Sidas arbete i Bangladesh

Fattigdomen i Bangladesh har minskat stadigt sedan 1990-talet men är fortfarande utbredd. Den demokratiska utvecklingen går åt fel håll och landet är mycket sårbart för klimatförändringar och naturkatastrofer. Sida fokuserar på demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet, ekonomisk utveckling som kommer alla människor till del, hälsa, klimat och miljö. Sida ger även humanitärt stöd i Bangladesh.

Sidas bistånd i Bangladesh 2023

Totalt bistånd 394949041 SEK, Långsiktigt utvecklingssamarbete 321133588 SEK, Humanitärt stöd 73815453 SEK.
Data i diagrammet hämtas från webbplatsen Openaid

Varför bistånd i Bangladesh?

Ojämlikhet trots ekonomisk tillväxt

Bangladesh har en imponerande ekonomisk tillväxt med förbättrad infrastruktur som tillgång till elektricitet, vatten och sanitet. Samtidigt ökar ojämlikheten i snabbt växande städer. Klimatförändringar förvärrar fattigdomen i synnerhet för dem som lever på landsbygden. Medborgarnas makt och inflytande minskar och hotet mot människors säkerhet ökar, särskilt för opposition, journalister och människorätts-försvarare. Kvinnor och barn förblir sårbara.

Bristande respekt för mänskliga rättigheter och krympande demokratiskt utrymme

Politiska och medborgerliga rättigheter är under hård press i Bangladesh med ett krympande demokratiskt utrymme. Yttrandefrihet och civilsamhällets möjligheter att verka begränsas av byråkratiska restriktioner. Trots historiskt starkt civilsamhälle möts det av ökande svårigheter. Storskaliga demonstrationer av konfektionsarbetare för högre minimilöner ledde till dödsfall. Över 45 miljoner barn under 14 år utsätts för våld i hemmet och mer än 20 dör varje vecka på grund av extrema övergrepp och våld.

Hårt drabbat av klimatförändringar, miljöproblem och förlust av biologisk mångfald

Naturkatastrofer som översvämningar och cykloner slår hårt mot de människor som lever i utsatthet. Trots låga CO2-utsläpp (0,27%) är landet extremt sårbart, vilket orsakar ekonomiska förluster och har tvingat miljontals människor på flykt inom landet. Likt många andra länder som prioriterar ekonomisk tillväxt framför hållbarhet brottas Bangladesh med stora miljöproblem, dålig luftkvalitet och vattenbrist. Över hälften av befolkningen saknar rent dricksvatten, och grundvattennivåerna minskar med ohållbar vattenanvändning. Saltvattenintrång hotar jordbruk och folkhälsa i kustområden.

Exempel på vad Sida bidragit till

En rättvis och grön omställning

Biståndet bidrar till att öka förutsättningarna för att Bangladesh ska uppnå de högre krav som ställs för att landet ska efterleva internationella standarder för social och miljömässig hållbarhet. Sida har bidragit till att utveckla en plan för att förbättra arbetsvillkoren för landets arbetare, vilket är viktigt för att landet ska kvalificera sig för nya handelsavtal, bland annat med EU.

Ansvarsutkrävande, ökad transparens och minskad korruption

Media- och pressfrihet är viktigt för demokrati. Biståndet bidrar bland annat till fortsatt medieutveckling för att öka kvaliteten, jämställdhet, digitalisering och ökad rapportering om hållbarhet i nyhetsmedia. Det görs bland annat genom utbildning till journalister om undersökande journalistik och samarbeten med mediehus.

Klimatanpassning och förbättrad hälsa

Biståndet bidrar till att minska klimatförändringarnas effekter för de människor som är mest sårbara. Sida bidrar till att människor bättre kan hantera och återhämta sig från kriser. Vi stärker samhällen och myndigheter i att ha beredskap och anpassa till klimatet. Biståndet bidrar även till att öka förståelsen för klimatförändringarnas effekter samt konsekvenser för människors rätt till en ren, hälsosam och hållbar miljö.

Berättelser om biståndet

Bangladesh satsning på barnmorskor minskar mödradödligheten

Sida stödjer ett samarbete mellan Bangladeshs regering och FN:s befolkningsfond (UNFPA) för att utveckla landets mödra- och förlossningsvård. Totalt har 150 barnmorskelärare tagit en masterexamen på Högskolan Dalarna i Sverige. En av dem är Yamin Ara Khatun, som nu doktorerar för att kunna börja utbilda landets egna akademisk ledare och forskare.

Barnmorskan Dhola Akter med mor och barn

Sidas forskningssamarbeten i Bangladesh tar fram billiga och enkla lösningar som räddar liv

I över fyrtio år har folkhälsoorganisationen icddr,b i Bangladesh och Sida varit forskningspartners. Tillsammans har de tagit fram koleravaccin och en förslossningsmatta som minskar mödradödlighet. Nu tittar de på hur de kan hjälpa kvinnor som är underviktiga under graviditeten att få i sig tillräckligt med mat. Och forskningen pekar på att svärmödrar kan vara svaret.

Person håller i provrör med grön sjukhusrock.

Sidas arbete i Bangladesh

Bangladeshs ekonomi har sedan 1990-talet utvecklats snabbt, men många lever fortfarande i fattigdom. Det demokratiska utrymmet har minskat de senaste åren och möjligheterna för människor att kräva och få sina rättigheter respekterade är fortsatt begränsade.

Bangladesh är ett av de länder i världen som är mest sårbara för naturkatastrofer till följd av klimatförändringar. Människor som lever i fattigdom samt kvinnor och barn drabbas särskilt hårt.

Biståndet stödjer organisationer i det civila samhället och genom exempelvis FN som arbetar för demokratisk utveckling, stärkt respekt för mänskliga rättigheter, ökad jämställdhet, en ekonomisk utveckling som kommer alla människor till del, hälsa, klimat och miljö. Sida ger även humanitärt stöd i Bangladesh som samverkar tätt med det långsiktiga arbetet.

Sida samarbetar också med övriga aktörer inom Team Sweden, utforskar möjligheter att samverka med näringslivet, både det svenska och bangladeshiska. Vi undersöker även hur innovativa finansieringsformer kan öka tillgången till grön finansiering inom textilsektorn, mobilisera privat kapital och stödja företagens arbete med hållbarhet.

Demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter

Situationen för demokrati och mänskliga rättigheter i Bangladesh har försämrats under de senaste åren. Korruptionen är utbredd i Bangladesh och genomsyrar alla delar av samhället. Landet rankades på plats 149 av 180 länder i Transparency Internationals korruptionsindex 2023. Könsrelaterat våld, sexuella övergrepp och trakasserier är vanligt. Brist på trygghet och skydd för kvinnor och flickor är ett utbrett och ett allvarligt samhällsproblem. Rättssäkerheten har allvarliga brister för våldsutsatta kvinnor och flickor. Särskilt utsatta är hbtqi-personer, religiösa minoriteter, ursprungsfolk och den förföljda muslimska folkgruppen Rohinga som har tvingats fly från Myanmar.

Sida stödjer organisationer i civilsamhället och genom exempelvis FN som bland annat motverkar korruption, stärker respekten för mänskliga rättigheter, verkar för demokratisk utveckling och motverkar våld mot kvinnor. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Transparens ska minska korruptionen

Korruption genomsyrar samhället, vilket drabbar människor som lever i fattigdom, hårt. Korruptionen används också för att försvaga den politiska oppositionen. Genom stöd till Transparency International Bangladesh och Medieinstitutet Fojo samt det lokala institutet MRDI främjar Sida arbetet för att oberoende granska myndigheter på nationell och lokal nivå.

Stärkt lagstiftning mot våldtäkter

Situationen för många kvinnor och flickor i Bangladesh är fortsatt svår. Organisationerna Ain o Salish Kendra, Bangladesh Mahila Parishad (BMP) och Manusher Jonno Foundation arbetar för att stärka respekten för kvinnors och barns rättigheter och motverka våld mot kvinnor. Effektivt påverkansarbete gentemot landets Justitiedepartement har lett att en kritiserad lag, som värderar anmälarens moral och karaktär vid våldtäkthar revideras. Likaså har påverkansarbete gentemot Utbildningsministeriet lett till att en särskilt kommitté för arbete mot sexuellt ofredande på lärosäten samt att sexualundervisning nu ingår i läroplanen för gymnasiet.

Hälsa samt sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)

Tillgången på hälso- och sjukvård är begränsad och bräcklig. Hälso- och sjukvårdssystemet står ständigt inför nya utmaningar som ökande antibiotikaresistens, ökning av icke-smittsamma sjukdomar, klimatförändringar och hot om framtida pandemier.

Tillgången till tjänster för sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) är bristfällig, särskilt på landsbygden och i städernas slumområden. Även om det finns laglig abort (vilket i Bangladesh kallas menstrual regulation) sker fortfarande många illegala aborter med efterföljande komplikationer. 35 procent av alla förlossningar sker fortfarande i hemmet.

Sida stödjer organisationer inom civilsamhället och FN som stärker sjukvården för att ge människor som lever i utsatthet och fattigdom tillgång till vård, samt utbildar barnmorskor och ökar människors tillgång SRHR. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

God och jämlik vård

Tillsammans med Världshälsoorganisationen (WHO) arbetar Sida för att stärka sjukvården, öka den mentala hälsan, minska antibiotikaresistens och ge invånarna tillgång till god och jämlik vård. Sida stödjer även initiativet Bangladesh Health Watch som arbetar med att minska korruptionen inom hälsosektorn och stärka invånarnas och speciellt kvinnors röster för att förbättra sjukvården.

Utbildar barnmorskor och förbättrar SRHR

Spädbarnsdödligheten är fortfarande hög i Bangladesh. Liksom mödradödligheten. Sverige var först med att etablera barnmorskeprofessionen i Bangladesh och tillsammans med FN:s befolkningsfond (UNFPA) och svenska universitet (Göteborgs Universitet och Dalarnas Högskola) har en kvalitativ barnmorskeutbildning etablerats i Bangladesh. Utbildningen förbättrar mödra- och barnhälsovården och gör det möjligt för fler kvinnor att föda säkert och ökar statusen på barnmorskeyrket. Genom RHSTEP erbjuds säker abort och familjeplanering för alla.

Sysselsättning och ekonomisk utveckling

Jordbruk, tjänstesektorn och textilindustrin dominerar ekonomin i Bangladesh. Nära halva landets befolkning arbetar inom jordbruket. Arbetslöshet och undersysselsättning är fortfarande utbredda. En majoritet av befolkningen arbetar inom den informella sektorn, där arbetsvillkoren ofta är dåliga och inkomsterna låga.

Sida stöttar projekt för en hållbar ekonomisk utveckling som ska komma alla människor till del. Biståndet stärker kvinnors möjlighet till arbete och bidrar till att arbetare inom textilindustrin och jordbruket kan organisera sig och förbättra sina arbetsvillkor. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Reformer för förbättrade arbetsvillkor

Arbetsförhållandena i textilindustrin är fortsatt svåra. Sida stödjer Advancing Decent Work Bangladesh som genomförs av International Labour Organisation (ILO) i samarbete med landets arbetsmarknadsministerium, arbetsgivarorganisationer och fackföreningar. Syftet är att stötta arbetsmarknadsreformer för att förbättra arbetsmarknadsvillkor och stärka arbetare i textilindustrin så de kan organisera sig fackligt och påverka sina villkor.

Om stärkandet av arbetare inom textilindustrin på International Labour Organisations (ILO) webbplats

Produktiva jobb för kvinnor

Kvinnor är underrepresenterade på arbetsmarknaden, och för de som arbetar är arbetsmiljön ofta dålig. Sidas stöd till projektet Strengthening Women’s Ability for Productive New Opportunities (Swapno II) har bidragit till att bromsa pandemins negativa inverkan på kvinnors möjligheter att arbeta och skapat sysselsättning för utsatta kvinnor i den formella sektorn och som egenföretagare.

Om arbetet för att stärka kvinnor inom arbetsmarknaden på Swapnos webbplats

Klimat, miljö och ökad motståndskraft

Bangladesh är rikt på naturresurser och biologisk mångfald, men den höga befolkningstätheten och snabb industrialisering sätter hård press på ekosystemen.
Klimatförändringarnas konsekvenser, med extremt väder så som översvämningar och cykloner, slår hårt mot Bangladesh och väntas öka i omfattning, frekvens och intensitet.

Sida stödjer organisationer i civilsamhället och genom FN som bidrar till att minska klimatförändringens effekter. Biståndet bidrar till att stärka samhällens och centrala och lokala myndigheters möjlighet att finansiera och genomföra klimatanpassning, så att människor och samhällen bättre kan hantera och återhämta sig efter kriser.

Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer.

Minskar klimatförändringarnas effekter

Sida underlättar finansiering och kapacitet för klimatanpassning på lokal nivå. Programmet Local Government Initiative on Climate Change (LoGIC) arbetar med klimatanpassning som baseras på lokal demokratisk styrning, jämställdhet och inkludering. Programmet integrerar klimatanpassning i lokala myndigheters planering och budgetering, ökar medvetenheten kring klimatfrågan hos befolkningen och bygger kapacitet för att de lokala myndigheterna ska kunna fatta beslut som tar hänsyn till klimatförändringarna.

Om LoGIC på UNDP:s webbplats

Säkert dricksvatten och sanitet

Urbaniseringstakten är hög i landet, vilket har lett till ökad fattigdom och miljöförstöring i städerna. Människor som bor i slumområden, där tillgången till vatten och sanitet är dålig, är särskilt utsatta. Sida bidrar genom FN:s barnfond Unicef och WaterAid till att öka människors tillgång till säkert dricksvatten och sanitet.

