Satsning på barnmorskor räddar många liv

Barnmorskor har en unik kompetens och räddar många liv. De är avgörande för att kvinnor och barn ska hålla sig friska och överleva graviditet och förlossning och de hjälper också till med preventivmedel för att undvika oplanerade graviditeter. Nu beslutar Sida om stöd till tre organisationer som på olika sätt bidrar till att barnmorskor kan hjälpa miljontals kvinnor.

– Att kvinnor världen över fortfarande riskerar sina liv för att föda barn är oacceptabelt. Särskilt med tanke på att de komplikationer som de dör av oftast går att förebygga. Att säkerställa att mödrar överlever är dessutom något av det viktigaste man kan göra för att barn ska ta sig ur fattigdom, vid sidan av vaccinationer. När en mamma mister livet innebär det, förutom sorgen, att det blir svårt för hela familjen att ta sig ur fattigdom, säger Torbjörn Pettersson, chef för Sidas avdelning för internationella organisationer och tematiskt stöd.

En barnmorska står bredvid en man som håller ett barn inlindat i en filt i famnen.

Utbildade barnmorskor räddar liv

Barnmorskan Edinah ger Ismail hans nyfödda barn på Kisugu Health Centre i Kampala, Uganda. Foto: ©UNFPA/Jadwiga Figula

Dör av komplikationer som kan förebyggas

Under de senaste två decennierna har gravida kvinnor och nyfödda barn runt om i världen fått allt bättre hälsa och mödradödligheten har minskat med en tredjedel. Men sedan 2016 har den positiva trenden stannat av. I dag dör fortfarande en kvinna och nästan fem nyfödda barn varannan minut på grund av komplikationer i samband med graviditet och förlossning, som hade kunnat förebyggas.

Orsakerna till att trenden har brutits är flera: Allt fler människor lever i länder som befinner sig i konflikt och där sjukvården fungerar dåligt. Motståndet ökar mot flickors och kvinnors rätt att bestämma över sin egen kropp. Till exempel ifrågasätts deras rätt att använda preventivmedel och att kunna göra en säker abort. Många tvingas gifta sig innan de är vuxna.

– Mer än hälften av alla kvinnor i världen har inte rätt att bestämma över sin egen kropp, och en av de vanligaste dödsorsakerna bland tonårsflickor är komplikationer i samband med graviditet och förlossning. Och många, många fler drabbas av akuta eller kroniska sjukdomar eller funktionsnedsättningar, säger Torbjörn Pettersson.

Svenskt stöd bidrar till att ge miljontals kvinnor en säker förlossning

En hörnsten i arbetet med att förbättra kvinnors reproduktiva hälsa är barnmorskan. De stödjer kvinnor i samband med graviditet och förlossning, ger råd om preventivmedel, och ger vård i samband med missfall eller vid abort. Samtidigt saknas det totalt 900 000 barnmorskor runt om i världen.

Sida förnyar därför sitt stöd till följande tre organisationer:

UNFPA:s fond för mödrahälsa: Maternal and Newborn Health Thematic Fund (MHTF). 165 miljoner kronor under perioden 2024-2026. Allt sedan starten 2008 har Sida varit den största givaren till fonden, som har bidragit till stora förbättringar inom mödravården. Här är några resultat från år 2022:

Världshälsoorganisationen WHO. 114,5 miljoner kronor under 2024. Stödet går till WHO:s basprogram som bland annat går till att stärka barnmorskans roll och funktion inom sjukvården.

International Confederation of Midwives. 29 miljoner kronor under perioden 2024-2026. De organiserar barnmorskeförbund i mer än 100 länder. Organisationen gör ett viktigt arbete för att främja barnmorskans roll och status och säkerställa att de följer evidens och riktlinjer i sitt arbete.

Publicerad: 3 maj 2024