Vy i Rwanda 2021

Medarbetare berättar

Vägen till Sida-jobbet gick genom traineeprogrammet

Vägen till ett jobb på Sida gick genom traineeprogrammet för nationalekonomen Nawar Al Ebadi. Nu jobbar han som handläggare på Sidas huvudkontor i Rissne, Stockholm, och använder sina färdigheter från Handelshögskolan till att lösa finansiella utmaningar i länder som är drabbade av konflikt.

Närbild på en man med skägg som ler med ett tegelhus i bakgrunden.

Nawar Al Ebadi

Foto: Privat

Varför sökte du jobb på Sida?

– Jag sökte mig till Sida för att jobben inom den traditionella finansmarknaden inte lockade mig. Det skulle vara intressant att använda det jag lärt mig från Handels för att lösa finansiella utmaningar i konflikt- och postkonflikter.

Jag sökte till Sidas traineeprogram som är en möjlighet för den som vill jobba med bistånd men är yngre och med mindre traditionell akademisk, kompetensmässig och demografisk bakgrund än vad Sida-anställda generellt sätt har. Jag såg det som en bra möjlighet att få jobb på den arbetsplats som kanske är Sveriges främsta när det kommer till att få jobba med utvecklingsfrågor.

Vad jobbar du med i dag?

– Jag är handläggare på Sidas avdelning för partnerskap och innovation och jobbar med att få privatkapital från banker och investerare att investeras i projekt som kan skapa nytta för människor i låg- och medelinkomstländer. Biståndet räcker inte till för att uppnå Agenda 2030, så mitt jobb är att försöka få privatkapital att investeras i låginkomstländer -  där det behövs.

Närbild på en man med skägg som ler med ett tegelhus i bakgrunden.

Nawar Al Ebadi

Foto: Privat

Tänk nytt och var inte rädd! Försök inte passa in i den mall som man traditionellt associerar med biståndshandläggare.

Nawar Al Ebadihandläggare på avdelningen för partnerskap och innovation på Sida

På vilket sätt har du haft nytta av din nationalekonomutbildning?

– Sida har som målsättning att jobba mer med att utveckla privata sektorn, få loss privat kapital och utöka sina samarbeten med investerare och finansiella institutioner. Det kräver en stor förståelse för finansmarknader, finansiella flöden och institutionell utveckling. Min utbildning i nationalekonomi har gynnat mig då jag förstår det språket.

Vad har du för råd till någon som är intresserad av att jobba på Sida?

– Tänk nytt och var inte rädd! Försök inte passa in i den mall som man traditionellt associerar med biståndshandläggare. Tänk istället på vad du kan bidra med som inte redan finns. Även om du inte tycker att du är tillräckligt erfaren, eller är för ung, är det ingen svaghet. Tvärtom, Sida behöver få in ungas perspektiv mer i arbetet och uppdatera oss om vad man lär sig nu för tiden. Funktionell mångfald både vad gäller kompetens och demografi, är viktigt för Sida eftersom vi jobbar med många länder och kulturer.

Hur är det att vara handläggare på Sida?

– Jag jobbar med att hitta nya samarbetsmöjligheter, pratar med organisationer och andra partners som kan vara aktuella för samarbeten och strukturerar upp dessa samarbeten tillsammans. Det är viktigt att komma ihåg att man som handläggare är också en samarbetspartner, inte bara en biståndsgivare som har hand om finansieringen.

Jag följer även upp de program och projekt som Sida stödjer för att förstå och utvärdera vad det leder till och möjliggöra för förbättringar. Mitt jobb är väldigt kommunikativt och analytiskt. När vi får ett nytt förslag på en organisation eller ett program måste det granskas för att säkerställa att uppfyller Sidas  krav och för att analysera eventuella risker. Jag är dialogförare och projektledare på många sätt. Det kräver en del färdigheter som man utvecklar med tiden.

Vad tror du är avgörande för att trivas i rollen som handläggare?

– Du behöver trivas med mycket kommunikation, vara dialogförande, ha mycket på gång samtidigt, vara lösningsorienterad, gilla ett varierande arbetsliv och att jobba i team. Det gäller även att vara lyhörd och öppen för andra perspektiv. Likaså gäller det att vara beredd på att det när som helst kan hända saker i ett land som kan sätta käppar för de projekt man har tänkt genomföra. Därför är det viktigt att vara flexibel och ödmjuk för uppdraget.

Om Nawar Al Ebadi

Berätta om något spännande projekt som du varit delaktig i?

– När jag som trainee var stationerad på ambassaden i Uganda ansvarade jag för att göra en multidimensionell fattigdomsanalys som analyserar fattigdomen i landet utifrån olika perspektiv såsom resurser, demokrati, miljö och gender. Mitt ansvar som nationalekonom handlade delvis om att göra en ekonomisk analys av landet, vilket innebar att samla in data, analysera den och dra slutsatser.

Jag var också nyligen med och gjorde en garanti till en global investeringsfond. Den här fonden på 500 miljoner dollar ska investera i förnybar energi i låg- och medelinkomstländer i Afrika och Asien för att förse personer som lever i fattigdom med förnybar el. Det var ett stort projekt som krävde en del finanskunskaper men också mycket projektledningsförmåga.

Vad är det roligaste med att arbeta som handläggare?

– Att jobba på ambassad var det allra roligaste. Det var en helt annan värld. Jag fick mycket ansvar direkt och åkte ut och träffade de människor som genomför projekten och de som deltar. Upplevelsen gjorde att jag fick inblick i deras arbetsbörda och verksamhet, som jag har nytta av i mitt nuvarande arbete på Sida när vi pratar om projektsamarbeten med ambassader.

Bild högst upp på sidan föreställer vy i Rwanda från ett av Nawars fältbesök. Foto: Nawar Al Ebadi, Sida

Uppdaterad: 27 mars 2024