Minskar miljöpåverkan och hållbart nyttjande av naturresurser

Sidas tar itu med svagheterna i landets förmåga att skydda miljön, förbättra ekosystemens vitalitet och mildra klimatförändringarna. Stödet till Bangladesh Environmental Lawyers’ Association (BELA) stärker miljölagstiftningen i Bangladesh genom påverkans- och utbildningsinsatser. BELA:s fokus på Public Interest Environmental Litigation (PIEL), som innebär att lagen används för att främja mänskliga rättigheter och jämställdhet, och ger miljöaktivister och lokala samhällen en solid rättslig grund för att stämma individer, företag och till och med statliga myndigheter som bryter mot lagen.

BELA:s webbplats

Humanitärt stöd

Sidas långsiktiga bistånd i Bangladesh samverkar tätt med det humanitära stödet. Det handlar främst om stöd till folkgruppen Rohingya Numera bor knappt en miljon i världens största flyktingläger i Cox’s Bazar i södra Bangladesh. Säkerhetssituationen för folkgruppen Rohingya försämras successivt, med allt fler riktade mord mot ledare, kidnappning, utpressning, människosmuggling och en ökad vapen- och droghandel.

Landets myndigheter har restriktioner som hindrar deras möjlighet till försörjning, rörelsefrihet och utbildning. Bristen på framtidsutsikter och osäkerhet i lägren leder till att fler människor riskerar sina liv och flyr till havs.

Naturkatastrofer till följd av klimatförändringar utlöser återkommande humanitära kriser och leder till att människor har en otrygg livsmedelsförsörjning.

Omkring 12 miljoner människor uppskattas befinna sig i ett krisläge med akut otrygg tillgång till mat.

Sidas humanitära stöd tillgodoser de akuta och livräddande behoven hos de människor och hushåll som är allra mest utsatta. Vi stödjer de människor från folkgruppen Rohingya som har tvingats fly och lever i i Cox’s Bazar och det bangladeshiska värdsamhället.

Här är några exempel på humanitära partners:

FN:s flyktingorgan (UNHCR)

FN:s flyktingorgan (UNHCR) har en nyckelroll i den humanitära samordningen och för att hjälpa de människor från folkgruppen Rohingya som har tvingats fly och lever  i Cox’s Bazar och Bhasan Char. UNHCR stödjer också utsatta bangladeshiska värdsamhällen i Cox’s Bazar.

UNHCR:s webbplats

Norwegian Refugee Council (NRC)

Norska flyktingrådet (Norwegian Refugee Council, NRC) tillhandahåller information, rådgivning och juridisk hjälp, utbildning, vatten-sanitet-hygien och skydd för den förföljda folkgruppen Rohingya och utsatta bangladeshiska värdsamhällen i Cox’s Bazar.

NRC:s webbplats

Samverkan mellan humanitärt och långsiktigt

Den pågående utvecklingsstrategin för Bangladesh 2021-2025 integrerar de som har flytt från folkgruppen Rohingya och värdsamhällen i Cox’s Bazar.

Arbetet fokuserarar på dessa fokusområden; demokrati, jämställdhet och mänskliga rättigheter; hälsa och SRHR; sysselsättning och ekonomisk utveckling och klimat och miljö.

Här är några exempel på program som Sida stödjer med utvecklingsmedel:

Alternativa bränslen mot avskogning och konflikter

Safe Access to Fuel and Energy (SAFE+) är ett gemensamt FN-program (med UNHCR, IOM, FAO och WFP) som tillhandahåller renare matlagningsbränsle för att bekämpa avskogningen och rehabilitera förstörda miljöer i Cox’s Bazar.

Programmet har bidragit till minskade växthusutsläpp genom att ersätta ved med gasol. Risken att utsättas för sexuellt och könsrelaterat våld och miljöförstöring har minskat.

Programmet har också återbeskogat och rehabiliterat tusentals hektar förstörda skogsmarker i värdsamhället och lägren. Genom att bangladeshiska jordbrukare säljer sina producerade råvaror till Rohingya minskar också spänningarna dem emellan.

Om SAFE Plus på UNDP:s webbplats

Kvinnocenter stärker tiotusentals utsatta kvinnor och flickor 

I och utanför flyktinglägren i Cox’s Bazar har UN Women etablerat kvinnocenter för att arbeta med jämställdhet och kvinnors försörjningsmöjligheter. Centren har både genererat inkomster för enskilda kvinnor och bidragit till ökad självkänsla och stärkt kvinnligt ledarskap. Sida har stöttat utformningen och genomförandet av programmet sedan 2019.

Om arbetet på UN Womens webbplats

Krisanalys för Sidas humanitära stöd i Bangladesh 2024

Sidas humanitära stöd i Bangladesh utgår från en årlig krisanalys och stödet förmedlas till de humanitära organisationer i landet som har bäst förmåga att nå de människor som är mest nödställda.

Uppdaterad: 28 februari 2024

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning