Sidas arbete i Kambodja

Den demokratiska utvecklingen går tillbaka i Kambodja. På grund av den politiska situationen fokuserar Sida utvecklingssamarbetet på att stärka de mänskliga rättigheterna, demokratin och en rättsstat som behandlar alla invånare lika inför lagen och följer lagar och regler. Sida samarbetar enbart med icke-statliga organisationer i civilsamhället. Sida kommer att fasa ut utvecklingssamarbetet i Kambodja under 2024, efter ett beslut från regeringen.

Sidas bistånd i Kambodja 2023

Totalt bistånd 166425119 SEK, Långsiktigt utvecklingssamarbete 166425119 SEK.
Data i diagrammet hämtas från webbplatsen Openaid

Varför bistånd i Kambodja?

Mänskliga rättigheter kränks

Det demokratiska utrymmet fortsätter att vara begränsat. Det förekommer begränsningar av pressfrihet, yttrandefrihet, organisationsfrihet och demonstrationsfrihet och kränkningar inom rättsväsendet. Hot mot människorätts- och miljöförsvarare ökar liksom desinformation och digitalt förtryck.1

Växande klyftor och få kvinnor deltar

Den ekonomiska tillväxten har till viss del nått människor som lever i fattigdom men klyftorna i landet växer.2 Få kvinnor deltar i politiken och ett ökat antal barn lider av undernäring.

Korruption hindrar utveckling

Korruptionen i Kambodja är fortfarande hög. Den har minskat sedan 2019 men är fortfarande utbredd och är ett stort hinder för demokratisk och ekonomisk utveckling.3

Exempel på vad Sida bidrar med

Stärker demokratisk utveckling och mänskliga rättigheter

Sida bidrar till att icke-statliga organisationer i civilsamhället, människorättsorganisationer och aktivister får större möjlighet att delta i och påverka demokratiska processer och arbeta med att öka respekten för mänskliga rättigheter, särskilt för de människor som är mest utsatta i samhället. De skapar utrymme för dialog mellan olika samhällsaktörer, bidrar till oberoende och tillförlitlig information, samt stärker kunskapen hos befolkningen om demokrati, mänskliga rättigheter, jämställdhet och rättsstatens principer. Sida arbetar också för att oberoende medier kan utföra sitt arbete och bidrar via advokatstöd och annat tekniskt stöd till ett rättsväsende som behandlar människor lika.

Fler flickor går klart skolan

97 procent av alla barn skrivs i dag in i grundskolan, men många fullföljer inte de nio åren.4 Långvarigt stöd från Sida har bidragit till att fler barn kunnat gå i skolan och ökat kvaliteten på utbildningen. Biståndet har bidragit till att fler flickor fullföljer grundskolan och att jämställdhetsfrågor stärkts i utbildningssektorn.

Bidrar till minskad korruption

Sida stödjer icke-statliga organisationer som motverkar korruption. Biståndet har bidragit till förbättrad lagstiftning, system som skyddar visselblåsare och en mobil-app där medborgare kan granska politiken och anmäla misstankar mot korruption. Appen har ökat människors insyn i politiken och minskat korruptionen. Sida har även stöttat informationskampanjer om hur man kan rapportera missförhållanden.

Berättelser om biståndet

Utvecklingssamarbete i Kambodja

Kambodjas befolkning och samhället har fortfarande djupa sår efter Röda Khmererna och ledaren Pol Pots skräckvälde och folkmord 1995 – 1979. I början av 2000-talet, efter att inbördeskriget tagit slut, var den politiska situationen mer stabil med en stark ekonomisk uppgång.

De senaste åren har demokratin gått tillbaka. Under valet 2023 förhindrades exempelvis det största oppositionspartiet att delta vilket resulterade i att alla platser i parlamentet förutom fem tillhör partiet CPP, Cambodian People’s Party.

Sveriges regering beslutade år 2020 att utvecklingssamarbetet ska fokusera på att stärka respekten för de mänskliga rättigheterna, stödja demokrati och en rättsstat som behandlar alla invånare lika inför lagen och följer lagar och regler. Sidas utvecklingssamarbete i Kambodja genomförs enbart i samarbete med organisationer från det civila samhället och andra icke-statliga aktörer.

Demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatens principer

Demokratin är försvagad i Kambodja, press- och demonstrationsfriheten är begränsad och de mänskliga rättigheterna kränks. Rättsväsendet är otillräckligt och människor behandlas inte lika inför lagen. Tilliten mellan människor är låg.

Sida stödjer icke-statliga organisationer som stärker respekten för mänskliga rättigheter och arbetar för en demokratisk utveckling och ett rättsväsende som behandlar alla människor lika. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Utvecklar rättsväsende och värnar rättigheter

Genom Högkommissarien för mänskliga rättigheter (OHCHR) bidrar Sida till att förebygga konflikt och bevaka att mänskliga rättigheter respekteras. Sidas stöd bidrar till att öka och skydda rättigheterna för de människor som är mest marginaliserade: ungdomar, urfolk och andra etniska minoriteter, hbtqi-personer, barn och personer med funktionsnedsättning. OHCHR samarbetar med både statliga organisationer, rättsväsendet och det civila samhället, till exempel människorättsförsvarare.  De ger tekniskt och finansiellt stöd för att stärka dialogen mellan civila samhället och ministerium för att förbättra lagar och öka medborgares möjlighet att påverka och delta i samhället och politiken.

Genom OHCHR bidrar Sida även till att människor ska bli mer medvetna om sina rättigheter och hur viktiga de är.

OHCHR:s arbete i Kambodja

Lättare att få arbete för personer med funktionsnedsättning

Personer som lever med en funktionsnedsättning har svårt att komma in på arbetsmarknaden. Genom projektet ”En inkluderande arbetsmarknad i Kambodja” bidrar Sida till att underlätta för dem. Genom projektet har bland annat Kambodjas arbetsförmedling blivit bättre på att föra dialog med arbetssökande och med tilltänkta arbetsgivare för att bedöma den arbetssökandes behov av anpassning. Den kambodjanska arbetsförmedlingen har också stärkt sin kapacitet för att registrera arbetssökande med funktionsnedsättning samt matcha arbetssökande med potentiella arbetsgivare.

Projektet är ett samarbete mellan Sveriges Arbetsförmedling (AF), Finn Church Aid (FCA) och icke-statliga organisationer i Kambodja. Projektet har påverkat regeringen att förbättra stödet till personer med funktionsnedsättning, till exempel genom att öka sin egen kunskap och kompetens om personer med funktionsnedsättning och deras rättigheter. Projektet arbetar för att det ska upprättas ett arbetsmarknadsprogram för personer med funktionsnedsättning. Det skulle förbättra deras förutsättningar att komma i arbete.

Om projektet på Openaid

Stärker ungas makt

Sida stödjer tillsammans med andra givare BBC Media Actions projekt Klahan9 SPACE som ökar möjligheten för kvinnor och män mellan 15 och 30 år att delta i beslut som påverkar dem och deras samhällen. Programmet finns både online och offline och ger tillgång till mer kunskap och färdigheter vilket ökar deras engagemang och förstärker deras röster.

Stärkta förutsättningar för att ställa ansvariga till svars, insyn, jämställdhet och minskad korruption

Korruptionen är utbredd i samhället även om den har minskat sedan 2019. Det är möjligt för medborgarna att anmäla korruption men rädslan är stor att bli ifrågasatt och drabbas av juridiska påföljder. Korruption är fortfarande ett stort hinder för demokratisk och ekonomisk utveckling. Tillgången till oberoende nyheter har minskat då staten har stängt ner flera mediebolag. Det bidrar till ökad självcensur bland journalister och ger allmänheten minskad tillgång till information. Det begränsar möjligheten att ställa ansvariga till svars för brott som begås.

Patriarkala normer och traditionella könsroller är djupt rotade i Kambodja. Antalet kvinnor i politiken har minskat. Enbart tre kvinnor är ministrar i regeringen. Det är få kvinnor inom mediesektorn. Våld mot kvinnor är ett samhällsproblem och kvinnor utför majoriteten av det obetalda arbetet i hemmet och inom familjen. Hbtqi-personer kan generellt leva relativt öppet men lagen släpar efter.

Sida stödjer icke-statliga organisationer i Kambodja som arbetar för ökad jämställdhet, att ställa ansvariga till svars för brott som har begåtts, att förbättra lagar mot diskriminering och att minska korruptionen. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Utmanar könsroller och stärker det civila samhället

Mäns våld mot kvinnor är utbrett och ses som acceptabelt i vissa situationer. Sida stödjer Diakonia och ett tiotal organisationer som arbetar med att öka jämställdheten och respekten för mänskliga rättigheter. Det sker bland annat genom lokala plattformar för dialog kring jämlikhet och könsroller.

Utsatta samhällen, arbetare och människorättsförsvarare får även tillgång till juridiskt, socialt och tekniskt stöd för att kunna fortsätta sitt arbete för demokrati och mänskliga rättigheter.

Om arbetet i Kambodja på Diakonias webbplats

Stärker yttrandefrihet och oberoende media

Kvinnors representation i media är låg, och rapporteringen om frågor som rör våld mot kvinnor har stora brister.

Kvinnliga journalister är mer utsatta än sina manliga kollegor, och har sällan tillgång till samma nätverk för att diskutera säkerhet och pressfrihet. UNESCO (FN:s organ för internationellt samarbete inom utbildning, vetenskap, kultur och kommunikation) driver projektet ”Strengthening Media Development and Freedom of Expression in Cambodia” som stärker yttrandefrihet, pressfrihet och informationsfrihet, för att skapa ett fritt, säkert och oberoende medielandskap. Kvinnliga journalister ingår i ett nätverk och kan delta i möten och lära sig mer om säkerhetsfrågor. I projektet ingår forskning om jämställdhet inom media som har synliggjort hinder och gett rekommendationer för hur man kan öka antalet kvinnor inom media.

Women’s Media Centre skapar bättre förutsättningar för kvinnliga journalister att arbeta i en mansdominerad bransch och bidrar till ökad synlighet för kvinnliga journalister i landet. Vid lanseringseventet för projektet fick över 50 representanter från media, civilsamhället och utvecklingspartners möjlighet att höra berättelser från kvinnliga journalister om svårigheter de stöter på i sitt yrkesutövande.

Forskning

Trots stora framsteg är tillgången till högre utbildning och forskning av god kvalitet fortfarande en stor utmaning. Mycket av den kompetens som behövs för landets samhällsekonomiska utveckling saknas.

Biståndet stödjer forskningssamarbeten mellan universitet i Kambodja och Sverige och bidrar till att unga kambodjaner får möjlighet att forska. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer.

Öppnar möjligheter för unga forskare

De flesta föreläsare och studenter vid universitet i Kambodja uppger att det finns hinder för deras forskning. Young Researchers Program (YRP) är ett ettårigt program som varje år ger mellan 10 och 20 studenter och lärare möjlighet att forska. Programmet är framgångsrikt, de unga forskarna kontaktas ofta för intervjuer, och deras artiklar får en bra spridning.

Young Researchers Program (YRP)

Forskningssamarbete höjer utbildningsnivån

Ett allvarligt problem i Kambodja är invånarnas brist på högre utbildning. Sida stödjer landets största universitet Royal University of Phnom Penh (RUPP) och deras samarbete med sex svenska universitet. Stödet går bland annat till utbildning på doktors- och mastersnivå och till att bygga exempelvis laboratorier, IT och bibliotek. Genom projektet ska universitetet kunna erbjuda högkvalitativ forskarutbildning och möjlighet att forska.

Styrning av Sidas utvecklingssamarbete med Kambodja

Kambodja ingår sedan juni 2020 i strategin för Asien och Oceanien.

Strategi för Sveriges regionala utvecklingssamarbete i Asien och Oceanien 2022-2026

Källor på denna sida

Uppdaterad: 24 november 2023

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning