Solnedgång över stadsvy.

MEDARBETARE BERÄTTAR

Civilingenjören som blev handläggare i Moçambique

Christian Naccache hade aldrig hört talas om Sveriges biståndsmyndighet, Sida när hans fru en dag uppmanade honom att söka till traineeprogrammet på Sida. Han sökte, och det beslutet har han inte ångrat. I dag är han handläggare inom klimat och miljö på ambassaden i Maputo, Moçambique.

En man sår intill en väg.

Christian Naccache

Foto: privat

Hur var det att gå Sidas Traineeprogram?

– Jag började på Power Africa-teamet som jobbar med att öka tillgången till el i Afrika genom till stor del genom att mobilisera kapital från den privata sektorn. Jag fick bidra med sådant som kanske inte andra kunde vilket gjorde att det kändes meningsfullt. 

Därefter var jag i Rwanda där jag hade en mentor, Karin Lindblad, som kunde biståndshantverket i praktiken och som lärde mig väldigt mycket. Samtidigt kunde jag bidra med teknisk kunskap vilket gjorde att det kändes både kul och meningsfullt. 

Vad jobbar du med i dag?

– Jag jobbar på den svenska ambassaden i Maputo, Moçambique med insatser för klimat och miljö. Jag jobbar till exempel med biologisk mångfald där vi bidrar till att stödja nationalparker och möta behoven hos de samhällen som ligger i närheten, till exempel genom att lösa konflikter mellan människor och elefanter som äter deras odlingar. Jag jobbar också mycket med utsläppsrättsmarknaden som är otroligt roligt och väldigt teknisk. Det är få förunnat att få arbeta så mångsidigt.

En man sår intill en väg.

Christian Naccache

Foto: privat

Det är få förunnat att få arbeta så mångsidigt

Christian Naccachehandläggare på Sida

På vilket sätt har du nytta av din utbildning som handläggare på Sida?

– Civilingenjörsutbildningen lär dig en metod för hur du tar dig an ett projekt, systematiserar och skaffar dig överblick och den förmågan är en fördel. 

Det är bra att ha en bra känsla för siffror när man tittar på rapporter och ska bedöma om uppskattningar är rimliga. Jag märker också att det är lättare för mig att ha tekniska samtal med Sidas samarbetsorganisationer. Jag tycker verkligen att det är kul när jag får nytta av det jag har pluggat. 

Vi är statstjänstemän och det är viktigt att man lever upp till idealen som tjänsteman. Som diplomat är jag i Moçambique för att representera Sverige.

Christian Naccachehandläggare, Sida

Hur ser jobbet som handläggare ut?

– Som handläggare på Sida jobbar du inte helt olikt en fondförvaltare - men som försöker att maximera nyttan. Det är liknande struktur och vår position i förhållande till våra samarbetsorganisationer är lik. Vi arbetar med resultat, förväntningar, ”avkastning”, och tid. En stor skillnad är dock att vi investerar i projekt som bidrar till att människor får ett bättre liv. 

Christian Naccache på fältbesök till Pomene nationalpark där vi fick se hur myndigheten jobbar med bl.a. parkvakter, men också för att öka turismen till parken. Dessutom fick vi se lite av skadorna efter Cyklonen Freddy som kom in i början av året.

På fältbesök i Moçambique

Arbetet som handläggare på ambassaden innebär även en del fältbesök. På bilden befinner sig Christian på fältbesök i Pomene nationalpark, Moçambique för att se hur de jobbar i parken. Foto: Privat.

Hur skiljer sig arbetsuppgifterna mellan Sida i Sverige och på en ambassad?

– Mycket är sig ganska likt men resorna för att besöka våra projekt är den stora skillnaden och jag försöker göra så många jag kan. Det är viktigt att bygga relation till våra samarbetsorganisationer och få möjlighet att överblicka projektet mer än vid den årliga uppföljningen. 

Om Christian Naccache

Vad har du för råd till någon som är intresserad av att jobba på Sida?

– Min uppmaning är att även du som har annan bakgrund än statsvetare ska söka. Det här jobbet passar fler än vad de flesta tror. Om det finns fler ingenjörer eller ekonomer till exempel, så kommer det perspektivet att lyftas mer. Som ingenjör kan man till exempel bredda den tekniska sakkunnigheten. Det är hälsosamt med nya perspektiv och nya synsätt. 

Vad tror du är avgörande för att trivas som handläggare på Sida?

– Vi är statstjänstemän och det är viktigt att man lever upp till idealen som tjänsteman. Som diplomat är jag i Moçambique för att representera Sverige. 

Du måste också kunna uppskatta byråkratiskt arbete och inte tycka att det är det tråkigaste som finns att skriva rapporter eller beredningar.

Foto överst på sidan: Stadsvy över Maputo, Moçambique i solnedgång. Foto: John Hogg / World Bank

Uppdaterad: 27 mars 2024