Sidas arbete i Moçambique

Sidas bistånd i Moçambique fokuserar på bland annat miljö och klimat då landet är svårt drabbat av klimatförändringar. Mänskliga rättigheter, ekonomisk utveckling och fred är andra viktiga områden. Landets ekonomi fortsätter att utvecklas, men ojämlikheten är stor och många människor lever i fattigdom. Människor har stort behov av humanitärt stöd, främst på grund av konflikten i landets norra delar.

Sidas bistånd i Moçambique 2023

Totalt bistånd 800074357 SEK, Långsiktigt utvecklingssamarbete 744560992 SEK, Humanitärt stöd 55513365 SEK.
Data i diagrammet hämtas från webbplatsen Openaid

Varför bistånd i Moçambique?

Sårbart för klimatförändringar

Moçambique är mycket sårbart för klimatförändringar och drabbas av återkommande extremväder som cykloner, torka och översvämningar. Utvinningen av icke förnybara naturresurser som olja, gas och kol leder till att ekosystemen överutnyttjas och drabbar den biologiska mångfalden. Samtidigt är Moçambiques ekonomiska utveckling beroende av utvinningen och befolkningen är beroende av jordbruk, fiske, skog, turism och energi för sin försörjning. Många människor saknar också fortfarande tillgång till elektricitet.

Konflikt och minskad demokrati

Det demokratiska utrymmet i Moçambique krymper. Den våldsamma konflikten mellan väpnade terrorgrupper och regeringens trupper i norr och klimatkriser har tvingat många hundra tusen människor på flykt inom landet, lett till otrygg tillgång till mat och ökat könsrelaterat våld. Befolkningens redan begränsade resurser räcker inte till och det humanitära stödet är underfinansierat. Samtidigt har genomförandet av fredsavtalet varit framgångsrikt.

Ekonomisk egenmakt

Trots ökad ekonomisk tillväxt är levnadskostnaderna höga och det skapas inte tillräckligt många nya jobb. Majoriteten av Moçambiques befolkning arbetar med småskaligt jordbruk och de allra flesta producerar inte tillräckligt för sin egen livsmedelskonsumtion. Regeringen prioriterar utvecklingen av sociala trygghetssystem, men budgeten är liten och de allra flesta arbetstagarna i den informella ekonomin är inte anslutna till socialförsäkringssystemet.

Exempel på vad Sida bidrar till

Fler har tillgång till elektricitet

Tillgången till elektricitet ökar, men fortfarande saknar cirka 17,5 miljoner människor på landsbygden och i städerna el och nätanslutningen är mestadels koncentrerad till stadsområden. Sida stödjer flera olika program och projekt som ökar människors tillgång till förnybar energi, bidrar till energieffektivitet och främjar privata investeringar i förnybar energi.

Fredsprocess avancerar

Biståndet har stöttat genomförandet av fredsavtalet i Moçambique. Genom stöd till FN:s Fredssekretariat har fredsavtalets signerande partner kommit överens och hittat lösningar som gör att avväpnade före detta stridande har tillgång till försörjning, utbildning och pensioner. För att nå en långsiktigt hållbar fred återstår det viktiga arbetet med att nå försoning mellan människor, att integrera människor i samhället igen och makten behöver flyttas närmare befolkningen.

Social trygghet ökar

Sida bidrar genom FN och Världsbanken till utvecklingen av effektiva betalningssystem som når fler människor som lever i fattigdom. Bland annat gjorde systemet det möjligt att betala ut mer än 10 000 nya barnbidrag under 2023 till vårdnadshavare i landets norra konfliktdrabbade provinser.

Moçambique har en av Afrikas mest liberala abortlagstiftningar, men i praktiken finns många hinder. Därför stödjer Sida organisationen Ipas arbete med att göra säkra aborter och preventivmedel tillgängliga för alla – och med att förändra negativa attityder.

En flicka och hennes mamma

Utvecklingssamarbete i Moçambique

Moçambiques ekonomi återhämtar sig efter de senaste årens finanskris med återkommande klimatrelaterade katastrofer och försämrad säkerhet i landets norra delar. Landet brottas med stora ekonomiska svårigheter. Samtidigt ökar tillväxten liksom människors inkomst, fler barn går i skolan och fler människor har tillgång till vatten, el och sanitet (toaletter, avlopp och avfallshantering). Skillnaden mellan provinser, stad och landsbygd är fortsatt stora.

Ett fredsavtal mellan regeringen och oppositionspartiet undertecknades 2019 och sedan dess har arbetet med försoning och att människor ska flytta tillbaka till sina samhällen igen varit framgångsrik.

Sida stödjer organisationer i det civila samhället och genom FN för att människor som lever i utsatthet och fattigdom ska få det bättre. Biståndet i Moçambique går till att skapa hållbar fred, klimat och miljö, demokrati, ökad respekt för mänskliga rättigheter, en rättsstat som behandlar alla människor lika inför lagen, ökad jämställdhet och en ekonomisk utveckling som kommer alla människor till del.

Miljö, klimat och hållbart utnyttjande av naturresurser

Moçambique är ett av de länder i Afrika som är mest sårbart och utsatt för extremväder till följd av klimatförändringar. Under de senaste åren har landet drabbats hårt av torka, cykloner och översvämningar och det förväntas öka.

Naturresurserna är utarmade och landet har svårt att klara av klimatkriser och naturkatastrofer. Det gör att människor har svårt att försörja sig och drabbar särskilt de som arbetar med jordbruk, fiske, skog, turism och energi.

Inom klimat- och miljöområdet stödjer Sida organisationer inom civilsamhället, genom FN och Världsbanken. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Fler får tillgång till hållbar energi

Fler människor har fått tillgång till elektricitet de senaste fem åren. I dag har drygt 30 procent av befolkningen tillgång till el. Sverige bidrar till Moçambiques program Energia Para Todos (Energi för alla) bland annat genom Världsbankens fond med samma namn. I slutet av 2022 hade över 300 000 hushåll fått tillgång till el genom fonden.  I Vilanculos har Sidas stöd till elektrifiering gett hushåll bättre tillgång till el vilket underlättat för människor att starta företag.

BRILHO-programmet ökar tillgången till energi för människor och företag genom kapital från den privata sektorn. 1 120 000 moçambikier och 16 600 mikro- och småföretag har fått tillgång till energi utanför det fasta nätet, 2 400 heltidsjobb har skapats och drygt 283 miljoner kronor mobiliserats.

Hållbar förvaltning av naturresurser

Sida bidrar till att bevara och stärka den biologiska mångfalden i landets nationalparker och andra skyddsvärda områden genom den moçambikiska stiftelsen Biofund. De arbetar med skötsel och användning av mark och skog.

FN:s jordbruksorganisation, FAO förbättrar samarbetet mellan fiske och miljö. Det stärker människor som lever i fattigdom i kustsamhällen som är beroende av fiske. Fattigdomen minskar och människor får en ökad livsmedels- och näringstrygghet och en större motståndskraft mot kriser.

Om programmet på Biofunds webbplats

Ökar produktionen och tillgången till livsmedel

Det är viktigt att den nya markpolitiken blir väl förankrad hos befolkningen. Sida stödjer We Effect som genom Forum of Non-Governmental organizations of Niassa (FONAGNI) involverar människor att aktivt delta i det förberedande arbetet med att genomföra den nya markpolitiken och marklagen. Förbättrade markrättigheter och jordbruksmetoder har ökat produktionen och tillgången till livsmedel.

We Effects arbete i Moçambique

Klimatanpassar offentliga anläggningar

Moçambiques infrastruktur behöver anpassas till ett förändrat klimat med extrema väder. Sida stödjer FN:s kapitalutvecklingsfonds (UNCDF) initiativ LoCAL. Initiativet utvecklar och klimatanpassar offentliga anläggningar, inom vattenhantering, hälsa och utbildning. Målet är också att utveckla produktionen på landsbygden.

Om LoCAL på FN:s webbplats

Mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet

Moçambiques offentliga sektor brister i att ge medborgarna tillgång till effektiva och rättvisa samhällstjänster som exempelvis sjukvård och skola. Lagstiftningen kring rätten till skolgång samt rätten till sin egen kropp är relativt stark, men det är inte alltid som lagarna efterföljs.

Korruptionen är utbredd och det är svårt att ställa ansvariga till svars. Beslutsfattandet är centraliserat. 42 procent av ledamöterna i parlamentet är kvinnor.

Sida samarbetar med organisationer i det civila samhället och genom exempelvis FN för att öka respekten för mänskliga rättigheter, stötta en demokratisk utveckling, en rättssektor som behandlar alla människor lika inför lagen och ökad jämställdhet. Här är två exempel på program som Sida stödjer:

Utbildning och säkra aborter för flickor och kvinnor

Många flickor går inte klart grundskolan, ofta på grund av att de tvingas gifta sig eller blir gravida. Sida stärker kvinnor och flickor genom programmen Rapariga Biz och IPAS som erbjuder säkra aborter och olika typer av tjänster inom sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR), bland annat får kvinnor och flickor tillgång till säkra samtalsrum och utbildning.

UNPFA bidrog under året till mobila hälsokliniker som i norra delarna av landet förstärkte 37 494 kvinnor och flickors sexuella och reproduktiv hälsa och rättigheter (SRHR) och utbildade 118 260 flickor, pojkar och män om SRHR och könsrelaterat våld.

Ekonomisk utveckling som kommer alla människor till del

Trots en stark ekonomisk tillväxt under de senaste årtiondena har fattigdomen inte minskat i samma takt. De allra flesta arbetar inom den informella ekonomin. Det innebär att de oftast saknar anställningstrygghet och en säker och tillräcklig inkomst. Den stora majoriteten av dem som arbetar tjänar inte tillräckligt för att ta sig ur fattigdom.

Konflikten i norra Mocambique och återkommande naturkatastrofer påverkar såväl småskaliga bönder som företag och familjer negativt.

Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer för att människor i fattigdom ska få det bättre och vara en del av landets ekonomiska utveckling.

Fler jobb och bättre inkomster i jordbruket

70 procent av de som arbetar är sysselsatta inom lantbruk, ofta småskaligt. Sida stödjer Beira Triple Resilience som är ett samarbete med IFDC. Programmet fokuserar på ett produktivt och motståndskraftigt jordbruk som ökar människors livsmedelssäkerhet och skapar produktiv anställning med anständiga villkor.

Genom programmet MozTrabalha som genomförs av internationella arbetsorganisationen (ILO) får människor sysselsättning med anständiga villkor. Programmet stödjer regeringen i arbetsmarknadsfrämjande budgeteringsprocesser för ökat jobbskapande.

Förbättrar affärsklimatet

Det är svårt att driva företag i Mocambique, vilket drabbar kvinnor i högre grad. Sida stödjer flera projekt för att förbättra affärsklimatet och öka tillgången till finansiella tjänster, särskilt för kvinnor. Ett exempel är stödet till Women in Business (WIN) som stöttar företag som drivs av kvinnor att öka sina inkomster genom bättre tillgång till produkter, finansiering och tjänster.

WIN:s webbplats

Ökad social trygghet

Parlamentet har under 2023 godkänt en arbetsmarknadslagstiftning som ska ge tryggare villkor. Sida stöttar arbetstagarorganisationer i arbetet med att svara på regeringens förslag. En av dem fick stöd att utveckla servicecenter för att kunna ge ökad social trygghet till människor i den informella ekonomin i fattiga delar av huvudstaden Maputo. Exempelvis ges stöd så människor kan registrera sitt företag hos myndigheter, få tillgång till sociala trygghetssystem och ansluta sig till facket. Arbetet är ett samarbete mellan myndigheter och andra organisationer i landet.

Fredliga och inkluderande samhällen

I augusti 2019 signerade Moçambiques regering och den tidigare gerillan Renamo ett nytt fredsavtal, Maputoavtalet. Renamo är numera det största oppositionspartiet.

Processen går långsamt framåt, exempelvis när det gäller att återintegrera dem som stridit. Det pågår också en aktiv konflikt i landets norra delar, där moçambikiska trupper med hjälp av internationella styrkor strider mot en väpnad grupp med kopplingar till islamistisk extremism. Konflikten beror bland annat på ojämn resursfördelning inom landet, bristande tillgång till grundläggande samhällstjänster, brist på arbetstillfällen och bristfällig demokrati.

Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer för att stödja landets fredsprocess:

Försoning och återintregrering av före detta stridande

I samarbete med FN:s projektorganisation (UNOPS) stödjer Sida Mocambiques Fredssekretariat för att genomföra det så kallade Maputoavtalet för fred, försoning och avväpning, demobilisering och återintegrering av före detta stridande. Syftet är att bidra till en fredlig framtid, utan militära fientligheter mellan landets regering och den tidigare gerillagruppen Renamo.

Sida samarbetar även med Folke Bernadotteakademin (FBA) som bistår med teknisk expertis i fredsprocessen.

Forskning

Sida har stöttat forskning genom landets största universitet Eduardo Mondlane University (UEM) i Moçambique sedan 1978. Då fanns det nästan ingen inhemsk forskning vid universitetet. I dag är majoriteten av den heltidsanställda akademiska personalen moçambikier.

Trots denna enorma utveckling är tillgången till högre utbildning och forskning av god kvalitet fortfarande en stor utmaning.

Bättre forskarutbildning

Sida stödjer universitet Eduardo Mondlane University (UEM) och deras samarbete med svenska och sydafrikanska universitet. Den nationella forskningskapaciteten stärks och förbättrar Moçambiques förmåga att planera, producera och använda forskning för minskad fattigdom. Under åren har forskningens kapacitet byggts upp och under 2023 och 2024 förväntas 100 moçambikier disputera inom ramen för Sidas stöd till forskning.

Fokus är forskningssamarbeten och forskarutbildning; masterutbildning, förbättra forskningsmiljön och stärka de som leder forskningen. Biståndet går också till forsknings- och innovationsprojekt genom FNI, landets nationella forskningsfond för att bygga upp institutionen för forskning och innovation med fokus på miljömässig hållbarhet.

Krisanalys för Sidas humanitära stöd i Moçambique 2024

Sidas humanitära stöd i Moçambique utgår från en årlig krisanalys och stödet förmedlas till de humanitära organisationer i landet som har bäst förmåga att nå de människor som är mest nödställda.

Uppdaterad: 24 november 2023

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning