Offentlig sektor

Svenska myndigheter är viktiga och efterfrågade aktörer i utvecklingssamarbetet. Här kan du läsa om vilka möjligheter din myndighet har att delta i samarbeten i olika delar av världen. På så sätt bidrar ni både till utveckling i Sidas samarbetsländer och får nya erfarenheter med internationella kollegor.

Myndighetssamarbeten stärker den offentliga förvaltningen i Sidas samarbetsländer, och bidrar på så sätt till en demokratisk samhällsutveckling.

Svenska myndigheter bidrar med en värdefull expertkunskap och erfarenhet av förändringsarbete i offentlig förvaltning. De bottnar i den statliga, demokratiska värdegrunden. De arbetar också utifrån en kollegial ansats som bygger förtroende.

Olika sätt att bidra till utvecklingssamarbetet

Det finns många olika sätt för myndigheter att bidra till utvecklingssamarbetet.

Samarbete med en systermyndighet

En svensk myndighet arbetar tillsammans med sin motpart för att stärka och bygga upp myndigheten i samarbetslandet. Det kan handla om utbildning, utbyte av tekniska experter eller en satsning på ledningsfrågor. Syftet är att stödja systermyndighetens kapacitetsutveckling och att utveckla institutionerna i landet.

ITP-program (International Training Programme)

Sidas internationella kapacitetsutvecklingsprogram (ITP) erbjuder nyckelpersoner från institutioner i låg- och medelinkomstländer kunskap och vägledning i att genomföra reformer. Målet är en rättssäker, transparent, effektiv och demokratisk statsförvaltning.

ITP-programmen arrangeras av svenska och internationella myndigheter, universitet, privata företag och frivilligorganisationer på uppdrag av Sida. Gärna i samarbete för att nå större genomslag.

EU-finansierat utvecklingssamarbete

EU eller andra EU-länder samarbetar ibland med svenska myndigheter för att genomföra biståndsprojekt. Två EU-instrument där svenska myndigheter kan delta är Twinning och TAIEX.

Multilateralt sekunderingsprogram

Erfarna svenska tjänstepersoner får möjlighet att jobba i FN:s olika organisationer, Världsbanken och OECD. Programmet vänder sig till tillsvidareanställda på Sida och Regeringskansliet samt på svenska expertmyndigheter som jobbar med Sidas tematiska prioriteringar. Sekunderingarna stödjer multilaterala samarbetspartner inom områden som Sverige prioriterar. De stärker också den svenska statsförvaltningens kompetens i multilaterala frågor.

Vilket stöd finns att få från Sida?

Myndigheter som samarbetar med Sida har tillgång till kapacitetsutveckling och vägledning för att genomföra biståndsinsatser. Det finns både stöd som riktar sig till alla Sidas samarbetspartner, och stöd som är specifikt anpassat till myndigheter.

Kurser för myndigheter

Kontaktförmedling och matchning

Kontakta Myndighetsnavet på Sida om du behöver hjälp att navigera inom Sida och ambassaderna. Myndighetsnavet matchar dessutom svenska myndigheters expertis med målen i Sveriges biståndsstrategier. På så vis kan vi hjälpas åt att identifiera möjliga samarbeten, där svenska myndigheter kan bidra.

Ramavtal för kapacitetsstöd

Vissa myndigheter är behöriga att avropa från Sidas ramavtal för kapacitets- och processtöd. Här ingår exempelvis stöd med resultatbaserad styrning, hur ni arbetar med antikorruption, integrering av olika perspektiv såsom miljö, klimat och jämställdhet, samt hur ni utvärderar och drar lärdomar.

Rådgivning och utbildning inom EU Twinning

Myndigheter som deltar i EU-finansierade utvecklingssamarbeten kan få rådgivning och utbildning från Sida. Sida kan också ge kompletterande finansiering till myndigheter som vill bidra.

Seminarier och träffar för myndigheter inom utvecklingssamarbetet

Ibland bjuder Sida in till lunchsamtal eller andra dialogtillfällen. Genom informella samtal erbjuds ett forum för kollegialt erfarenhetsutbyte, med fokus på tematik, metodik eller geografiska områden. Inbjudan skickas till kontaktlistan för myndighetssamarbete.

Erfarenhetsutbyte mellan myndigheter

Myndighetsnätverket

De myndigheter som är engagerade i utvecklingssamarbetet har bildat Myndighetsnätverket där de utbyter erfarenheter. Nätverket drivs av myndigheterna själva, och samarbetar med Sida.

Kontaktlista för myndighetssamarbete

Sida och Myndighetsnätverket har en gemensam kontaktlista som används för att sprida information om biståndsfinansierade myndighetssamarbeten.

Myndighetsforum

Myndighetsforum är ett årligt arrangemang för chefer inom det internationella utvecklingssamarbetet på myndigheter, där de utbyter erfarenheter och diskuterar möjligheter och utmaningar. År 2023 deltog ett 90-tal personer från cirka 35 myndigheter. Några programpunkter var:

Långtidarnätverk

En del myndigheter sänder ut medarbetare som experter inom ramen för utvecklingssamarbetet. Dessa långtidsexperter är ofta placerade vid systermyndigheter i samarbetslandet. Är du långtidsutsänd expert? Då kan du anmäla dig till vårt långtidarnätverk, där du kan utbyta erfarenheter och få stöttning från andra långtidare.

Kontakt

Kontakta Sidas myndighetsnav ifall du vill:

Exempel på myndighetssamarbeten

På webbplatsen Openaid hittar du öppna data om från de myndigheter som hanterar biståndspengar.

I listan nedan kan du se vilka svenska myndigheter som just nu genomför utvecklingssamarbete i olika samarbetsländer. Listan uppdaterades i juni 2023.

Uppdaterad: 27 oktober 2023

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning