Sidas arbete med fredliga och inkluderande samhällen

Krig och våldsamma konflikter orsakar fattigdom och försvårar fattigdomsbekämpning. Sida arbetar för hållbar fred och mänsklig säkerhet genom att förebygga väpnad konflikt, ta itu med det som orsakat konflikt, stärka fredsbyggande och bidra till att stärka den sociala sammanhållningen i samhällen som gått igenom en våldsam konflikt.

Varför bistånd till fred och säkerhet?

Fredsbyggande minskar fattigdom

Våldsam och väpnad konflikt är ett av de största hindren för utveckling. Tre fjärdedelar av alla människor som lever i extrem fattigdom lever i sköra, ofta konfliktdrabbade områden och antalet förväntas öka.1 Väpnade konflikter skapar enormt mänskligt lidande och stora ekonomiska förluster.

Konfliktförebyggande minskar hunger- och svältkatastrofer

De flesta hunger – och svältkatastrofer är kopplade till väpnad konflikt. Antalet människor på flykt har aldrig varit fler än nu. 2022 befann sig 35 miljoner människor på flykt, jämfört med 27 miljoner året innan. Det beror främst på krig och väpnad konflikt.2 Konflikter ligger också bakom 80 procent av människors humanitära behov.3

En kraftsamling för att vända utvecklingen i fredlig riktning

Antalet väpnade konflikter i världen har legat på rekordhöga nivåer de senaste åren. Antalet människor som dödades i konflikt och storskaligt organiserat våld ökade dramatiskt med Rysslands invasionskrig mot Ukraina och kriget i Etiopien samma år (2022).4

Ukraina, Etiopien, Sudan, Burkina Faso, Somalia, Mali, Myanmar, Syrien, Israel och Palestina, Jemen och Azerbadjan är exempel på väpnade konflikter i vår omvärld och listan kan göras längre. En kraftsamling behövs för att vända utvecklingen i en fredligare riktning.

 

Exempel på vad Sida har bidragit till

Genomförandet av fredsavtal i Moçambique

Sida har stöttat genomförandet av fredsavtalet mellan den väpnade organisationen och regeringen i Moçambique. Den sista militärbasen stängdes för gott i juni 2023. En viktig del av arbetat har varit att avväpna organisationen och att stötta tidigare soldater in i samhället igen.

Fredsfrämjande gränshandel minskar konflikter

Sida stärker gränshandeln mellan DR Kongo och grannländerna Rwanda och Burundi. Projektet stärker kvinnors ekonomiska egenmakt och försörjning samtidigt som det har lett till färre konflikter inom familjerna och mellan folkgrupper längs handelsvägarna.

Miljösamarbete för fred mellan Indien och Pakistan

Sida stödjer samarbete om miljöfrågor mellan Indien och Pakistan. Miljöexperter, företagsledare och fredsbyggare jobbar tillsammans för att lösa miljöutmaningar som luftföroreningar och jordbruksavfall i Indien och Pakistans Punjab-stat och provins. Förutom att gynna miljön leder samarbetet till att minska spänningen i den konfliktfyllda relationen mellan kärnvapenländerna Indien och Pakistan.

Berättelser om biståndet

Kvinnor i konfliktdrabbade områden i DR Kongo får nytt hopp

DR Kongo är ett av världens mest konfliktfyllda länder. Här har Sida med en kombination av humanitärt bistånd, fredsbevarande insatser och långsiktigt utvecklingssamarbete skapat hållbar förändring för människor och hela samhällen. José Muadi, en av tusentals kvinnor som fallit offer för sexuellt våld, har nu fått framtidshopp. ”Drömmen är att öppna en egen verkstad”.

En kvinna i bilmekaniker-kläder tittar stolt in i kameran. Hon sitter på huk i en verkstad framför ett lastbilshjul.

The Ukraine War Archive – digitalt arkiv bevarar vittnesmål till eftervärlden

Docudays har arbetat i decennier med att främja mänskliga rättigheter och demokrati i Ukraina. Efter Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022 anpassade sig organisationen snabbt till de nya utmaningarna. Genom att samla in och dokumentera krigsbrott skapades Ukraine War Archive – en online-databas med miljontals video- och ljudbevis från kriget. Sida stödjer Docudays sedan 2012.

Tre kvinnor står framför en bokhylla på ett kontor.

Sidas arbete för fredliga och inkluderande samhällen

Sidas arbete för fredliga och inkluderande samhällen ska minska människors utsatthet för väpnat våld. Det görs genom fredsbyggande, förebyggande av våld och konflikt och genom att upprätthålla fred. Biståndet minskar den globala fattigdomen och skapar bättre förutsättningar för en fredlig utveckling.

Sida stödjer organisationer i civilsamhället och genom FN, både inom länder och internationellt, som arbetar med att bygga fred. Sida stärker kvinnors och ungas rättigheter, deltagande och inflytande i fredsprocesser. När hela befolkningen – kvinnor, unga, personer med funktionsnedsättning och minoriteter deltar i fredsprocessen blir den bättre förankrad och mer långsiktigt hållbar. Biståndet stödjer även övergångsrättvisa, avväpning och att människor som har deltagit i konflikt ska kunna komma tillbaka till samhället.

Sidas arbete med fred och säkerhet bidrar till att stärka respekten för internationell humanitär rätt och ökar genom det skyddet för konfliktdrabbade människor. Minröjning, utbildning av civila i hur de kan skydda sig mot minor och att arbeta mot okontrollerad spridning av små och lätta vapen ingår också.

Konfliktförebyggande och dialog

Konflikter uppstår i alla samhällen och kan vara positiva så länge de hanteras på ett konstruktivt och fredligt sätt. Genom att identifiera orsakerna till konflikten går det ibland att den övergår i våld eller eskalerar till krig. Väpnade konflikter har ofta flera orsaker som samverkar.

Att förebygga konflikter innan de blir våldsamma minskar människors lidande och kostar betydligt mindre jämfört med att bygga upp raserade samhällen efter en väpnad konflikt. Här är några exempel på projekt Sida stödjer:

Bidrar till verktyg som kan förutse vattenrelaterade konflikter

Sida stödjer International Alert som arbetar för att förebygga konflikt och bygga fredliga samhällen i ett 20-tal länder, bland annat genom att identifiera och lösa lokala konflikter om naturresurser.

Sidas stöd till International Alert har bland annat bidragit till att föra samman nyckelaktörer i Kenya och Mali för att ta fram metoder för hållbar hantering av vatten, för att främja freden. i fokus. Genom Water, Peace and Security Partnership (WPS) har International Alert och andra organisationer tillsammans tagit fram ett globalt verktyg för att förutse vattenrelaterade konflikter.

Digitala verktyg och plattformar för fred och försoning i Somalia

Genom Life and Peace Institute (LPI) i Somalia stödjer Sida mötes- och dialogplattformar som utmanar lokala maktstrukturer. Projektet ökar inkluderingen av kvinnor och ungdomar. LPI arbetar också med lokala myndigheter för att stödja fredsbyggande processer.

Om Life and Peace Institutes arbete i Somalia

Digitala verktyg stärker fredsbyggande

Genom programmet Puntland Development and Research Center (PDRC) för fred och försoning minskade konflikterna i Puntland, Somaliland och i Galmudug. PDRC har också bidragit med innovativa digitala verktyg för att stärka gränsöverskridande fredsbyggande insatser.

Om organisationen Puntland Development and Research Center

Mer inflytande för etniska minoriteter i Myanmar

I Myanmar tillhör 40 procent av befolkningen etniska minoriteter, som ofta diskrimineras och nekas tillgång till grundläggande samhällstjänster.4 Sida stödjer organisationer som arbetar för att människor från etniska grupper ska få inflytande i politiska förhandlingar och i framtagandet av en ny konstitution som ska fördela utvinningen av naturresurser rättvist i ett framtida Myanmar.

Etniska väpnade grupper kontrollerar stora delar av landet. De organisationer som Sida samarbetar med verkar för att påverka de styrande i etniskt kontrollerade områden i en mer demokratisk riktning. De arbetar också för att ställa väpnade grupper till svars för brott som har begåtts.

I Rakhine har Sida bidragit till att fredskommittéer har bildats i byar där det bor människor från olika minoriteter. Genom att människor tillsammans löser gemensamma utmaningar byggs broar över religiösa och etniska skiljelinjer.

Arbetar för fred och löser konflikter i Mali

Organisationen Mercy Corp arbetar i krisdrabbade områden i Mali med att förhindra ytterligare spridning av våld och strävar efter att mildra konflikter på fredlig väg. Förvaltning av mark och naturresurser, inkomstgenerering, konfliktförebyggande och ökad kapacitet att lösa konflikter ingår i programmet. Via stöd till landkommissioner bidrar Sida till att lösa landkonflikter. FN:s UN Trust Fund genomför även fredsfrämjande projekt inom jordbrukssektorn.

Inkluderande fredsprocesser

För att en fredsprocess ska leda till hållbar fred krävs att alla i samhället får vara med att bestämma hur samhället ska byggas upp efter en konflikt. Men i många fall har kvinnor, unga och andra marginaliserade grupper inte tillräckligt inflytande i fredsprocesser, trots att de beslut som fattas handlar om deras liv och framtid.

Sida stödjer projekt som leder till att fler kvinnor, unga, människor med funktionsnedsättning och minoriteter deltar i fredsprocesser och fredsförhandlingar. Här är några exempel:

Stärker arbetet för kvinnor, fred och säkerhet

Genom Women’s International League for Peace and Freedom (WILPF), MADRE och Kvinna till kvinna stärker Sida ungas och kvinnors deltagande i fredsprocesser genom globalt påverkansarbete och lokalt genom samarbete och stöd till lokala organisationer och aktivister.

Ökar kvinnors deltagande i fredsbyggande Irak

FN:s enhet för jämställdhet och kvinnors egenmakt (UN Women) jobbar tillsammans med statliga aktörer och civilsamhället för att öka kvinnors deltagande i konfliktförebyggande och fredsbyggande. Civilsamhällesorganisationer bidrar med expertkunskap om psykosocialt stöd till flickor och kvinnor som lever som flyktingar i det egna landet. Att hindra att unga i riskzon rekryteras till väpnade grupper är en annan viktig del av arbetet.

Om arbetet i Irak på UN Women webbplats

Plattformar för ungas deltagande

Genom sitt stöd till civilsamhällesplattformen West Africa Network for Peacebuilding (WANEP), bidrar Sida till att stärka civilsamhällets förmåga att arbeta fredsbevarande på regional nivå. WANEP driver bland annat påverkansarbete gentemot Economic Community of West African States (ECOWAS) Genom en särskild kampanj har ungdomar i Ghana, Nigeria, Guinea, Benin, Togo, Niger, Mali, Elfenbenskusten, Gambia, Sierra Leone och Liberia mobiliserats i fredsgrupper. Bland annat har de framfört krav på kvotering av unga i freds- och statsbyggandeprocesser i regionen till ledare för ECOWAS medlemsstater.

På global nivå stöder Sida det ungdomsledda nätverket United Network of Young Peacebuilders (UNOY) som samlar mer än 120 organisationer från 65 länder för att gemensamt arbeta för skydd av unga och för ungas meningsfulla deltagande i beslutsfattande och fredsprocesser. I Colombia har Sidas stöd bidragit till att unga aktörer i de utsatta områdena längs kusten Santander de Quilichao och Buenaventura fått en närmare dialog med lokala beslutsfattare och inkluderas mer aktivt i regionens utvecklingsplaner.

Mänsklig säkerhet

Mänsklig säkerhet är en förutsättning för långsiktig fred och utveckling. Var och en har rätt till liv, frihet och personlig säkerhet. Människors säkerhet hotas av väpnade konflikter, fattigdom, miljö- och klimatrelaterade kriser samt ekonomiska kriser och sjukdomsepidemier. Mänsklig säkerhet är en del i arbetet för fredliga och inkluderande samhällen och inriktas på frihet från fruktan från våld.

Sida stödjer projekt som ökar människors säkerhet och skyddar civila. Bland annat projekt som stöttar barn som utnyttjas som barnsoldater av väpnade grupper att komma in i samhället igen och projekt som ökar människors fysiska säkerhet som exempelvis minröjning. Här är några exempel på projekt Sida stöttar:

Minröjning ökar säkerheten

Ett allvarligt problem under och efter väpnade konflikter är att minor och andra explosiva objekt finns kvar i marken och kan skada och döda människor långt efter att konflikten upphört. Organisationer som Danish Demining Group (som är del av Danish Refugee Council) röjer mark från minor i många länder, däribland Ukraina. Organisationerna sprider också kunskap till allmänheten om hur de kan skydda sig från riskerna med minor.

Danish Demining Group webbplats

Skyddar civila i Syrien

I Syrien har den långa konflikten, ekonomisk kris och brist på livsmedel har drivit miljontals människor in i fattigdom. Sida stöttar organisationen Geneva Call som arbetar för att väpnade grupper ska förbinda sig att följa internationell humanitär rätt och förändra sitt konfliktbeteende för att skydda civila i nordvästra Syrien, där stora områden kontrolleras av den väpnade oppositionen och många konflikter mellan grupperingarna gör att civila ofta utsätts för livsfarliga risker.

Genom Sidas stöd har fyra olika väpnade grupper lämnat tillbaka sex skolbyggnader som i åratal använts som militärbaser. Nu kan omkring 3000 barn i åldern 7–12 år gå i skolan i de nyöppnade skolorna. Militärbaserna har flyttats till avlägsna delar av regionen för att minska risken för människor drabbas. Två väpnade grupper har skrivit under avtal där de förbinder sig att skydda barn i konflikt.

Om Geneva Calls arbete i Syrien på organisationens webbplats

Avväpning och återintegrering av före detta stridande

Genom FN:s utvecklingsfond, UNDP har Sida bidragit till utvecklingen av planer för avväpning, nedrustning, och till att människor som lämnat väpnade grupper kan flytta tillbaka och komma in i samhället igen. I stödet ingår försörjning för ett liv som civil.

Genom stöd till Peace Direct jordbrukssatsningar har unga före detta soldater fått möjlighet till försörjning. Insatsen har ökat den sociala sammanhållning och bidragit till att färre unga går med i väpnade grupper.

Sidas stöd till FN:s barnfond Unicef har bidragit till att barn som utnyttjats som soldater av väpnade styrkor och grupper, kommit in i samhället igen.

Försoning och övergångsrättvisa

I områden med våldsamma konflikter kränks människors rättigheter. Många förlorar anhöriga, vänner, hem och möjlighet att försörja sig eller att gå i skolan. Även när en konflikt är över kan misstro mellan människor och grupper finnas kvar och förstöra de band som håller ihop samhällen.

Sida bidrar till att offer får upprättelse genom övergångsrättvisa och söker rätt på försvunna personer, vilket är en viktig del av arbetet för upprättelse och försoning för de överlevande. Här är några exempel på projekt som Sida stödjer:

Stöd till övergångsrättvisa och upprättelse i Colombia

Civilbefolkningen i Colombia är hårt drabbade av krig och våld. Sidas stöd har bidragit till att flera övergrepp under konflikten lett till fällande domar inom systemet för övergångsrättvisa. Genom Sidas stöd till FN:s organisation för migration, IOM har före detta FARC medlemmar inkluderats i arbetet med att kartlägga och söka efter försvunna personer. Det ökar möjligheterna att hitta försvunna människor, vilket är en viktig del av upprättelse och försoning

Om IOM på organisationens webbplats

Stöd till Internationella brottmålsdomstolens brottsofferfond

Sida stödjer fred och försoning genom stöd till övergångsrättvisa genom vårt långvariga engagemang i Internationella brottsmålsdomstolens (ICCs) brottsofferfond. Både antalet fall kopplade till ICC och den programverksamhet som brottsofferfonden (ICC Trust Fund for Victims) hanterar, har växt markant under de senaste två åren, vilket innebär att fler drabbade har kunnat få kompensation liksom tillgång till bland annat medicinsk behandling, traumarådgivning och psykosociala tjänster.

Om ICC:s arbete på organisationens webbplats

Omfattning och styrning av Sidas arbete för fredliga och inkluderande samhällen

Sidas bistånd inom området går till:

  • stärkt förmåga att förebygga väpnad konflikt
  • fred och försoning
  • fredsbyggande, dialog och inkluderande fredsprocesser
  • mänsklig säkerhet och frihet från våld

Strategi för hållbar fred 2017–2022 på regeringens webbplats (förlängd till 31 december 2023)

Uppdaterad: 20 november 2023

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning