar Somos Parte med migration i Latinamerika och Karibien:

Särskilt fokus på kvinnor

Mer än hälften av personerna som befinner sig på flykt eller har migrerat är kvinnor. På grund av kvinnors ökade sårbarhet har projektet särskilt fokus på kvinnor och kvinnors ekonomiska egenmakt.  

Därför stöttar Somos Parte bland annat kvinnliga venezolanska egenföretagare som María Dorta att komma igång med sitt företag och få det att växa. Vissa som får stöd genom programmet har, som i María Dortas fall, startat företaget i Venezuela. De har tagit sig förbi uppstarten men behöver stöd att expandera sitt företag. Andra startar sitt företag i mottagarlandet då bristen på arbetstillfällen inom det egna yrket, fått dem att satsa på att starta eget.

Sömmerskan Ivon Marquina

Ivon Marquina kommer från Peru och är en av de kvinnor som fått egen försörjning genom María Dortas företag. Foto: Privat

Skapar arbetstillfällen för kvinnor 

I sin lilla syverkstad i Lima syr María Dorta upp ekologiska blöjor av lokalt producerad peruansk bomull. Hennes varumärke heter Kuyaiky wawa på quechua, det ursprungsspråk som talas i Peru. Det betyder "jag älskar dig, min baby”. I dag har hon ett väletablerat nätverk och ett litet  team med tio anställda som hon lär upp inom sömnad. Arbetet sker i skift och de kan jobba hemifrån om de behöver.

Jag har bara anställt ensamstående kvinnor med barn. De kämpar med sitt, någon har barn med funktionsnedsättning, andra är nya i landet.

María DortaEntreprenör

– Jag har bara anställt ensamstående kvinnor med barn. De kämpar med sitt, någon har barn med funktionsnedsättning, andra är nya i landet. Jag lär dem också om företagande, för man måste kunna göra lite varje för att få det att gå runt. En av sömmerskorna har lärt sin mamma att sy. Nu är det två kvinnor i hushållet som drar in pengar, berättar María Dorta.

María Dorta och hennes team

María Dorta framför sin butik i Lima, Peru tillsammans med några av kvinnorna som jobbar i hennes företag. I dag har hon tio anställda och hon hoppas att företaget ska växa ytterligare. På bild, från vänster till höger Ivon Marquina, Yurimars Buznego, María Dorta, och Guisela Olachea. Foto: Privat

Företaget växer och systerskapet stärks

Samtidigt som María Dorta arbetar med att få det egna blöjföretaget att växa, har hon tillsammans med en vän, de senaste ett och halvt åren utvecklat ett affärsprojekt - en butik där kvinnor ska kunna sälja sina varor och tjänster och knyta nya kontakter. 

– Det har varit en lång process och nu förverkligar vi drömmen. Butiken har vi döpt till Sorrority (som på svenska betyder systerskap). Som kvinna är det svårt att ta sig fram i världen i dag, att lyfta sin familj och skapa ett bättre liv. Därför känns det viktigt att kunna stötta andra kvinnor, säger hon.

Hittills har 20 kvinnor anslutit sig till projektet. Utöver att få en plats att bedriva sina affärer, får de även utbildning i digital marknadsföring för att stärka sitt varumärke.

– Om jag var stolt innan är det inget jämfört med hur stolt jag är i dag. Jag vet att min resa kan hjälpa och inspirera andra kvinnor. Den har tagit mig från Venezuela till Peru och nu kommer människor läsa min historia på svenska, vem skulle kunna ha trott det, säger María Dorta och skrattar. 

Bild högst upp på sidan: Lima, Peru. Credit: CC Flickr Geraint Rowland

Uppdaterad: 31 maj 2023

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning