Solnedgång i Somalia

Berättelser om biståndet

Humanitärt arbete är givande, lärorikt och utmanande

Jonna Karlsson humanitär rådgivare för Somalia och Kenya

Jonna Karlsson i Somalia

I en humanitär kris är behoven många och överväldigande och det gäller att se till att det humanitära stödet går till de människor som mest behöver det, vilket kan förändras på kort tid. Jonna Karlsson berättar om sitt arbete som humanitär rådgivare i Somalia och Kenya.

Vad innebär det att vara humanitär rådgivare?

Den viktigaste delen av mitt jobb som humanitär rådgivare är att följa upp arbetet som de organisationer som vi samarbetar med gör och se till att det gör nytta och är effektivt. Vi har en humanitär landplan som vi följer och som utgår ifrån Sveriges prioriteringar. Den uppföljning som jag gör sker främst genom dialog med de som vi samarbetar med, genom fältbesök och att gå igenom rapporter.

Det är ett tidskrävande arbete men jag får hjälp från fantastiska kollegor på ambassaden, Sidas huvudkontor i Stockholm och andra kollegor som jobbar med samma sak. Jag arbetar även nära mina kollegor som arbetar med långsiktigt utvecklingssamarbete kring förebyggande insatser så att det humanitära behovet minskar.

Jonna Karlsson humanitär rådgivare för Somalia och Kenya

Jonna Karlsson i Somalia

Om Jonna Karlsson

Namn: Jonna Karlsson

Titel: Humanitär rådgivare

Började jobba på Sida: januari 2021

Urval tidigare arbeten: Jobbat med bland annat barnskydd för FN:s barnfond Unicef i Kenya, Nigeria, Uganda och i New York. Har gjort en JPO för Unicef och kortare praktiker på FN:s flyktingorgan och Utrikesdepartementet (UD)

Människors behov är så mycket större än tillgången till humanitär hjälp

JonnaHumanitär rådgivare för Somalia och Kenya

Det är oerhört givande, lärorikt och spännande. Då människors behov i Somalia men även i Kenya är så oerhört mycket större än tillgången till humanitär hjälp - gör att jobbet ibland är mycket frustrerande. Men jag känner att det finns en stor möjlighet att påverka hur Sverige och andra givare genomför det humanitära biståndet på det mest effektiva sättet.

Hur ser en vanlig dag på jobbet ut?

Min vardag på jobbet präglas mycket av möten, både inom Sida men framförallt med de organisationer som vi samarbetar med och andra humanitära givare.

Då torkan i Somalia men också i Kenya, och de konsekvenser som de medför för befolkningen, har accelererat kan situationen ibland förändras dagligen. Jag börjar därför dagen med att läsa nyheter och sociala medier för att få en bild av vad de mest akuta behoven är just nu.

Höjdpunkten är när jag får möjlighet att resa till fältet och stötta och att följa upp de arbete vi gör.

Jonna KarlssonHumantär rådgivare i Somalia och Kenya

I en humanitär kris är behoven många och överväldigande och det gäller att se till att det humanitära stödet går till de människor som mest behöver det, vilket kan förändras på kort tid.

Höjdpunkten i vardagen är när jag får möjlighet att tillsammans med partners och kollegor resa till fältet och stötta och att följa upp de arbete vi gör.

Hur ser utmaningarna ut?

Den största utmaningen i arbetet i Somalia är att jag är baserad på ambassaden i Nairobi, Kenya. Det kräver lite extra planering med resor. Eftersom jag inte bor i landet är det svårare att komma människor nära och få en förståelse för landet. En annan utmaning är att vissa områden, framförallt de som är i störst behov av humanitärt bistånd, är svåråtkomliga till exempel på grund av bristande säkerhet och dålig infrastruktur. I vissa fall kan jag inte ta mig dit över huvud taget. Då vi behöver så mycket säkerhet blir det även oerhört dyrt.

Vilken utbildning behöver man för att jobba med det du gör?

De flesta roller inom UD, Sida, NGOs och FN kräver en universitetsutbildning på magisternivå. Inriktningen på utbildningen spelar en mindre roll. Många av mina kollegor har läst juridik och statsvetenskap, men det finns även de som har en mer specifik utbildning inom till exempel psykologi.

Beroende vilken typ av organisation och område som personen är intresserad av så krävs det mer eller mindre spetskompetens. När jag först började arbeta på Unicef (FN:s barnfond) behövdes det kompetens inom utvärdering och mål och resultatstyrning, mer än erfarenhet på fält. Det var så jag började arbeta inom FN.

Vilka tips vill du ge till en ung person som vill jobba med bistånd?

Om möjligheten finns så är praktik ett fantastiskt sätt att få erfarenhet på, och då framförallt i fält. Sidas program Junior Professionall Officer (JPO) är ett ypperligt tillfälle att få en fot in inom FN-systemet och där det krävs relativt lite erfarenhet.

Uppdaterad: 27 februari 2024