En kvinna och en flicka prommenerar på en trottoar. I bakgrunden syns palmer, hus och pågående byggprojekt.

Berättelser om biståndet

Kvinnor i konfliktdrabbade områden i DR Kongo får nytt hopp

DR Kongo är ett av världens mest konfliktfyllda länder. Här har Sida med en kombination av humanitärt bistånd, fredsbevarande insatser och långsiktigt utvecklingssamarbete skapat hållbar förändring för människor och hela samhällen. José Muadi, en av tusentals kvinnor som fallit offer för sexuellt våld, har nu fått framtidshopp. ”Drömmen är att öppna en egen verkstad”.

En kvinna i bilmekaniker-kläder tittar stolt in i kameran. Hon sitter på huk i en verkstad framför ett lastbilshjul.

José Muadi

Foto: Anna Nylander, Sida

Var fjärde person lever i extrem fattigdom

I Demokratiska Republiken Kongo (DR Kongo) utspelar sig flera stora utmaningar samtidigt. Osäkerhet och konflikter har lett till att över 6,9 miljoner människor är på flykt i sitt eget land – det största antalet i ett afrikanskt land. Epidemier, undernäring och osäker tillgång till mat spär på den komplexa situationen där 26 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd och var fjärde person lever i extrem fattigdom. Samtidigt präglas DR Kongo av kronisk underutveckling, undermålig infrastruktur och brist på tillgång till grundläggande samhällstjänster som vård, skola och ett välfungerande rättssystem.

DR Kongos befolkning var de tredje största mottagarna av bistånd från Sida 2023. Men för att minska de humanitära behoven på sikt räcker det inte med att lindra nöd. Man måste också hjälpa till att bygga upp samhället för att ge det en chans att minska de humanitära behoven. För det måste man jobba med såväl humanitärt stöd, fredsbyggande insatser samt våga satsa på utvecklingsprojekt trots att det är svårare än i en fredlig kontext.

Utvecklingsinsatser och humanitära insatser kan inte ske parallellt, utan bör ske ihop för att ge effekt, säger Kerstin Lindberg Karlström, biståndsråd på svenska ambassaden i DR Kongo.

En kvinna i bilmekaniker-kläder tittar stolt in i kameran. Hon sitter på huk i en verkstad framför ett lastbilshjul.

José Muadi

Foto: Anna Nylander, Sida

Sverige har ledartröjan

Det är utmanande att jobba för långsiktig utveckling i konfliktdrabbade områden. För att lyfta DR Kongo ur den långvariga kris som landet befinner sig i krävs att humanitära-, utvecklings- och fredsaktörer koordinerar och samverkar. På så vis är det lättare att upptäcka möjliga risker och svagheter. Samtidigt som motståndskraften stärks kan de underliggande orsakerna till konflikt identifieras.

Sverige har tagit på sig ledartröjan och bidrar med ledarskap, dialog, koordinering och finansiering,

Kerstin Lindberg Karlströmbiståndsråd på svenska ambassaden i DR Kongo

Sverige har tagit på sig ledartröjan för den här typen av strategisk, koordinerad och operativ strategi, även kallad Triple nexus-approach, där vi bidrar med ledarskap, dialog, koordinering och finansiering, säger Kerstin Lindberg Karlström.

Av tre pilotprojekt som Sida finansierar i DR Kongo har det i Kasaïregionen – som präglats av etniska konflikter som blossar upp då och då – visat sig ge goda resultat. Där har Sverige gått in som en av de största biståndsgivarna både vad gäller humanitärt bistånd och utvecklingsbistånd.

Kvinnor har drabbats hårt av konflikten i Kasaïregionen

Den senaste våldsvågen inträffade mellan 2016 och 2017 då en väpnad grupp, med stöd av traditionella ledare och politiska aktörer, gjorde uppror mot staten och säkerhetsstyrkorna. Att den traditionella makten har bemötts som mer legitim än den nationella statens skiljer konflikten i Kasaï från andra i konflikter i DR Kongo, där konflikterna till stor del kretsat kring samspelet mellan makt, identitet och naturresurser. Brist på förtroende har inneburit en stor utmaning för statens auktoritet i Kasai.

I Kasaïregionen löper kvinnor och flickor stor risk att bli utsatta för sexuellt våld, men även tvångsförflyttning, förlust av värdefull egendom eller mord på en eller båda föräldrar eller makar. Unga kvinnor utsätts ofta för våldtäkt då ledare för etniska grupper försöker säkra sin ställning och tvinga fram äktenskap med någon från en annan etnisk grupp. Kvinnor som har utsatts fördrivs av sina familjer och hamnar ofta ensamma på flykt.

Det är vanligt att kvinnliga överlevare av sexuellt våld diskrimineras på grund av fördomar, förskjuts av familjen och tvingas flytta till en annan stad för att försörja sig. Svårigheten att hitta arbete lämnar många kvinnor i stor utsatthet.

Humanitärt: Utbildning för självständiga kvinnor

På grund av kvinnors utsatta situation och de traditionella normerna är det även många kvinnor och flickor som saknar utbildning, vilket gör det ännu svårare att få en försörjning. Det är vanligt att föräldrarna väljer att enbart satsa på sina söners utbildning under förevändningen att flickor är mer lämpade att gifta sig och ta hand om barnen, men också för att deras studier knappt skulle vara till någon nytta. Som en konsekvens av detta har män blivit mer överlägsna kvinnor ur ett socio-ekonomiskt perspektiv. Utbildning är det effektivaste sättet att bryta klyftan.

Två kvinnor mekar med en bilmotor.

Stärker kvinnors ställning

I dag jobbar Pauline Biongo och Rebecca Welo i ett garage i Kasaïregionens huvudstad Kananga, tack vare UNHCR:s program. Foto: Anna Nylander, Sida

Genom FN:s flyktingorgan, UNHCR, stärker Sida kvinnors ställning och egenmakt genom utbildning. Hundratals kvinnor och flickor som överlevt sexuellt våld, eller riskerar att bli utsatta för det, får dessutom stöd vid inledningen av sina akademiska och yrkesmässiga karriärer.

Pauline Biongo och Rebecca Welo är två av de kvinnor som har utbildat sig till bilmekaniker genom programmet. Förutom att täckta kostnaden för utbildningen har de fått ett startkapital för att kunna komma igång med sin egen verksamhet. Tack vare programmet jobbar både Pauline och Rebecca i dag i ett garage i Kasaïregionens huvudstad Kananga.

Fredsbyggande: Dialog förebygger konflikt

Sidas bistånd bidrar till att stärka människors motståndskraft och bygga fred. Detta görs genom flera olika samarbeten med organisationer på plats i landet. En av organisationerna - Interpeace - arbetar med att återställa tilliten mellan de nationella myndigheterna och den traditionella makten i Kasaïregionen - då motsättningar dem emellan tidigare varit grogrunden för konflikt och stridigheter.

I workshops tillsammans med civilsamhället, politiker och akademin diskuteras exempelvis demokratiska problem i regionen. Interpeace underlättar dialogen och medlar för försoning och social sammanhållning. Det ökar chanserna för att freden bevaras.

En kvinna i färgstarka kläder pratar i en mikrofon i ett konferansrum. Hon gestikulerar engagerat med sin fria hand.

Försoning och sammanhållning

Betty Malu är en av alla personer som deltagit i Interpeace workshops. Tack vare programmets konfliktförebyggande arbete ökar chanserna för att freden bevaras och minskar risken för att för att konflikter blossar upp på nytt. Foto: Anna Nylander, Sida


I ett annat projekt arbetar Interpeace tillsammans med UN Women och andra fredsbyggande organisationer för att stärka kvinnors och flickors roll i fredsbyggandet och den sociala sammanhållningen i regionen. Att fler kvinnor och flickor deltar har en central betydelse i arbetet för fred då de är särskilt utsatta under konflikter.

Utvecklingsbistånd: Rent vatten och hälsa skapar förutsättningar till utveckling

I byn Tshikapa skapas förändring som håller över tid och gör det möjligt för människor att bo kvar och förbättra sina levnadsvillkor och hälsa. Det leder till att socialt utanförskap minskar och förebygger därmed att nya konflikter uppstår. På så vis ökar det även möjligheterna att samhällen klarar sig bättre i krissituationer.

Stödet till FN:s barnfond, Unicef, har gjort stort avtryck, inte minst för kvinnor som ofta är de som ansvarar för mat, vatten och barn i familjerna. I skolan har de byggt ordentliga toaletter, skapat stationer för handtvätt utanför alla klassrum och ökat kunskapen om sanitet (toaletter, avlopp och avfallshantering).

Ett barn tvättar händerna vid en vattenstation utanför ett klassrum.

Rent vatten leder till utveckling

När skolorna får rent vatten förbättras barnens hälsa och det leder till utveckling. Foto: Anna Nylander, Sida

Therese Basua-Beya, är chefssjuksköterska på vårdcentralen i Tshikapa. Hon berättar att vårdcentralen numera har fått ett solpanelsdrivet kylskåp så att vaccin kan förvaras säkert och ett vaccinationsprogram för alla barn går att genomföra.

Innan kylskåpet vaccinerades nästan inga barn i byn och många blev sjuka i sjukdomar som hade kunnat förebyggas. Nu ingår alla barn i vaccinationsprogrammet, säger Therese Basua-Beya.

Kvinna i DR Kongo som ler och håller armarna i kors.

Solcell kyler vaccin

Tack vare en solcell drivs ett kylskåp som förvarar vaccinet säkert i kyla. Nu ingår alla barn i ett vaccinationsprogram Foto: Anna Nylander, Sida

Unicef har också möjliggjort digital födelseregistrering och tillväxtkontroll så att man enkelt kan följa upp dessa direkt i byarna. I tillväxtkontrollen, som görs på barnen var tredje månad upp tills att de är fem år, ser man att många barn lider av undernäring och kan då vidta åtgärder. Undernäringen beror främst på att många föräldrar saknar kunskap och resurser att odla varierade grödor och se till att barnen får i sig en varierad och näringsrik kost. Föräldrarna till de mest undernärda barnen får komma till vårdcentralen flera gånger i veckan och lära sig att göra billig och näringsrik mat som barnen äter.

Då barnäktenskap är vanligt är många av de som besöker vårdcentralerna unga mödrar som saknar stöd från sina män. En del av dem har fått barn i samband med sexuellt våld och saknar stöd från sina familjer. Unicef stöttar dessa mammor och deras barn och förändrar attityder hos män.

Med rent vatten minskar sjukdomar

Byns ledare Emmanuel Kamenga Biakalua visar stolt upp en vattenstation som är centralt placerad i byn. Tidigare fick invånarna, ofta kvinnor, gå långt för att hämta vatten i vattendrag där vattenkvaliteten var dålig. Nu finns en vattentank som leder rent vatten till skolan, vårdcentralen och till flera vattenstationer runt om i byn. Det tillsammans med hälsoarbetet har gjort att färre människor blir sjuka.

Ser ni inte! Nu har vi rinnande och rent vatten! utropar Emmanuel Kamenga Biakalua.

En man fyller på vatten i en dunk från en brunn med rinnande vatten. Han gör tummen upp.

Sjukdomarna minskar

Antalet sjukdomar har minskat tack vare tillgången till rent vatten och att fler vaccinerar sig. På bilden visar byns ledare Emmanuel Kamenga Biakalua vattenstationen i byn. Foto: Anna Nylander, Sida

Sidas arbete i Kasaïregionen

De program och projekt som Sida stödjer i Kasaïregionen är tydliga exempel på hur långsiktigt utvecklingssamarbete och fredsbevarande insatser i post-konfliktsamhällen angriper grunden till människors humanitära behov.

Biståndet i DR Kongo har drivits av samverkan och samordning (som kallas nexus) mellan utvecklingsbistånd, fredsbevarande arbete och humanitärt stöd. På så vis kan de olika programmen och projekten stötta varandra för att förbättra för människor som lever i fattigdom och bygga upp samhället mer långsiktigt.

Projekten i denna artikel är exempel på den satsning Sida gjort på Triple nexus-arbetet i Kasaï. Sida stöttar även fler projekt som samverkar och tillsammans bidragit till att skapa hållbara resultat för samhället som helhet.

Resultaten från Kasaïregionen används under 2024 och framåt i arbetet med att förbereda vilka program och projekt som Sida ska stödja i Östra DR Kongo efter att FN:s fredsbevarande styrka har dragit sig ur det konfliktdrabbade Sydkivu.

Program och projekt i regionen

Fredsförebyggande:

Utvecklingssamarbete

Humanitärt arbete

Sidas arbete i DR Kongo

Sidas bistånd i DR Kongo ska bidra till fred, stärka motståndskraften mot kriser och skapa långsiktig förbättring för befolkningen. Att stärka kvinnors rättigheter är prioriterat. Sida ger också humanitärt stöd till de människor som har det svårast.

Foto högst upp på sidan: en kvinna och en flicka promenerar i staden Kananga, Kasaïregionen i DR Kongo. Foto: Anna Nylander, Sida

Uppdaterad: 26 april 2024

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning