Sidas arbete med jämställdhet

Jämställdhet handlar om kvinnors, mäns och icke -binäras lika rättigheter, möjligheter och skyldigheter att forma samhället och sina egna liv. Jämställdhet är en mänsklig rättighet och en förutsättning för att kunna utplåna fattigdom. För Sida är jämställdhet en prioriterad fråga och genomsyrar allt bistånd.

Varför bistånd till jämställdhet?

När jämställdheten ökar minskar fattigdomen

Fler kvinnor än män lever i fattigdom i världen. Det beror på att flickor och kvinnor har sämre tillgång till utbildning, arbete och andra resurser som ger ekonomiska möjligheter och utveckling, jämfört med pojkar och män. Att stärka flickor och kvinnors rättigheter och lika möjligheter är viktigt för att minska fattigdomen.

Kvinnors ekonomiska egenmakt gynnar alla

I en värld där kvinnor deltar i ekonomin på samma sätt som män skulle den globala bruttonationalprodukten årligen öka med 297 miljarder kronor. Med en egen inkomst ökar förutsättningarna för kvinnor att ta kontroll över sina liv: lämna våldsamma relationer, spara till pensionen, delta i politiken, äga mark och betala utbildning för sig själv och sina barn. Hela samhället tjänar på att kvinnor tjänar pengar och har tillgång till finansiella tjänster.

Jämställda samhällen är fredligare

I samhällen där kvinnor och minoritetsgrupper förtrycks rättfärdigas ofta våldsutövande mot dem. Det finns ofta en uppfattning om att män som använder våld är något positivt och naturligt. Samhällen som är mer jämställda är fredligare.

Exempel på vad Sida har bidragit till

Jämställdhet ökar när alla deltar

Genom Sidas arbete stärks kvinnors och flickors mänskliga rättigheter, den ekonomiska jämställdheten och rättvisan ökar, fler kvinnor kan delta politiskt och könsrelaterat våld motverkas. För att jämställdhet ska öka behöver maktstrukturer mellan kvinnor och män och sociala könsnormer ändras. Alla behöver delta i arbetet och utgå ifrån de anledningar som leder till ojämn maktfördelning mellan män och kvinnor. Kvinnorättsorganisationer och feministiska rörelser är centrala aktörer för jämställdhetsarbetet då de driver jämställdhetsfrågorna framåt lokalt, nationellt och globalt.

Bidrar till ökad ekonomisk egenmakt för kvinnor

Sida stärker kvinnors ekonomiska egenmakt: ökar deras tillgång till, och kontroll över, ekonomiska resurser vilket leder till att de har större möjlighet att påverka sin situation och samhället i stort. Stöd till kvinnors ekonomiska egenmakt bereder vägen för ökad jämställdhet och ekonomisk rättvisa.

När flickor går i skolan ökar jämställdheten

Utbildning för flickor och kvinnor är avgörande för ökad jämställdhet och för att minska ojämlikheter. Sida bidrar till att fler flickor kan gå i skolan. Det ökar deras deltagande på arbetsmarknaden, förbättrar deras hälsa och sannolikheten att de ska giftas bort i unga år minskar. Separata toaletter för flickor och pojkar och en ökad andel kvinnliga lärare är enkla och effektiva sätt att få fler flickor att börja, stanna kvar och gå klart skolan.

Berättelser om biståndet

Kvinnor i konfliktdrabbade områden i DR Kongo får nytt hopp

DR Kongo är ett av världens mest konfliktfyllda länder. Här har Sida med en kombination av humanitärt bistånd, fredsbevarande insatser och långsiktigt utvecklingssamarbete skapat hållbar förändring för människor och hela samhällen. José Muadi, en av tusentals kvinnor som fallit offer för sexuellt våld, har nu fått framtidshopp. ”Drömmen är att öppna en egen verkstad”.

En kvinna i bilmekaniker-kläder tittar stolt in i kameran. Hon sitter på huk i en verkstad framför ett lastbilshjul.

I Bolivia går jämställdhet och stärkt produktion hand i hand

När jordbrukarfamiljer och småföretagare blir mer jämställda ökar också skördarna och kvaliteten på det som odlas. Det är tydligt i ett program som Sida stödjer i Bolivia. Maria Sandoval och hennes man René är ekologiska persikoproducenter som tack vare ökade inkomster kunnat investera i fler och större odlingar. Men den största vinsten är att familjen blivit mer sammansvetsad av det delade ansvaret, säger båda.

René och Maria i byn Corma i Bolivia

Sidas arbete för jämställdhet

Det finns ett ökat motstånd mot jämställdhet och kvinnors och flickors rättigheter globalt, som är nära sammanlänkat med motståndet mot sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och hbtqi-personers rättigheter. Motståndet är en del av den globala demokratiska tillbakagången. Det jämställdhetsarbete som gjorts riskerar därför att raseras och utvecklingen går i vissa fall bakåt.Det här påverkar inte bara kvinnor, flickor och icke -binäras rättigheter då jämställdhet behövs för att nå ett mer rättvist och hållbart samhälle för alla människor. En rättvis och hållbar global utveckling är beroende av jämställdhet mellan kvinnor och män, flickor och pojkar.

Både kvinnor och mäns liv drabbas av fattigdom men den slår hårdast mot kvinnor och flickor. För att minska fattigdomen så behöver samhällets resurser omfördelas mer rättvist ur ett jämställdhetsperspektiv. Först när kvinnor har samma tillgång till utbildning, hälsovård, möjligheter att försörja sig och delta i beslutsfattande – både i hemmet och politiskt – kommer världens fattigdom att minska.

I Sidas arbete för ökad jämställdhet är samarbetet med kvinnorättsorganisationer centralt. De bedriver påverkansarbete för jämställdhet och håller beslutsfattare till svars för hur nationella mål om jämställdhet efterlevs.

Sidas bistånd för ökad jämställdhet baseras på analys av kvinnors och flickors respektive mäns och pojkars situation och även diskriminering av andra grupper i samhället.För att uppnå bestående och långsiktig förändring som bidrar till ökad jämställdhet behöver grundorsakerna för maktobalansen mellan könen lösas.

Ökar kvinnors ekonomiska egenmakt

Över hela världen tjänar kvinnor mindre än män, och tar dessutom det största ansvaret för obetalt arbete i hemmet. Kvinnor har också lägre löner och sämre arbetsvillkor än män. Många länders lagar inskränker dessutom på kvinnors tillgång till arbete eller ger män rätt att bestämma över om deras fruar ska få arbeta.

Fler kvinnor än män saknar bankkonto vilket är en förutsättning för att kunna ta ett lån eller starta företag. Det hindrar även kvinnor från att bedriva handel eller kunna ärva mark. Kvinnor arbetar i större utsträckning i den informella ekonomin utan säkerhet eller möjlighet till pension. Att kvinnor har samma möjligheter på arbetsmarknaden är en förutsättning för en mer långsiktigt hållbar utveckling.

Bättre villkor i textilfabriker

Var tredje kvinna som arbetar inom textilindustrin i Bangladesh har blivit utsatt för våld eller diskriminering på arbetsplatsen. Sida stödjer den internationella arbetsorganisationens (International Labour Organisation, ILO) utbildningsprogram för anställda inom textilindustrin. Målet är att förbättra arbetsvillkoren och stärka kvinnors roll i fabrikerna.

Om projektet på ILO:s webbplats

Stärker kvinnors försörjning

Bland kvinnor i urfolken på Guatemalas landsbygd är våld en del av vardagen. Sida stödjer organisationen Helvetas som ger kvinnor verktyg så att de kan försörja sig på jordbruk och komma bort från våld och ekonomiskt beroende av män.

Om arbetet i Guatemala på Helvetas webbplats

Utbildar kvinnor i ekonomi

I Zambia och i tio andra afrikanska länder får kvinnor som migrerat utbildning i att förbättra sin ekonomi och driva företag, genom ett program från FN:s migrationsorganisation, IOM. Programmet jobbar för att stärka migranters hälsa och rättigheter.

Om arbetet i Zambia på IOM:s webbplats

Minskar den digitala klyftan

I låginkomstländer har bara 35 procent tillgång till internet. Bland kvinnor är andelen ännu lägre. World Wide Web Foundation verkar för att minska den digitala klyftan mellan män och kvinnor. När internet är tillgängligt för alla kan människor lättare inhämta kunskaper och träffas över gränser, vilket främjar både demokratin och kvinnors makt över sina egna liv, inklusive deras ekonomiska egenmakt.

Om projektet på World Wide Web Foundations webbplats

Jämställda samhällen är fredligare

Väpnade konflikter ökar kvinnor och flickors utsatthet, men kvinnors engagemang kan bidra till fred och minskad risk för konflikt. Stöd till människor på flykt riktas fortfarande ofta till manliga familjeöverhuvuden och utesluter kvinnor. Fredsförhandlingar, fredsbevarande insatser och insatser i konfliktområden saknar ofta jämställdhetsperspektiv och kvinnor som deltar. Kvinnorättsorganisationer i konfliktområden är kvar när internationella organisationer drar sig tillbaka om konflikten eskalerar och saknar ofta pengar.

Sida stödjer kvinnorättsorganisationer i konfliktdrabbade områden. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Stärker kvinnors deltagande i konfliktområden

Sida samarbetar med Global Fund for Women (GFW) som arbetar för frihet från våld bland annat genom att stödja kvinnors ledarskap i kris- och konfliktsituationer vad gäller återuppbyggnad och fredsinsatser. Människor som lever i utanförskap och är särskilt utsatta är högt prioriterade. GFW har tillsammans med 15 andra kvinnorättsfonder ökat sin finansiering till organisationer som arbetar i kris- och konfliktsituationer.

