Ett sönderbombat hus

Berättelser om biståndet

The Ukraine War Archive – digitalt arkiv bevarar vittnesmål till eftervärlden

Docudays har arbetat i decennier med att främja mänskliga rättigheter och demokrati i Ukraina. Efter Rysslands fullskaliga invasion i februari 2022 anpassade sig organisationen snabbt till de nya utmaningarna. Genom att samla in och dokumentera krigsbrott skapades Ukraine War Archive – en online-databas med miljontals video- och ljudbevis från kriget. Sida stödjer Docudays sedan 2012.

Den ideella civilsamhällesorganisationen Docudays grundades 1998 med syfte att främja grundläggande mänskliga fri- och rättigheter, och har sedan 2006 årligen arrangerat International Documentary Human Rights Festival. Sverige genom Sida har stöttat Docudays sedan 2012 som en del av stödet till civilsamhällets utveckling och demokrati i Ukraina. När covid-epidemin och nedstängningar drabbade världen lärde sig Docudays att anpassa sig till nya omständigheter och lyckades med kort varsel flytta den fysiska festivalen till nätet. Erfarenheten av att snabbt skifta fokus visade sig bli en viktig tillgång inför en oväntad framtid.

Tre kvinnor står framför en bokhylla på ett kontor.

Snabb omställning

Iryna Sydorenko, chef för avdelningen för analys och taggning, Ukraine War Archive, Svitlana Smal, VD, och Julia Kartashova, chef för insamling på Docudays UA på kontoret i Kiev.

Tusentals vittnesmål från kriget

När Ryssland inledde den fullskaliga invasionen av Ukraina i februari 2022 insåg Docudays snabbt att de kunde ta en annan viktig roll. Medlemmarna i Docudays team var spridda över hela landet och kunde dokumentera vad som hände i realtid, och insåg också att många andra människor gjorde detsamma. Idén att skapa ett digitalt krigsarkiv föddes tillsammans med en annan organisation, Infoscope, och är en av Docudays viktigaste uppgifter idag. Omkring 36 000 krigshändelser och potentiella krigsbrott har samlats in och analyserats, och fler än 2 100 intervjuer har genomförts.

– Vi har alltid arbetat med faktabaserade bevis och material, säger Svitlana Smal, VD för Docudays. Vi har sparat Ukrainas historia, till exempel Majdan-revolutionen 2014, och vi har en historia av att vara en pålitlig källa till fakta för en bred publik.

Gediget arbete med analys och sortering

Ukraine War Archive är en omfattande databas med material som till exempel video- och ljudfiler på en onlineplattform för professionell användning av forskare, åklagare, aktivister och myndigheter. Materialet laddas upp från öppna kanaler som Telegram, direkt från vittnen till krigshändelser som till exempel kan ladda upp material via webbplatsen, från inspelade intervjuer och från olika internationella och nationella aktörer. Arkivteamet, som består av 50 personer, arbetar med insamling och verifiering av materialet, detaljerad analys, sortering, översättning och systematisk taggning av materialet med hjälp av nyckelord. Materialet måste vara sökbart och nyckelorden följer internationell vokabulär som används av den internationella brottmålsdomstolen.

Vi har en historia av att vara en pålitlig källa för en bred publik.

Svitlana SmalVD för Docudays

Det är många som har visat intresse för att använda materialet, men idag är det endast tillgängligt på begäran. En del material som är mycket känsligt kommer inte att vara tillgängligt förrän kriget är över. I framtiden kommer arkivet också att ligga till grund för ett digitalt museum som dokumenterar krigsförbrytelserna och som kommer att vara tillgängligt för allmänheten.

Intervjuer med vittnen till krigsbrott

– Som en del av vårt arbete gör vi egna intervjuer med människor som har bevittnat strider och krigsbrott, säger Iryna Sydorenko, chef för avdelningen Analytics and Tagging på Docudays. Det är viktigt för oss att dokumentera berättelsen om varje person som vi intervjuar, att de blir behandlade med respekt. Hittills har vi gjort fler än 600 individuella intervjuer med vittnen.

Arkivet har skapats i samarbete med Infoscope, en brittisk ideell organisation som står för den tekniska lösningen och programvaruutvecklingen. Servrarna är placerade utanför Ukraina och databasen säkerhetskopieras regelbundet med högsta säkerhet.

Inom ramen för stödet ingår också, bland mycket annat, ett fortsatt stöd till Docudays International Human Rights Documentary Film Festival. Det ingår också stöd till andra aktiviteter i Ukraina som ska öka medvetenheten om och skydda de mänskliga rättigheterna.

Digitalt krigsarkiv

Samarbetsorganisation:

Docudays

Mål:

Att skapa ett demokratiskt samhälle genom att utveckla och sprida kunskap kring mänskliga rättigheter och grundläggande frihet för alla människor.

Stöd från Sida:

20 849 000 kronor under perioden 2024–2026.

Detta görs

Dokumentärfilmsfestival

En årlig filmfestival i Kyiv som genom dokumentärfilm skapar intresse och engagemang för demokrati och mänskliga rättigheter.

Digitalt krigsarkiv

Insamling och lagring av dokumentation av krigsbrott, ett material som bland annat kommer att kunna användas i framtida krigsbrottsmål då ansvariga kommer att ställas till svars. 

Utbildning och information

Genom digitala event, lokala filmföreningar och nätverk sprids kunskap och engagemang för mänskliga rättigheter i Ukraina. 

Några resultat:

Digital spridning

Den årliga filmfestivalen fick fler än 115 000 visningar av material och information om mänskliga rättigheter. 

Intervjuer till krigsarkivet

Fler än 2000 intervjuer med vittnen och krigsbrottsoffer har spelats in och dokumenterats. 

Antimobbningskampanj

Fler än 80 000 elever i mellan- och högstadiet, 1 600 lärare och 30 000 föräldrar har nåtts av en nationell antimobbingskampanj.  

Uppdaterad: 5 augusti 2024

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning