Sidas arbete i Myanmar

Sedan militärkuppen den 1 februari 2021 har situationen för befolkningen i Myanmar snabbt försämrats och 2024 lever nästan halva befolkningen i fattigdom. Sida stöttar det civila samhället inom demokrati, mänskliga rättigheter, fred, jämställdhet och hälsa inklusive SRHR. Sida ger även humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd.

Sidas bistånd i Myanmar 2023

Totalt bistånd 402489998 SEK, Långsiktigt utvecklingssamarbete 221115683 SEK, Humanitärt stöd 181374315 SEK.
Data i diagrammet hämtas från webbplatsen Openaid

Varför bistånd i Myanmar?

10 års utveckling har raserats

Konflikten i Myanmar är världens längsta inbördeskrig. Militärkuppen 2021, pandemin, militärjuntans ekonomiska politik och den svåra situationen för folkgruppen Rohingya har raserat 10 år av ekonomisk och social utveckling. Ungefär halva befolkningen lever i fattigdom 2024. De humanitära behoven har eskalerat kraftigt och fortsätter att öka. FN uppskattar att tre miljoner människor är tvångsfördrivna internflyktingar i Myanmar.

Brott mot mänskliga rättigheter

Militären respekterar inte de mänskliga rättigheterna. Människor som misstänks stödja demokratirörelsen utsätts för förföljelse, tortyr och blir frihetsberövade utan grund. Befolkningen är en strategisk måltavla för militären. De attackerar byar med stridsflyg vilket dödar många människor. Kvinnor och flickor utsätts för systematiskt sexuellt och könsrelaterat våld som används som ett vapen i landets konflikter.

Bristande tillgång till sjukvård

Sedan militärkuppen har människors tillgång till hälso- och sjukvård kraftigt försämrats i hela landet, särskilt i konfliktdrabbade områden. Samtidigt ökar människors behov av vård, på grund av de intensifierade konflikterna och systematiska attacker mot civilbefolkningen och sjukhus och skolor. Bristande tillgång till mödra- och barnhälsovård är särskilt allvarligt. Många läkare, sjuksköterskor och andra hälsoarbetare var engagerade i motståndet efter kuppen och har förföljts och fängslats.

Exempel på vad Sida bidrar till

Stärker människors motståndskraft

Trots stora risker och våld har civila samhället visat sig starkt och överlevt. Sida har bidragit till att organisationer som tvingats gå under jorden har kunnat återbygga sin verksamhet och arbeta från skyddade platser. Biståndet stärker människors motståndskraft och bidrar till att den icke-väpnade motståndsrörelsen mot militären står stark. Svenskt bistånd har räddat liv och gett skydd till de människor som är allra mest utsatta.

Stöttar demokratirörelsen och oppositionen mot juntan

Sida samarbetar med organisationer i det civila samhället som arbetar mot militärens styre och för ett framtida mer demokratiskt Myanmar. Bland annat arbetar organisationerna för att landets skuggregering och institutioner ska vara demokratiska och att inga folkgrupper ska diskrimineras. Att kvinnor och unga får en röst är särskilt viktigt.

Tillgång till hälso- och sjukvård för de mest utsatta

Sida bidrar till att människor får tillgång till grundläggande sjukvård och mödra- och barnhälsovård. Under 2022 bidrog biståndet exempelvis till att 4,6 miljoner människor i Myanmar fick tillgång till grundläggande mödra- och barnhälsovård. I de områden som är drabbade av konflikt är dessa sjukvårdsinsatser ofta den enda möjligheten för människor att få tillgång till grundläggande vård.

Sidas arbete i Myanmar

Sedan militärkuppen den 1 februari 2021 har situationen för befolkningen i Myanmar snabbt försämrats och 2024 lever nästan halva befolkningen i fattigdom.

Den försämrade situationen i Myanmar gör att en allt större del av det långsiktiga arbetet kommit närmare det humanitära biståndet. Det humanitära och långsiktiga arbetet kompletterar varandra för att göra den bästa nyttan för befolkningen i Myanmar.

Bakom den utbredda fattigdomen ligger årtionden av militärmakt med förödande social- och ekonomisk politik, omfattande brott mot mänskliga rättigheter. Inbördeskriget och etniska konflikter har pågått i Myanmar sedan landet blev självständigt 1948.

Svenskt utvecklingssamarbete stödjer internationella och lokala civilsamhällesorganisationer som stärker respekten för demokrati, mänskliga rättigheter och arbetar för att ställa ansvariga till svars för brott som de har begått. Biståndet arbetar för ökade rättigheter för etniska minoriteter och för att förbättra villkoren för de människor som är mest utsatta.

Humanitärt stöd i Myanmar

Den humanitära krisen i Myanmar har snabbt förvärrats sedan militärkuppen 2021 och 2024 lever nästan halva befolkningen i fattigdom. Myanmar är ett av världens mest konfliktdrabbade länder.

Människor utsätts för omfattande och allvarliga kränkningar av de mänskliga rättigheterna, väpnade konflikter med systematiska attacker mot civila mål och fördrivs från sina hem. Nästan 2,9 miljoner människor har tvingats på flykt inom landet.

18,6 miljoner människor, inklusive 6 miljoner barn, är i behov av humanitärt bistånd, vilket är en dramatisk ökning från 1 miljon människor år 2021, innan militärkuppen. Omkring 13 miljoner människor har en mycket osäker tillgång till mat.

Sedan konflikten trappades upp ytterligare i slutet av 2023 har det blivit ännu svårare för humanitära hjälporganisationer att få tillträde till konfliktdrabbade områden. Globalt fortsätter Myanmar att vara en underprioriterad kris med kraftigt underfinansierade humanitära responsplaner de senast åren.

Så stödjer Sida Myanmars befolkning

Det svenska humanitära stödet i Myanmar förser människor med livräddande humanitärt stöd, inklusive livsmedel, hälso- och sjukvård, vatten, sanitet (toaletter, avlopp och avfallshantering) och hygien.

Stödet ger människor rättshjälp, psykosocialt stöd, utbildning till barn som drabbats av konflikt och ger skydd från våld och övergrepp till utsatta människor.

Vi stödjer minhantering för att minska risken för att civila ska drabbas och ger stöd till människor som fallit offer för minor och explosiva lämningar.

Här är de organisationer som Sida stödjer 2024:

Demokratisk utveckling, jämställdhet och fri media

Den politiska utvecklingen i Myanmar har inneburit allvarliga bakslag för demokratiutvecklingen. Sida har under många år gett stöd till organisationer som arbetar för en demokratisk utveckling, jämställdhet och fri media.

Sida stödjer organisationer som stärker människors motståndskraft och stöttar den icke-väpnade motståndsrörelsen mot militären. Sida stödjer även dialogen i framtagandet av en ny demokratisk konstitution.

Här är exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Försvarar yttrandefriheten

Det civila samhället har haft svårt att verka sedan militären återtog makten. Flera organisationer har tvingats gå under jorden eller lämna landet. Sida stödjer organisationer som granskar, försvarar yttrandefrihet och digitala rättigheter och bidrar till den demokratiska rörelsen.

Fredliga inkluderande samhällen

Konfliktsituationen i Myanmar är komplex och förändras snabbt. Sida bidrar till att bygga fred genom att stödja oberoende organisationer. De arbetar exempelvis med att öka kvinnors och ungas inflytande i konflikthantering och fredsbyggande och förbättrar förutsättningarna för det civila samhället att aktivt delta i konfliktlösning.

Mer inflytande för etniska minoriteter

I Myanmar tillhör 40 procent av befolkningen etniska minoriteter, som ofta diskrimineras och nekas tillgång till grundläggande samhällstjänster.

Sida stödjer organisationer som arbetar för att människor från etniska grupper ska få inflytande i politiska förhandlingar och i framtagandet av en ny konstitution som ska fördela utvinningen av naturresurser rättvist i ett framtida Myanmar.

Etniska väpnade grupper kontrollerar stora delar av landet. De organisationer som Sida samarbetar med verkar för att påverka de styrande i etniskt kontrollerade områden i en mer demokratisk riktning. De arbetar också för att ställa väpnade grupper till svars för brott som har begåtts.

I Rakhine har Sida bidragit till att fredskommittéer har bildats i byar där det bor människor från olika minoriteter. Genom att människor tillsammans löser gemensamma utmaningar byggs broar över religiösa och etniska skiljelinjer.

Jämlik hälsa och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter

Människors behov av sjukvård har ökat på grund av väpnade konflikter och attacker mot befolkningen och civila mål som till exempel skolor och sjukhus. Samtidigt har tillgång till hälso- och sjukvård har kraftigt försämrats. Befolkningens hälsostatus är allmänt låg med stora skillnader över landet, mellan olika etniska grupper och beroende på socioekonomi.

Hälsoarbetare var ledande i att starta den civila rörelse som utgör en viktig del av den demokratiska motståndsrörelsen mot militären. Läkare, sjuksköterskor och andra hälsoarbetare förföljs och fängslas och sjukhus och andra hälsofaciliteter attackeras.

Sidas arbete inom hälsoområdet fokuserar på att förbättra tillgången till hälso- och sjukvård för de mest utsatta människorna samt att öka kunskapen om och tillgången till sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR).

Här är exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Möjliggör säkra förlossningar trots svåra omständigheter

Den största delen av stödet inom hälsoområdet bidrar till grundläggande mödra- och barnhälsovård: till förebyggande vård, förlossningsvård och att vårdpersonal kan gå utbildning och volontärer kan arbeta.

Under 2022 bidrog biståndet exempelvis till att 4,6 miljoner människor i Myanmar fick tillgång till grundläggande mödra- och barnhälsovård. I konfliktdrabbade områden är dessa vårdinsatser många gånger den enda möjligheten för människor att få tillgång till grundläggande vård.

Webbsida för unga ökar kunskapen om sexuell hälsa

Den kraftigt förvärrade säkerhetssituationen i Myanmar har påverkat unga människors möjligheter att få information om sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) i skolan. Detta har resulterat i en ökning av oönskade graviditeter, osäkra aborter, barnäktenskap och sexuellt våld.

Sida samarbetar med organisationer som tar fram mobilappar och webbsidor för att öka kunskap bland unga människor. I Myanmar nådde exempelvis den första webbsidan för unga med fokus på sexuell hälsa 1,3 miljoner unika användare.

Styrning av Sidas utvecklingssamarbete med Myanmar
Krisanalys för Sidas humanitära stöd i Myanmar 2024

Myanmar är ett av tio länder som får mest humanitärt stöd 2024. Sidas humanitära stöd i Myanmar utgår från en årlig krisanalys och stödet förmedlas till de humanitära organisationer i landet som har bäst förmåga att nå de människor som är mest nödställda.

Uppdaterad: 6 augusti 2024

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning