Hit gick svenskt bistånd 2020

2020 dominerades av covid-19-pandemin, vilket fick enorma konsekvenser för människors hälsa och försörjning. Sida justerade under året många insatser för att möta människors ökade och förändrade behov. Här följer några exempel på hur Sidas arbete har bidragit till att människor som lever i fattigdom och förtryck har fått det bättre.

Två kvinnor och en man tittar på ett spädbarn som mannen håller i armarna.

Starkare hälsosystem

De utmaningar som fanns innan pandemin finns kvar. Sida har under 2020 bland annat stöttat hälso- och sjukvården i många länder, exempelvis i Sydsudan genom FN:s befolkningsfond (UNFPA). Foto: UNFPA

Covid-19 har präglat året

Många års framsteg för att minska fattigdomen har tagit stora kliv bakåt, sedan Världshälsoorganisationen (WHO) i januari 2020 utropade nödläge med anledning av covid-19-pandemin. En stor del av Sidas 2 000 insatser i Asien, Afrika, Latinamerika och Europa har under det senaste året anpassats för att på bästa sätt möta människors ökade och förändrade behov.

Den snabba omställningen har varit möjlig mycket tack vare det nära och goda samarbete med våra samarbetspartners och våra flexibla stödformer. Stöden ger våra partners en stor flexibilitet att justera och ställa om sitt arbete utan att behöva göra några ändringar i avtalen.

Några samlade resultat från 2020

Sveriges totala bistånd uppgick 2020 till 58 miljarder kronor, varav 26,2 miljarder kronor betalades ut via Sida. Det motsvarar 1,14 procent av Sveriges BNI.

Sida har under 2020 gett stöd till 1953 insatser. Detaljerad information om hur pengarna har använts och vilka resultat som uppnåtts hittar du på openaid.se.Här nedan följer några av förra årets resultat.

Covid-19

En kvinna med munskydd sitter och tillverkar munskydd i tyg.

Covid-19-pandemin har präglat 2020

Bulawayo, Zimbabwe, 24 april 2020. En sömmerska arbetar med att sy munskydd.

Miljö- och klimatmässigt hållbar utveckling

Vatten & sanitet

Jämställdhet

Migration & utveckling

Fredliga & inkluderande samhällen

Jämlik hälsa

Inkluderande ekonomisk utveckling

Utbildning & forskning

Humanitärt stöd

Tre kvinnor från organisationen femina Hip vid ett podium

Ökad kunskap om rättigheter

80 procent av alla unga tanzanier har kommit i kontakt med den Sida-stödda organisationen Femina Hip. Ungdomar och unga vuxna har via medier, festivaler, klubbar och skolor fått lära sig mer om sina rättigheter vilket gör det lättare för dem att kunna påverka sina egna liv. Foto: Goodluck Mushi

Demokrati, mänskliga rättigheter och yttrandefrihet

Uppdaterad: 1 mars 2021