E-utbildningar

Vill du öka dina kunskaper om frågor som rör svenskt utvecklingssamarbete? Kolla in Sidas e-utbildningar!

Sidas e-utbildningar är framtagna för våra medarbetare, men kan också vara användbara för våra samarbetsorganisationer eller om du är student och vill lära dig mer om hur man jobbar med frågorna inom biståndet.

Gå en kurs

Du hittar kurserna på Sidas lärplattform, tillsammans med mer information om deras innehåll. För att genomföra en utbildning behöver du skapa en användare eller logga in om du redan har en användare. Kurserna kan genomföras i din egen takt. Alla kurserna är på engelska.

Miljöintegration

Den här kursen förklarar kopplingarna mellan fattigdomsbekämpning och miljö, definierar Sidas roll i skärningspunkten däremellan och ger dig möjlighet att öva på att integrera miljö, klimatförändringar och biologisk mångfald i utvecklingssamarbetet.

Efter att ha avslutat kursen bör du:

Sidas miljöledningssystem

Lär dig mer om Sidas miljöledningssystem, som är grunden för Sidas arbete med miljö och klimatförändringar.

Efter att ha slutfört kursen bör du:

Jämställdhet

Dessa moduler ger dig en bättre förståelse för vad jämställdhet är, varför det är viktigt och hur du integrerar det i insatshanteringen. Du får också lära dig hur Sida arbetar tillsammans med våra samarbetsorganisationer för att främja jämställdhet.

De två sista modulerna, som handlar om jämställdhet i insatshanteringen samt om sexuellt utnyttjande, övergrepp och sexuella trakasserier (SEAH), är utvecklade för Sidas personal men samarbetsorganisationer får gärna använda dem för kapacitetsuppbyggnad.

Human Rights Based Approach

Genom att använda Human Rights Based Approach (HRBA) kan du säkerställa att mänskliga rättigheter och människor som lever i fattigdom och förtryck hamnar i centrum för utvecklingssamarbetet.

Efter att ha avslutat kursen bör du:

Samverkan mellan humanitärt bistånd, utvecklingssamarbete och fredsinsatser (nexus)

Denna e-utbildning ger dig en bättre förståelse för olika metoder som ökar samspelet mellan det humanitära biståndet, utvecklingssamarbete och fredsinsatser.

Kursen finns tillgänglig på Nexus Academys plattform, där du behöver skapa ett konto.

Efter den här kursen ska du kunna:

Integrerat konfliktperspektiv i Anyland

Begreppet konfliktkänslighet bygger på insikten att humanitärt bistånd och utvecklingssamarbete blir en del av den kontext där de genomförs, och de kommer att påverka den, på gott och ont. Den här kursen ger en introduktion till konfliktkänslighet genom de erfarenheter och lärdomar som gjorts i det fiktiva landet Anyland.

Efter den här kursen ska du kunna förstå Sidas förhållningssätt till konfliktkänslighet och veta hur perspektivet ska hanteras i dokumentation och annan dialog med Sida.

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är prioriterat i svenskt utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd. Den här utbildningen ger dig grundläggande information om SRHR, med utgångspunkt i det som Sidas medarbetare behöver veta. Den kan också vara användbar för dig som representerar en samarbetsorganisation till Sida, även om du inte tillhör den primära målgruppen.

Efter den här kursen ska du kunna:

Sexuell exploatering, övergrepp och trakasserier i utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd

I den här kursen får du lära dig mer om vad sexuell exploatering, övergrepp och trakasserier är och vad du kan göra, Sveriges åtaganden och det internationella ramverket. Du kommer också att möta ett fiktivt fall av sexuella trakasserier , där du uppmanas att tillämpa det du har lärt dig och lära dig mer under kursens gång.

Uppdaterad: 3 juni 2024