Om arbetet på GFW:s webbplats

Motverkar könsrelaterat våld

Omkring en tredjedel av kvinnorna i världen uppskattas ha blivit utsatta för fysiskt eller sexuellt våld i nära relationer under sin livstid. Särskilt drabbade är kvinnor och flickor i kriser, krig och konflikter. Även män och pojkar utsätts. Våldet sker alltmer digitalt.

Som könsrelaterat våld räknas:

  • Våld i nära relationer: fysiskt, sexuellt, psykologiskt eller ekonomiskt våld eller hot om våld
  • Sexuellt våld: sexuellt utnyttjande, övergrepp och sexuella trakasserier
  • Människohandel för sexuella ändamål
  • Barn- och tvångsäktenskap
  • Hedersrelaterat våld och förtryck
  • Kvinnlig könsstympning

För att effektivt bekämpa könsrelaterat våld är det avgörande att använda kunskap om hur situationen ser ut där våldet sker. Sida samarbetar därför med SVRI, ett globalt forskningsinstitut, för att stödja forskning i låg- och medelinkomstländer. Forskningen utvecklar metoder som utgår från hur det ser ut i landet det rör sig om. Det säkerställer att programmen mot våld bygger på lokal kunskap och verkligen gör skillnad.

Sida samarbetar med organisationer i det civila samhället för att motverka könsrelaterat våld. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Bekämpar könsstympning

Att förebygga och bekämpa skadliga sedvänjor är viktigt i arbetet mot könsrelaterat våld. I Etiopien har Sida varit med och bidragit till en plan för att få bort kvinnlig könsstympning och till att tusentals flickor som utsatts fått vård och rådgivning. I Burkina Faso beräknas 175 000 flickor ha undkommit könsstympning tack vare att flickor i riskzonen aktivt har följts upp. Nära tre miljoner människor i regionen har engagerats och tagit aktivt avstånd mot kvinnlig könsstympning.

Om programmet mot könsstympning på UNFPA:s webbplats

Förhindrar barnäktenskap

Varje år gifts tolv miljoner flickor bort innan de fyllt 18 år. Sida stödjer Plan International som arbetar med att minska barnäktenskapen. I Bangladesh gifts hälften av flickorna bort innan 18 års ålder. Där anordnar Plan International bland annat ungdomsgrupper och engagerar pappor i arbetet för jämställdhet.

Om arbetet i Bangladesh på Plan Internationals webbplats

Män och pojkar gynnas också av en mer jämställd värld

Om kvinnor och män ska få samma makt och möjligheter att forma sina liv behöver män engagera sig för jämställdhet. Genom att involvera män och pojkar i arbetet för jämställdhet kan skadliga normer om manlighet som drabbar både kvinnor och män och flickor och pojkar förändras.

Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Engagerar män för jämställdhet

I Mellanöstern och Nordafrika arbetar FN:s organ för kvinnors rättigheter och egenmakt – UN Women med att engagera män och pojkar i jämställdhetsfrågor och i att förändra normer. Ett exempel är kampanjen Because I’m a man som fått stort genomslag i bland annat Egypten, Marocko och Palestina.

Ett annat program som engagerar män och pojkar i jämställdhet genomförs i samarbete med det globala nätverket MenEngage Alliance som har över 1000 medlemsorganisationer i 84 länder. MenEngage Alliance uppdrag är att arbeta för jämställdhet genom att förändra skadliga normer kring maskulinitet och att “vara man”. De bedriver även kampanjer och påverkansarbete för att förändra ojämlika policys och lagar. 

Stöttar pojkar som överlevt sexuell exploatering

Mäns våld mot barn är ett fruktansvärt brott som drabbar såväl flickor som pojkar, men de flesta insatser för överlevare av sexuellt våld är riktade till flickor och kvinnor. Sidas samarbetspartner ECPAT International är aktiv i 120 länder och har genom samarbete med Sida ökat sitt fokus på pojkar som överlevare av sexuell exploatering och lyft behovet av riktade insatser för att bättre nå dessa pojkar. Forskning har bedrivits och nationella studier har genomförts som lett till ökad förståelse av såväl prevalens som överlevares behov.

Om Global Boys Initiative på ECPAT:s webbplats

Omfattning och styrning av Sidas arbete med jämställdhet

Sidas bistånd inom  jämställdhet går till följande områden:

  • Kvinnors och flickors mänskliga rättigheter 
  • Könsrelaterat våld
  • Kvinnors ekonomiska egenmakt 
  • Kvinnors politiska representation och inflytande

Av det totala biståndet hade 72 procent jämställdhet som huvud- eller delmål. Inriktningen på Sidas arbete för jämställdhet styrs av regeringens strategier för utvecklingssamarbete och humanitärt bistånd.

Uppdaterad: 16 november 2023

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning