Sidas arbete med privat sektor

Privatägda företag och finansiärer är viktiga för att skapa jobb och minska fattigdomen, men i Sidas samarbetsländer hindras de ofta av krångliga regler och brist på finansiering. Sida arbetar för att marknaden där företagen verkar ska fungera bättre, inte minst för unga och kvinnor.

Varför bistånd till privata sektorn?

Multipla kriser påverkar företagen negativt

Andelen länder som riskerar att hamna i skuldkris har dubblats sedan 2015, vilket också påverkar den privata sektorn. Situationen förvärras av att den ekonomiska återhämtningen varit ojämn sedan pandemin. Ökad global osäkerhet med inflation och skuldkriser påverkar företag negativt, särskilt små och medelstora företag, och minskar deras inkomster.

Informell ekonomi skapar problem

I många länder är det dyrt och krångligt att driva företag. Därför finns majoriteten av företagen i den informella ekonomin. Där är jobben ofta lågavlönade, osäkra och utan reglerade villkor för exempelvis arbetstid och anställningsform.

Ojämställt företagande

Fortfarande är det framför allt män som startar och driver företag i Sidas samarbetsländer. I Afrika finns bara tre länder där lika många kvinnor som män är företagare.

Exempel på vad Sida bidragit till

Digitalisering som gör det enklare att driva företag

Sida stödjer utvecklingen av digitala tjänster som underlättar banktjänster såsom betalningar och överföringar. I Uganda har exempelvis över 1,5 miljoner människor, varav 625 000 kvinnor, förbättrat sina digitala färdigheter och kan nu använda sig av tjänster som mobila betalsätt, e-rekrytering, e-lagerhantering och banktjänster. Sidas stöd till digitalisering bidrar till digitala marknadsplatser som ger tillgång till nya marknader och information.

Bidrar till grön omställning

Näringslivet är allt viktigare för hållbarheten. På global nivå har Sidas stöd till Internationella finansieringsbolaget (IFC) bidragit till mobilisering av över 4,5 miljarder US dollar i obligationer som bidragit till finansiering av gröna och sociala projekt i utvecklingsländer.

Berättelser om biståndet

"Det känns det viktigt att kunna stötta andra kvinnor"

För fyra år sedan lämnade entreprenören María Dorta, hennes två små barn och ett hundra ekologiska tygblöjor, Venezuela. De migrerade till Peru för att skapa ett bättre liv. Med stöd från det Sidastöttade projektet Somos Parte, utvecklade hon sitt företag som tillverkar ekologiska tygblöjor och mensskydd. Nu hjälper hon andra kvinnor att komma igång med sina företag.

Entreprenören och småbarnsmamman María Dorta har en utbildning i digital marknadsföring och driver ett företag som tillverkar ekologiska tygblöjor och mensskydd.

"Det kändes som att kamma hem högsta vinsten"

Att hitta ett kvalificerat jobb som ung i Palestina är inte enkelt ens om du är välutbildad. Ungdomsarbetslösheten är skyhög. Tack vare ett utbildnings- och karriärinitiativ i Gaza och på Västbanken har översättaren Ola börjat tjäna pengar online – med kunder både i och utanför Palestina.

Ola Darwish Barakat

Sidas arbete för privatsektorutveckling

Sida stödjer organisationer, myndigheter och företag runt om i världen som ökar människors förutsättningar att själva förändra sina liv. I många av de länder som Sida arbetar i fungerar marknaden bristfälligt. Att starta och driva företag är ofta svårt, vilket gör det besvärligt för den privata sektorn att utvecklas och skapa jobb. Många arbetstillfällen finns i den informella sektorn där villkoren för den anställde är sämre och företagen inte betalar skatt. Det gör det svårt för människor att förbättra sina levnadsvillkor och för länder att stärka sin ekonomi. Globala kriser har ytterligare hämmat utvecklingen. Biståndet bidrar till att utveckla den privata sektorn, vilket är avgörande för att ekonomierna ska återhämta sig och människor ska få det bättre.

Skapa rättvisa marknader för alla

Sida arbetar för att människor som lever i fattigdom ska ha möjligheter att delta i, bidra till och dra nytta av ekonomisk utveckling. Biståndet bidrar till att utveckla marknader där människor kan delta på lika villkor. Här är några exempel på projekt som Sida stödjer:

Ökar lönsamheten för jordbrukare i Zambia

I Zambia har Sidas stöd bidragit till att öka lönsamheten för över 412 000 lantbrukare, varav 108 000 kvinnor, genom en rad olika tjänster och produkter. Med Sidas stöd har Zambias småbrukare kunnat öka sina inkomster med totalt 38 miljoner USD.  

MUSIKA Zambia webbplats

Underlättar för jordbrukare att exportera till EU

I Albanien arbetar CNVP (Connecting Natural Values with People) med en ny metod för att effektivisera och förbättra odling och export till EU av medicinal- och örtväxter. Sidas stöd har bland annat lett till att lokala jordbrukare har fått ökad kunskap om effektiva odlingsmetoder? och säkrare inkomster.

Om arbetet i Albanien på CNVP:s webbplats

Fler har tillgång till finansiella tjänster

Förmågan att hitta nya lösningar är stor i låg- och medelinkomstländer. Nya lösningar och idéer bidrar till utveckling, men många innovatörer hindras av brist på kapital. Brist på pengar, kunskap eller diskriminering stänger människor ute från att använda finansiella tjänster, som banktjänster, försäkringar eller möjligheten att handla med aktier. Sida arbetar för att fler människor ska ha tillgång till finansiella tjänster.

Ökar kunskaperna om finansiella tjänster

För att ekonomisk utveckling ska gynna alla krävs en finansiell sektor där alla kan delta. Sida stödjer det globala partnerskapet för finansiell inkludering (CGAP) som ökar kunskapen om hur finansiella tjänster kan utvecklas och användas till remitteringar (pengar som skickas till hemlandet), försäkringar, pensionssystem och för att skapa jobb.

CGAP:s webbplats

Smarta lösningar ökar möjligheten till lån

Sida stödjer Världsbankens organ för affärsklimat och finansiering, IFC, för utveckling av den privata sektorn. I Liberia har samarbete med bland andra centralbanken resulterat i nya riktlinjer för digitala krediter som Det öppnar dörrar för nya kreditformer, inte minst för människor som lever i fattigdom.

Fonden Financial Sector Deepening Africa (FSD Africa) bidrar till att öka människors tillgång till finansiella tjänster, som lån, sparande och digitala betallösningar. Särskilt fokus ligger på kvinnor, unga och människor på landsbygden.

Utvecklar småföretag och affärsklimat

Små och medelstora företag står för mer än hälften av alla jobb i världen och utgör en stor del av många låginkomstländers ekonomi. Men företagen hindras ofta av brist på både finansiering och kunskap om företagande. Särskilt utmanande är det för kvinnliga småföretagare, som ofta hålls tillbaka av sociala normer. Sida bidrar till att små- och medelstora företag kan utvecklas och i synnerhet företag som drivs av kvinnliga entreprenörer. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Små och medelstora företag skapar arbetstillfällen i Bosnien - Herzegovina

Genom projektet Challenge to Change, som erbjuder finansiellt stöd för innovativa företag som skapar sysselsättning, har Sidas stöd lett till att 700 nya jobb har skapats och att 5000 har behållits i de över 190 innovativa företagsidéer som har fått stöd.

Challenge to Change på Openaid

Garantier hjälper företag växa

Sida jobbar med garantier som gör att banker och andra investerare vågar satsa pengar i småföretag. När företagare och entreprenörer i Sidas samarbetsländer får tillgång till kapital, kan deras företag lättare utvecklas, skapa jobb och öka inkomster, vilket bidrar till att minska fattigdomen. Genom Sidas lånegarantier har investeringar på 24 miljarder kronor kunnat göras på företag och verksamheter som bidrar till att människor kan förbättra sina levnadsvillkor på alla kontinenter.

Sidas arbete med garantier

Förbättrar finansieringsmöjligheter för små och medelstora företag i Georgien

Georgiska företag saknar ofta tillgång till kapital. Sidas har gått in med en garanti tillsammans med banken TBC som har gett mycket positiva resultat för de flesta låntagare. Människor som driver mikro-, små- och medelstora företag har genom garantin kunnat ta lån och fått ökad tillgång till finansiering och krediter. Tre av fyra företagare rapporterade att deras försäljning har ökat liksom vinsten och sysselsättningen. Garantin riktar sig särskilt till kvinnliga entreprenörer i tjänstesektorn.

Hållbara företag

Det privata näringslivet har en viktig roll i omställningen till en mer hållbar värld. Det gäller allt från att komma till rätta med korruption till att nå miljömässig hållbarhet, jämställdhet och att mänskliga rättigheter respekteras. Här är exempel på program och projekt som Sida stödjer för att bidra till ett hållbart företagande:

Etisk rekrytering

Sida stödjer programmet CREST (Corporate Responsibility in Eliminating Slavery and Trafficking in Asia) som genomförs av International Organisation for Migration (IOM). Genom att stärka rekryteringsfirmor och företag att rekrytera och anställa enligt internationella principer för etisk rekrytering förbättras villkoren för människor som arbetskraftsmigrerar. 

Om CREST på IOM:s webbplats

 

Klimatanpassat jordbruk

Jordbruket är avgörande för Tanzanias ekonomi och människors försörjning. Ungefär två tredjedelar av jobben finns inom jordbruket. Runt 80–90 procent av jordbruksmarken ägs av småbrukare och många kvinnor arbetar inom jordbruk. Klimatförändringarnas effekter som torka och översvämningar drabbar småbrukarna hårt och riskerar att hämma landets hållbara utveckling. 

Sida samarbetar med World Conservation Union (IUCN) och Tanzanias jordbruksministerium för att utveckla ett projekt som de Gröna Fonderna förhandsgranskat och visat intresse för. Målet är att skapa förutsättningar för gröna metoder som möjliggör ny typ av finansiering för jordbruksutveckling.

Omfattning och styrning av Sidas arbete med privatsektorutveckling

Omfattning och styrning av Sidas arbete med inkluderande ekonomisk utveckling

Stödet till området motsvarar 10 procent av Sidas totala utbetalningar. Området har en bred definition som innefattar utveckling av den privata sektorn som beskrivits här (till exempel industri, bankväsen och finanstjänster) och stöd till exempelvis jord- och skogsbruk, fiske, kommunikation och vissa handelsrelaterade insatser.

Uppdaterad: 18 oktober 2023

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning