Sidas arbete i Turkiet

Årtionden av ekonomisk och social utveckling i Turkiet har avstannat under senare år med en tillbakagång i situationen för demokrati och mänskliga rättigheter. Sidas bistånd i Turkiet stödjer organisationer som står upp för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och rättsstatens principer.

Sidas bistånd i Turkiet 2023

Totalt bistånd 184299390 SEK, Långsiktigt utvecklingssamarbete 120515890 SEK, Humanitärt stöd 63783500 SEK.
Data i diagrammet hämtas från webbplatsen Openaid

Varför bistånd i Turkiet?

Jämställdhetsarbetet står inför utmaningar

Turkiets grundlagar ska säkerställa jämställdhet och förhindra våld mot kvinnor. Men landets utträde ur Istanbulkonventionen om ska avskaffa våld mot kvinnor har gjort det svårare för oberoende kvinnoorganisationer som kämpar för att stoppa könsrelaterat våld att utföra sitt arbete. Hatretorik mot hbtqi-personer har blivit vanligare vilket skapar oro bland hbtqi-organisationer och hur det ska påverka deras fortsatta arbete.

Ekonomisk ojämlikhet ökar

Den försämrade ekonomiska situationen, covid-19-pandemin och jordbävningen 2023 har drabbat stora delar av befolkningen. En tredjedel av befolkningen riskerar att drabbas av fattigdom och barn är mest utsatta.1

Minskat handlingsutrymme för civilsamhället och aktivister

De senaste åren har utrymmet för civilsamhället minskat.2 Landets grundlagar och internationella avtal som skyddar yttrande-, mötes- och föreningsfriheten i landet efterlevs inte alltid och behöver förbättras för att bättre skydda människors rättigheter och friheter. Det påverkar det civilsamhällets organisationer, aktivister och journalister.

Exempel på vad Sida bidrar till

Stärker jämställdhet

För att stärka och främja jämställdhet i Turkiet stödjer Sida bland annat ett projekt som riktar sig till pappor i socioekonomiskt utsatta familjer, för att stötta dem i deras papparoll. Genom biståndet ökar antalet kvinnor på arbetsmarknaden, lönegapet mellan män och kvinnor minskar och arbetsgivares och arbetstagare får större medvetenhet om jämställdhet och fackliga rättigheter.

Stärkta mänskliga rättigheter för de mest sårbara

Sida stärker de mänskliga rättigheter för de mest utsatta grupperna i Turkiet såsom kvinnor, barn, människor på flykt, hbtqi-personer, människorättsaktivister och mediearbetare.

Stärka civilsamhällets organisationer och människors egenmakt

Sida stödjer ett nätverk med 300 organisationer som ökar medborgarnas deltagande i politiken och stärker samarbete och dialog mellan medborgare, civilsamhällesorganisationer och den offentliga förvaltningen. Nätverkets organisationer har olika politiska perspektiv, kön, bakgrund, etnicitet, tro och geografi.

Sidas utvecklingssamarbete i Turkiet

Årtionden av ekonomisk och social utveckling i Turkiet har avstannat under de senaste åren. Trots att inledningen av förhandlingarna om EU-medlemskap 2005 skapade förhoppningar om en stärkt demokrati har demokrati, jämställdhet och respekten för mänskliga rättigheter gått tillbaka de senaste åren. Det har långtgående konsekvenser både ekonomiskt och socialt.

Turkiet präglas av en politisk polarisering och dialogen mellan myndigheter från olika partier, både centralt och lokalt behöver förbättras.3

Jordbävningarna som drabbade Turkiet i februari 2023 orsakade enorm förödelse och ledde till omfattande humanitära behov. Både nationella och internationella aktörer, inklusive Sidas samarbetspartners, deltog i en omfattande insats. Det kommer att ta lång tid för de drabbade områdena att återhämta sig och återgå till ett normalt liv för befolkningen.

Sidas bistånd i Turkiet stödjer organisationer som står upp för demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och rättsstatens principer.

Mänskliga rättigheter och demokrati

Turkiet rankas lågt som rättsstat.4 Internationella organ som granskar mänskliga rättigheter pekar på kränkningar av olika typer av mänskliga rättigheter till exempel vad gäller rättigheterna i relation till yttrandefrihet och rättvisa rättegångar. Många medier kontrolleras av regeringen, och medier som granskar makten riskerar rättsliga påföljder och böter.

Turkiet övergick till ett presidentsystem 2018 efter folkomröstning om landets konstitution 2017. Det ledde till en försvagning av den lagstiftandet makten och en förstärkning av den verkställande makten. Ett oberoende civilsamhälle och oberoende medier fortsätter att existera trots utmaningar.

Sida stöder civilsamhällesorganisationer och organisationer som stärker människor, dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter och ger rättsligt stöd till offer för tortyr och våld. Här är några exempel på organisationer, program och projekt som Sida stödjer:

Förbättrat rättsligt stöd för kvinnliga våldsoffer

Kvinnor som utsätts för våld behöver tillgång till juridiskt ombud för att rättvisa ska kunna skipas. FN:s utvecklingsprogram (UNDP), UN Women, det turkiska advokatsamfundets union och det turkiska justitieministeriet utbildar advokater för att tillgodose utsatta gruppers behov. De driver också ett våldsförebyggande center där människor kan få stöd.

UNDP Turkiets webbplats

Stöd till tortyroffer

Även om Turkiet officiellt har nolltolerans mot tortyr, finns det välgrundade anklagelser om både tortyr och andra brott mot mänskliga rättigheter i fängelser och häkten. Sida stödjer Human Rights Foundation of Türkiye (HRFT), som ger stöd till tortyroffer och dokumenterar brott mot mänskliga rättigheter.

Human Rights Foundation of Turkiets hemsida

Stöd till utsatta hbtqi-personer

Hbtqi-personer utsätts för diskriminering och hatpropaganda från media, rättsväsende och tjänstemän. Sida stödjer organisationen KAOS GL, som arbetar för hbtqi-personers rättigheter och samlar in data och rapporterar om kränkningar. Denna organisation stödjer i sin tur flera mindre organisationer som arbetar med hbtqi-frågor, för att nå ut till fler personer.

KAOS GL:s webbplats

Jämställdhet

Stora framsteg har gjorts på jämställdhetsområdet i Turkiet genom kvinnorörelsens kamp för lika rättigheter. Rörelsen har arbetat intensivt för att kvinnors rättigheter ska erkännas som mänskliga rättigheter. Den demokratiska tillbakagången har lett till en tillbakagång också inom jämställdhetsområdet och de framsteg som gjorts har omintetgjorts. Kvinnor har fått det svårare att delta i arbetslivet och i politiken

Sida stödjer organisationer i det civila samhället och organisationer som stärker och arbetar för jämställdhet, stärker kvinnors ställning och förebygger könsrelaterat våld. Här är några exempel på organisationer, program och projekt som Sida stödjer:

Stärker kvinnor på arbetsmarknaden

Sida stöder Internationella arbetsorganisationen (ILO), som ökar antalet kvinnor som kommer in på arbetsmarknaden, minskar löneskillnaderna mellan män och kvinnor och ökar arbetsgivares och arbetstagares medvetenhet om jämställdhet och fackliga rättigheter.

Internationella arbetsorganisationens webbplats

Jämställda pappor

Att involvera pappor i jämställdhetsarbetet är viktigt. Sida stödjer ACEV:s initiativ “Involved fatherhood by transforming masculinities”, som riktar sig till pappor i socioekonomiskt utsatta familjer. Under Coronapandemin användes onlineplattformar och lokala pappainitiativ. Detta har bland annat bidragit till att alla distrikt i staden Izmir har antagit en handlingsplan för att stödja småbarnspappor. I staden Samsun har köpcentrum infört rum för blöjbyte för pappor.

ACEV:s webbplats

Förebygger könsrelaterat våld

KAMER förebygger könsbaserat våld och stärker kvinnor i sydöstra Turkiet. KAMER gör hembesök, stärker relationerna mellan myndigheter och organisationer och driver olika center för kvinnor som utsatts för våld. Kvinnojouren Purple Roof arbetar på liknande sätt i andra delar av landet.

Uppdaterad: 24 november 2023

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning