Sida pausar utbetalningar till projekt i Palestina

Sida pausar alla utbetalningar till projekt i Palestina och gör en översyn av Palestina-biståndet.

Sida har på regeringens uppdrag pausat utbetalningar till biståndsprojekt i Palestina, med undantag för det humanitära biståndet som räddar liv och lindrar nöd i den akuta situation som många människor i Palestina befinner sig i.

I uppdraget från regeringen, som Sida tog emot den 16 oktober, ingår också att genomföra en fördjupad översyn av allt bistånd som går till projekt i Palestina, för att säkerställa att det svenska stödet går till aktörer som tar avstånd från terror och inte understödjer våld och antisemitism. Vad gäller det humanitära biståndet ska Sida också säkerställa att de humanitära principerna om humanitet, neutralitet, oberoende och opartiskhet uppfylls. Uppdraget ska redovisas till regeringen senast den 1 december, 2023.

– Sida tar sig an detta omfattande uppdrag och kommer att leverera inom utsatt tid. Vi menar att vi har robusta rutiner för att säkerställa att inget av vårt bistånd går till, eller understödjer, terrorism, våld eller antisemitism. Skulle vi i denna översyn finna något sådant så kommer den verksamheten att avbrytas, säger Göran Holmqvist, chef för Sidas avdelning för Asien, Mellanöstern och humanitärt bistånd.

Publicerad: 17 oktober 2023