Sidas arbete med hälsa

Sida bidrar till att fler människor i världen får tillgång till jämlik hälsovård. Sidas stöd stärker hälsosystem och möjliggör för fler människor att kunna bestämma över sin egen kropp. Biståndet ska förhindra att smittsamma sjukdomar sprids, bromsa antibiotikaresistens och bidra till forskning som gynnar människor som lever i fattigdom.

Varför bistånd till hälsa?

Långt ifrån alla får vård

Bara en tredjedel av världens befolkning har tillgång till grundläggande hälsovård.1 Tillgången till vård är ojämlik, både i och mellan länder och regioner och klyftorna ökar. Vården är ofta dyr och många måste betala ur egen ficka för grundläggande vård och omsorg. Tyvärr är det de människor som behöver vård mest, som har sämst tillgång.

Smittsamma sjukdomar skördar offer

En miljard människor lider av smittsamma sjukdomar orsakade av virus och parasiter.2 Bekämp­ningen av hiv, tuber­kulos och malaria har länge gått åt rätt håll. Men fortfarande drabbas miljontals människor varje år, vilket gör att många barn missar skolan och att vuxna inte kan arbeta. En ökande utmaning är antibiotikaresistens som uppstår när sjuka människor får fel medicinering för sina åkommor.

Miljontals kvinnor och barn dör i onödan

Var elfte sekund dör en kvinna eller ett nyfött barn i samband med förlossning, de allra flesta i låg- och lägre medelinkomstländer. De senaste 20 åren har mödradödligheten i världen minskat med 34 procent, men fortfarande dör runt 800 kvinnor dagligen under graviditet eller förlossning, oftast på grund av dålig tillgång till vård.3 Värst är det i länder som har drabbats av krig och andra humanitära kriser. Under 2021 fick 25 miljoner barn under 1 år inte sina grundvaccinationer på grund av pandemin, vilket gör att fler barn kommer att dö av sjukdomar som annars hade kunnat förhindras.4

Exempel på vad biståndet bidrar till

Fler människor får tillgång till vård

Genom biståndet får fler människor som lever i fattigdom och utsatthet ökad tillgång till hälso- och sjukvård. Sida har bland annat bidragit till att vårdinrättningar för gravida fick utrustning i Etiopien under kriget, att äldre människor i 14 länder fick bättre omsorg och tillgång till vård, att sju av Sydsudans tio delstater har tillgång till grundläggande hälso- och sjukvårdsservice.

Bekämpar smittsamma sjukdomar

Trots att hiv minskar dör en person varje minut av sjukdomen.5 Biståndet bidrar till att förebygga hiv, erbjuda vård och bromsmediciner och gör det möjligt för fler människor att testa sig. Biståndet har bidragit till att barn under fem år i Somalia fått till barnhälsovård: vaccinering, behandling av malaria, lunginflammation och akut diarré. Sida stöttar arbetet mot antibiotikaresistens globalt och i flera av våra samarbetsländer.

Bidrar till minskad barn- och mödradödlighet

För att minska barn- och mödradödligheten stödjer Sida bland annat vidareutbildning av barnmorskor, ökad tillgång till rent vatten på vårdinrättningar, näringsrik kost och vaccin. I Demokratiska Republiken Kongo har till exempel miljontals barn fått vaccinationer mot dödliga sjukdomar.

Berättelser om biståndet

Bangladesh satsning på barnmorskor minskar mödradödligheten

Sida stödjer ett samarbete mellan Bangladeshs regering och FN:s befolkningsfond (UNFPA) för att utveckla landets mödra- och förlossningsvård. Totalt har 150 barnmorskelärare tagit en masterexamen på Högskolan Dalarna i Sverige. En av dem är Yamin Ara Khatun, som nu doktorerar för att kunna börja utbilda landets egna akademisk ledare och forskare.

Barnmorskan Dhola Akter med mor och barn

Ny forskning bekämpar malaria

50 års forskning har misslyckats med att ta fram ett effektivt malariavaccin – tills nu. I Burkina Faso testas ett vaccin som ger 80 procents skydd istället för 30. I Kenya pågår forskning som hoppas slå ut malariaparasiten redan i myggan. Sida stödjer båda forskningsprojekten som kan leda till att sjukdomen utrotas.

Forskare studerar mygg

Sidas arbete för hälsa för alla

De senaste 20 åren har det gjorts stora framsteg inom hälsoområdet. Aldrig tidigare har så mycket sjukdom och lidande kunnat undvikas tack vare ny kunskap, teknologi och metoder som ökar människors livskvalitet och förebygger och botar sjukdomar.

Människor som lever i fattigdom drabbas hårdare av både icke-smittsamma sjukdomar och av infektionssjukdomar. Detta beror bland annat på att det saknas tillgång till sjukvård av god kvalitet, toaletter, avlopp och avfallshantering och möjlighet att sköta sin hygien.

Genom Sidas bistånd har fler människor tillgång till hälsovård med god kvalitet. Sida bidrar till att såväl nödvändig medicinsk utrustning som läkemedel och vatten och sanitet (toaletter, avlopp och avfallshantering) finns på vårdcentraler – för att förbättra tillgången till vård för de människor som är mest utsatta. Mödrahälsa, barnhälsovård och tillgång till sexuell och reproduktiv hälsa är särskilt viktigt och prioriterat inom biståndet.

Här är de områden Sida stödjer och exempel på program och projekt:

Starka hälsosystem

Många människor i världen kan inte få bra vård när de behöver det. Det kan bero på att vårdcentralen ligger för långt bort, brist på utbildad vårdpersonal eller för att det är för dyrt. Särskilt hårt drabbas människor som lever i fattigdom, i konfliktområden, på landsbygden eller som tillhör särskilt utsatta grupper. Att hantera både smittsamma och icke-smittsamma sjukdomar innebär stora påfrestningar för hälso- och sjukvården i många länder.

Sida bidrar bland annat till att fler får tillgång till grundläggande sjukvård, med fokus på barn- och mödrahälsa och öka barnmorskors förutsättningar.

Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Höjer statusen på barnmorskeyrket

Barnmorskor är ett viktigt yrke för att minska mödra- och barnadödlighet. Men barnmorskor saknar ofta de förutsättningar och resurser som krävs för att utföra sitt arbete. Sida stödjer International Confederation of Midwives (ICM)som stärker och lyfter barnmorskeyrket genom att höja kvaliteten på utbildningen, se till att det finns arbetsbeskrivningar och att barnmorskor har rätt till en värdig arbetsplats och resurser för att utföra yrket på ett säkert sätt. 

International Midwives Confederation webbplats

Somalisk folkhälsomyndighet under uppbyggnad

Somalia är ett av de länder i världen med högst mödra- och barnadödlighet.6 Återkommande humanitära kriser och en pågående väpnad konflikt utgör svåra utmaningar för landets utveckling. Tillsammans med svenska Folkhälsomyndigheten stödjer Sida uppbyggnaden av en somalisk folkhälsomyndighet.

Om samarbetet på Folkhälsomyndighetens webbplats

Tillgång till hälsa för alla i Bangladesh

I Bangladesh betalas över 70 procent av vården ur egen ficka, vilket är bland det högsta i världen.7 Att bli sjuk i Bangladesh är en stor ekonomisk belastning och drabbar främst de med minst ekonomiska resurser.

Sida samarbetar med Världshälsoorganisationen (WHO) i Bangladesh för att öka tillgången till universell hälso- och sjukvård. Detta görs genom att regeringsrepresentanter utbildas i hälsofinansiering och drar lärdomar från andra länder i regionen. 

WHO Bangladeshs webbplats

Utbildar barnmorskor för förbättrad vård

Sida stödjer ett samarbete mellan Bangladeshs hälsoministerie och FN:s befolkningsfond (UNFPA) för att utveckla landets mödra- och förlossningsvård. Bland annat har sjuksköteskeskolor startat ett tvåårigt kandidatprogram för barnmorskor och flera barnmorskeinstitut som håller internationell standard har öppnat.

Programmet bidrar till att öka statusen på barnmorskeyrket och ger ökad tillgång till mödrahälsovård och akut förlossningsvård, minskad spädbarnsdödlighet, ökad tillgång till preventivmedel och sexualupplysning till ungdomar och ökad tillgång till sexuella och reproduktiva hälsovårdstjänster till flickor, kvinnor och ungdomar.

Artikel Bangladesh satsning på barnmorskor minskar mödradödligheten

Grundläggande hälsovård i Sydsudan

Hälsopoolfonden (HPF) har i samarbete med hälsoministeriet i Sydsudan sett till att miljontals människor i landet fått tillgång till grundläggande hälsovård. Sju av Sydsudans tio delstater har numera tillgång till grundläggande hälso- och sjukvårdsservice med fokus på mödra- och barnhälsovård och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

Om fonden i Sydsudan på HPF:s webbplats

Barn- och mödrahälsa

Trots att mödra- och barnadödligheten har minskat dör miljoner kvinnor eller nyfödda barn i samband med graviditet och förlossning varje år. Majoriteten av dem är liv som hade kunnat räddas med hjälp av kunskap och bra vård. De allra flesta dödsfall i samband med förlossning sker i låginkomstländer och lägre medelinkomstländer.

Sida bidrar till att förbättra hälsan för mödrar och barn genom ökad tillgång till mödra- och förlossningsvård och ökad tillgång till kunskap om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR). Att motverka könsrelaterat våld är ett viktigt område inom hälsobiståndet.

Här är några exempel på program och projekt som vi stödjer:

Kämpar för att minska barnadödligheten

Dödligheten bland barn under fem år är hög och en tredjedel är relaterad till malaria, lunginflammation och diarré, sjukdomar som går att förebygga och behandla.8

Sida stödjer FN:s barnfond (Unicef) i arbetet med att minska barnadödligheten, bland annat genom tillgång till rent vatten på vårdinrättningar, näringsrik kost och vaccin.

Unicefs webbplats

Rådgivning om preventivmedel och abort i Zambia

Människors kunskap om sina sexuella och reproduktiva rättigheter är generellt låg. Barnäktenskap, tonårsgraviditeter och hiv drabbar många och nästan häften av alla zambiska kvinnor har utsatts för våld i nära relationer någon gång under sin livstid.9 Tillgången till preventivmedel brister och antalet osäkra aborter är högt. Organisationen MSI Reproductive Choices sprider information och ger rådgivning om bland annat preventivmedel och säkra aborter.

MSI Reproductive Choices webbplats

Ökad tillgång på preventivmedel söder om Sahara

Pandemin påverkade unga människors möjligheter att få information om sina sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR) i skolan. Det har resulterat i en ökning av oönskade graviditeter, osäkra aborter, barnäktenskap och sexuellt våld. Sidas stöd till DKT International och Population Services International har bidragit till ökad tillgång till preventivmedel och produkter för medicinsk abort i Afrika söder om Sahara.

Förbättrar SRHR i tio afrikanska länder

Invånare i södra och östra Afrika har ofta dålig tillgång till preventivmedel, mödravård och säkra aborter. Sida stödjer FN-programmet 2gether 4 SRHR som bland annat arbetar med en gemensam strategi för att förbättra den sexuella och reproduktiva hälsan och rättigheterna, motverka hiv och könsrelaterat våld i östra och södra Afrika, särskilt vad gäller tonårsflickor och ungdomar.

Om 2gether 4 SRHR på UNFPA:s webbplats

Stöttat offer för könsrelaterat våld i Myanmar

Sexuellt och könsrelaterat våld är vanligt i väpnade konflikter. Genom programmet Women and Girls First har Sida genom FN:s befolkningsfond (UNFPA) stöttat sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i Myanmar. Bland annat har kvinnor fått skydd och hjälp via så kallade ”safe spaces” som kan jämföras med kvinnojourer.

Women and Girls first på UNFPA:s webbplats

Sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR)

Kvinnors och flickors sexuella och reproduktiva hälsa blir globalt sett allt bättre. Samtidigt hotar konservativa krafter människors rättigheter i vissa länder. Att försvara allas rätt till sin kropp och sin sexualitet är en viktig fråga för Sida.

Läs mer om Sidas arbete med SRHR

Främja hälsosamma liv

Ohälsa beror ofta på orsaker som ligger utanför hälsosektorns kontroll. Det kan handla om miljöföroreningar, brist på näringsrik mat, könsstereotypa normer, diskriminerande lagstiftning, fattigdom och naturkatastrofer. En majoritet av alla småbarn som dör gör det på grund av brist på vatten och sanitet.

Biståndet bidrar till att öka människors tillgång till exempelvis rent vatten, minska utsläpp som är skadliga för hälsan, bromsa antibiotikaresistensen och ge människor psykosocialt stöd.

Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Psykosocialt stöd i Gaza

På palestinska Gazaremsan lider många människor av uppgivenhet och depression som följd av ockupation, konflikt och förtryck. Sida ger stöd till Gaza Community Mental Health Program i Palestina som ger människor psykosocialt stöd och psykoterapi genom sina psykiatriska vårdcentraler och mobila kliniker vilket bidrar till att stärka vårdsystemet inom området för psykisk hälsa.

Gaza Community Mental Health Programs webbplats

Förbättrad hygien i Bangladesh

Ungefär 1,8 miljarder människor världen över saknar möjlighet att tvätta sina händer med två och vatten, då de saknar tillgång till rent vatten.10 Det här är ett stort problem i bland annat Bangladesh. Sida stödjer WaterAid som arbetar för att öka medvetenheten om att upprätthålla en god hygien, bland annat delades hundratusentals munskydd och handtvålar ut till människor i tätbefolkade och utsatta slumområden.

Water Aids webbplats

Utsläppsminskningar i Bosnien

I Bosnien eldar många med kol, ved och sopor för att värma upp sina dåligt isolerade hus. Det leder till allvarliga luftföroreningar som i sin tur gör att människor får besvär, insjuknar och till och med dör i förtid. Genom stöd till programmet Green Economic Development från FN:s utvecklingsprogram (UNDP) bidrar Sida till stora minskningar av utsläpp från offentliga byggnader, industrier och bostäder.

Om Green Economic Development på UNDP:s webbplats

Ökat stöd ska bromsa global antibiotikaresistens

Antibiotikaresistens uppstår som en följd av att antibiotika skrivs ut alltför lättvindigt och bakterier lyckas utveckla motståndskraft. För att få bukt med problemet krävs samarbete globalt inom flera områden och sektorer, bland annat om hur man förskriver och använder antibiotika. Sida samarbetar med FN-fonden AMR Multi-partner Trust Fund som verkar för att stärka politiska åtaganden och involvera samhällen i frågan om antibiotikaresistens i Kambodja, Etiopien, Ghana, Indonesien, Kenya, Marocko, Zimbabwe, Tadjikistan och Peru.

AMR Multi-partner Trust Funds webbplats

Omfattning och styrning av Sidas arbete med hälsa

Sidas arbete inom hälsa styrs av strategier från regeringen. Sidas hälsobistånd motsvarar nio procent av Sidas totala bistånd. Sida har tre prioriterade områden inom hälsobiståndet:

Uppdaterad: 21 juni 2023

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning