Sidas arbete med handel

Internationell handel driver på utveckling och har förbättrat levnadsvillkoren för många människor. Svaga institutioner, dålig infrastruktur såsom vägar och elnät, ogynnsam handelspolitik och låg konkurrenskraft hindrar många låginkomstländer från att dra nytta av handeln. Sida stödjer projekt som förenklar handel, utvecklar handelspolitik och stärker småföretagare.

Varför bistånd till handel?

Handeln viktig för ekonomisk utveckling och minskad fattigdom

Öppen internationell handel är viktigt för en ekonomisk utveckling som gynnar alla människor, också dem som lever i fattigdom. Handel kan minska fattigdom och bidra till grön omställning och mer hållbar ekonomi. Chockerna från pandemin, Ukrainakriget och hög inflation bromsar den globala ekonomins förväntade tillväxt.1 Handeln har återhämtat sig men många låg- och medelinkomstländer har halkat efter.

Det multilaterala handelssystemet i kris

Det internationella multilaterala handelssystemet under Världhandelsorganisationen, WTO är under kris och den negativa ekonomiska utvecklingen har bidragit till avbrott i globala värdekedjor. Allt fler länder skyddar sig från konkurrensen genom att införa olika handelshinder, exempelvis tullar. Detta har resulterat i en kraftig ökning av handelshinder och ökande användning av subventioner och förtroendet för WTO har minskat.

Internationell handel påverkar miljön

Internationell handel tenderar att öka konsumtionen. När vi producerar och konsumerar mer, påverkas miljö och klimat negativt. Koldioxidutsläppen ökar, liksom avfallet och trycket på naturresurser. Samtidigt är handel viktigt för att ge länder som drabbas av klimatförändringarnas effekter med extremväder som svår torka och översvämning tillgång till teknik som kan lindra miljöpåverkan, bygga motståndskraft och bidra till anpassning.

Exempel på vad Sida har bidragit till

Handel främjar utveckling

Möjligheten för låg- och lägre medelinkomstländer att delta i världsekonomin har spelat en viktig roll för att minska fattigdom. Handel kan leda till utveckling av privata företag och entreprenörskap, skapar sysselsättning och bättre arbetsvillkor. I Tanzania stärker biståndet jordbrukskooperativ samt jordbruksföretag i att använda hållbara jordbruksmetoder. Det bidrar till att öka produktionen av grönsaker, frukter och kryddor med 20-50 procent. 30 000 företag och entreprenörer inom trädgårdsodling kunde öka sina inkomster och utveckla sin verksamhet genom tillgång till nya lokala, regionala och internationella marknader. De fick exempelvis stöd i marknadsföring, marknadsinformation och certifieringsstandarder.

Hållbarhetsfrågor får ökad betydelse i handeln

Världens konsumenter efterfrågar i allt större utsträckning varor och tjänster som är miljömässigt och socialt hållbara. Exempelvis stöttar Sida (genom Kommerskollegiums Open Trade Gate Sweden) projekt i Bolivia gör att småföretag når ut med sina hållbart producerade produkter (bland annat quinoa och nötter). Deras produkter har presenterats på branschmässor i Sverige och i Europa och börjat säljas i europeiska butiker.

Underlättar handel för de minst utvecklade länderna

Genom stöd från Sida kan världens minst utvecklade länder utforma och genomföra handelsreformer. En utvärdering av stödet visar på positiva effekter bland annat har fler varor och produkter exporteras från länderna.

Berättelser om biståndet

Från tygblöjor till systerskap - entreprenören Marías resa från Venezuela till Peru

Det senaste decenniet har Venezuela befunnit sig i en djup kris som tvingat över sju miljoner människor på flykt i grannländerna. En av dem är entreprenören María Dorta, som tillsammans med sina två små barn och ett hundra ekologiska tygblöjor, migrerade till Peru för att skapa ett bättre liv. Med stöd från det Sidastöttade projektet Somos Parte, utvecklade hon sin verksamhet. Nu hjälper hon andra kvinnor att komma igång med sina företag.

Enkel lösning ökar mango-export för fruktodlare i Kenya

Ett biologiskt medel håller tsetseflugan borta från både människa och boskap. En enkel vattenbehandling dödar fruktlarver i mango så de kan gå på export. Sida stöttar BioInnovate Africa som forskar fram biologiska produkter som människor i låginkomstländer har råd att köpa.

Forskningsassistent Francis Obala sänker ned mangofrukter i behandlingskaret.

Sidas arbete med handel

Exporten och importen från världens minst utvecklade länder har på senare år avstannat och ligger cirka en procent av den globala handeln. Fler länder har infört olika handelshinder för att skydda sig från konkurrensen från andra länder. Hindren kan vara importavgifter, import- eller exportkvoter och tullar. Det gör handeln dyrare och mer komplicerad. Dessutom skapar det osäkerhet inte minst för låginkomstländer. Många av Sidas samarbetsländer har bristande tillgång till teknik och finansiering och har svårt att leva upp till internationella standarder.

Sida stöttar organisationer inom civilsamhället, genom FN och Världsbanken och samverkar med näringslivet. Sida stödjer projekt som förenklar handel, utvecklar handelspolitik och stärker småföretagare för att förbättra levnadsvillkoren för människor som lever i fattigdom. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Handelspolitik och frihandelsavtal

Många av Sidas samarbetsländer har svårt att driva en aktiv handelspolitik och begränsad möjlighet att delta i och påverka förhandlingar samt att implementera internationella handelsavtal.

Här är två exempel på vad Sida stödjer:

 

Gynnar handelsförhandlingar i Afrika

Länderna i Afrika, i synnerhet söder om Sahara, deltar i begränsad utsträckning i regionala och internationella handelsförhandlingar. Sida stödjer det nya afrikanska frihandelsområdet AfCFTA (African Continental Free Trade Area) som företräder de afrikanska länderna i globala handelsförhandlingar. Syftet är att öka handel över landgränserna inom Afrika och stärka Afrikas position på den globala marknaden. På så vis bidrar Sida till ekonomisk tillväxt och minskad fattigdom.

 

Den sydafrikanska organisationen Trade Law Center in Africa (Tralac) bidrar till att utveckla en gynnsam handelspolitik och öka småföretags kunskap om frågor som rör handelsrätt.

Minskad kostnad och väntetid för företag

Sidas stöd till Världsbankens program, Trade Facilitation Support Program, har bidragit till att länder kunnat ta viktiga steg i genomförandet av WTO:s avtal om förenklade handelsprocedurer via digitalisering och förenkling av tullprocedurer vilket minskar företagets kostnader för handel och minskar väntetiden.

Enklare handelsprocedurer

Handelsprocedurer innebär de flöden och den administration som krävs för att ett företag ska kunna exportera eller importera varor över landsgränser. Det kan handla om tull, beskattning, transport och betalningar. Komplicerade regelverk, administration och höga eller otydliga avgifter gör det svårare för många låginkomstländer att handla med andra länder.
Biståndet gör det enklare för låginkomstländer att bedriva handel.

Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Säkrare livsmedel och ökad export till EU

Det svenska stödet har bidragit till att georgiska företag och produkter nått EU och andra internationella marknader. Inom ramen för Enpard som främjar kvalitetssäkring bland matproducenter att efterleva EU:s regelkrav för livsmedelssäkerhet och konsumentskydd. Stöd har bidragit till att georgisk honung i högre utsträckning uppfyller EU:s krav, vilket lett till drastisk exportökning.

Förenklade certifikat för ökad handel

Sida stödjer Standards and Trade Development Facility (STDF), ett globalt partnerskap för att underlätta säker handel och bidra till hållbar ekonomisk tillväxt, fattigdomsminskning och livsmedelstrygghet. Partnerskapet ökar livsmedelssäkerhet, ökar skyddet av djur- och växter vilket underlättar för handeln.

 

Internationell handel med växter och växtprodukter förlitar sig traditionellt på papperscertifikat med bestämmelser om växtskydd. Elektroniska certifikat har tagits fram men många låginkomstländer har haft svårt att använda dessa av ekonomiska, tekniska och administrativa skäl. Med Sidas finansiering skapade Standard and Trade Development Facility (STDF) tillgång för låginkomstländer genom den globala ePhyto-systemet.

 

ePhyto systemet bidrog till att förbättra handelsflöden, minska kostnader samt begränsa antalet bedrägliga certifikat. Enligt OECD kan det totala värdet av exporten för utvalda jordbrukslivsmedelsproduktgrupper öka med mellan 17-32 procent under en tvåårsperiod.

STDF:s webbplats

Bättre infrastruktur

Tillförlitlig energiförsörjning, infrastruktur som vägar och elnät, transporter och kommunikationsteknik bromsar utvecklingen av handeln. Omkring 37 procent av världens befolkning har aldrig använt internet.

För att kunna dra nytta av exempelvis handelspolitiska reformer eller frihandelsavtal måste ett land ha en infrastruktur som fungerande vägar och andra transportleder men också att det finns tillgång till energi och informationsteknologi som gynnar handel.

Biståndet stödjer organisationer både i civilsamhället och genom FN som förbättrar infrastruktur, vilket i sin tur underlättar handel. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Ökar elektrifieringen

I Zambia är elektrifiering på landsbygden under fem procent, även om allt fler får tillgång till solcellssystem exempelvis för belysning och för att kunna ladda mobiltelefon. Beyond the Grid Fund startades av Sida och svenska ambassaden i Liberia 2016. Sedan dess har 870 000 personer fått tillgång till el. Fonden finns även i Burkina Faso, Liberia och Moçambique. Genom stöd till Världsbanken (Electricity Service Access Project) har ytterligare 90 000 personer fått tillgång till elnät med subventionerad anslutningsavgift.

Bättre förutsättningar för digital handel

Den snabba digitala utvecklingen förändrar den globala ekonomin. Den digitala transformationen öppnar stora möjligheter för tillväxt, jobbskapande och hållbar utveckling runt om i världen. Samtidigt finns det många utmaningar som låg- och lägre medelinkomstländer står inför. Genom stöd till exempelvis International Trade Center (ITC) och Världsbanken jobbar Sida för att överbrygga den digitala klyftan. I Afrika har Sida ett program med Världstullorganisationen WCO om tullmodernisering i Afrika söder om Sahara, som syftar till att digitalisera och modernisera tullförvaltningarna i 12 afrikanska länder.

Omfattning och styrning av Sidas stöd

Handel ingår i Sidas stöd inom den internationella så kallade Aid for Trade-agendan. Den överlappar delvis andra tematiska områden, exempelvis privatsektorutveckling, sysselsättning, jordbruk och migration. Den största delen av stödet går till multilaterala organisationer som Världsbanken eller International Trade Centre (ITC) .

Uppdaterad: 11 december 2023

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning