Sidas arbete i Mali

Mali präglas av flera långvariga, svåra och sammanvävda kriser. Många människor lever i fattigdom och utsatthet. Sidas bistånd i Mali gör det möjligt för människor att förbättra sina liv och stärker motståndskraften mot kriser. Sida stödjer långsiktig utveckling och ger humanitärt stöd till de människor som har det svårast. Biståndet går till demokratisk utveckling, ökad respekt för mänskliga rättigheter, klimatanpassning samt fred, försoning och människors säkerhet. Sida kommer att fasa ut utvecklingssamarbetet i Mali under 2024, efter ett beslut från regeringen.

Sidas bistånd i Mali 2023

Totalt bistånd 457602796 SEK, Långsiktigt utvecklingssamarbete 330955173 SEK, Humanitärt stöd 126647623 SEK.
Data i diagrammet hämtas från webbplatsen Openaid

Varför bistånd i Mali?

Utbredd fattigdom och utsatthet

Nästan halva befolkningen lever i fattigdom och utsatthet. Runt en tredjedel av befolkningen är i behov av humanitärt stöd varav en majoritet lever på landsbygden i landets södra delar. Tillgång till grundläggande samhällstjänster, som skola och sjukvård, är bristfällig och har försämrats drastiskt de senaste tio åren i takt med att våldet från väpnande grupper ökat och spridits söderut. Korruptionen är utbredd och ökar vilket utgör ett allvarligt hinder för landets utveckling. 

Försämrat säkerhetsläge och ökad otrygghet för människor

Säkerhetsläget i Mali är osäkert och har gradvis försämrats över en tioårsperiod. Ökad konkurrens om naturresurser leder till motsättningar. Civilbefolkningen är hårt drabbad och såväl antalet attacker som dödsoffer har ökat sedan 2015. Omkring en halv miljon människor befinner sig på flykt inom landet. En halv miljon barn kan inte gå i skolan på grund av säkerhetsläget. 

Negativ klimatpåverkan och matbrist

Majoriteten av Malis befolkning lever av småskaligt jordbruk, boskapsskötsel och fiske, vilket gör Mali extremt sårbart för klimatförändringar. Landet drabbas av stigande temperaturer, osäker nederbörd med långa perioder av torka och svåra översvämningar. Det ökar sårbarheten ytterligare hos Malis snabbt växande befolkning. Nästan en fjärdedel av befolkningen lider av osäker tillgång till mat. 

Exempel på vad biståndet bidrar till

Stöttar demokrati och motverkar korruption

Sidas utvecklingssamarbete stödjer landets demokratiska utveckling, bland annat genom stöd till lokalradio som sänder på flera olika språk i hela landet. Biståndet motverkar korruption och stärker ansvarsutkrävande och bidrar till att människor som lever i fattigdom på landsbygden får tillgång till rättsstöd. Attityder förändras genom utbildning av lokala ledare på landsbygden.  

Arbetar för fred och människors deltagande

Sida bidrar till att fler kvinnor och unga deltar i fredsarbetet och stärker människors och samhällens förmåga att hantera konflikter genom att stärka dialog och samarbeten mellan människor kring tillgång till mark samt fördelning och användning av naturresurser, mellan olika grupper. 

Handlingsplan för klimatet

Sida bidrar till att minska påverkan på klimatet och stärker människors motståndskraft mot klimatrelaterade kriser. Mali har antagit en handlingsplan för hur de ska leva upp till internationella klimatåtaganden.

Tänk dig att en släkting plötsligt vill köra ut dig från ert gemensamma hem. Eller att den du är gift med vill skiljas, vägrar ge dig ett öre av det du har rätt till, och att domstolen dömer till dennes fördel. Sadio Napate är en av hundra tusentals som får juridisk hjälp av organisationen DEMESO varje åt.

Sadio Napate

Sidas arbete i Mali

Sida fasar ut utvecklingssamarbetet i Mali under 2024, efter ett beslut från regeringen. Vi ger humanitärt stöd för att rädda liv och lindra nöd i akuta situationer. Situationen för befolkningen i Mali fortsätter vara mycket svår.

Mali befinner sig i en komplex och långvarig kris, vilket har minskat människors säkerhet och lett till att fler har osäker tillgång till mat och lider av undernäring. Under 2024 förväntas 1,4 miljoner barn under 5 år att lida av allvarlig undernäring. Särskilt stort är problemet bland barn som är på flykt inom landet.

De akuta humanitära behoven drivs av konflikt och våld, klimatförändringar, fattigdom och en instabil politisk situation. Väpnade grupper fortsätter att sätta press på samhället genom mord, kidnappningar, plundring och hot. Våldet bedöms ha ökat sedan FN:s fredsbevarande styrka har lämnat landet. Det har lett till att ytterligare grundläggande sociala tjänster, såsom skolor och sjukhus, har stängts ner eller inte fungerar.

7,1 miljoner människor, nästan en tredjedel av befolkningen, beräknas vara i behov av humanitärt stöd 2024.

Mänskliga rättigheter, demokrati, rättsstatens principer och jämställdhet

Respekten för mänskliga rättigheter fortsätter att försämras, särskilt när det gäller kvinnor och ungas rättigheter. Barnarbete är vanligt och jämställdheten brister på alla nivåer i samhället, trots att grundlagen förbjuder diskriminering på grund av kön. Könsstympning och könsrelaterat våld är vanligt och ökar.

Sida stödjer organisationer i civilsamhället och genom FN för att stärka demokratin så att Mali kan gå tillbaka till demokratiskt styre, öka respekten för mänskliga rättigheter, öka jämställdheten och verka för en rättssektor som behandlar alla människor lika inför lagen. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Ökar inflytandet för unga politiker

Med Sidas stöd till den maliska organisationen DEMESO får människor som lever i fattigdom tillgång till rättshjälp. Över 600 juridiska biträden har kunnat ge rättslig rådgivning, vägledning och medling till över 300 000 människor. Det försämrade säkerhetsläget gör det svårt att nå ut till människor i hela landet. Rättshjälpskontor och mottagningar för rättshjälp kan trots stora säkerhetsutmaningar genomföra sin verksamhet. Kvinnor och intagna på fängelser är särskilt prioriterade. 

Artikel: DEMESO ger hopp åt utsatta – juridisk hjälp i Mali

Rättshjälp under krisen

Genom FN:s befolkningsfond (UNFPA) har Sida bidragit till att 32 000 personer fått tillgång till rådgivning, stöd och behandling inom sexuell och reproduktiv hälsa på kliniker och ungdomsmottagningar sedan 2021. Personer som utsatts för sexuellt eller könsrelaterat våld har fått stöd, rådgivning och behandling. Under det senaste året har 21 byar i centrala Mali ingått avtal att förbjuda kvinnlig könsstympning och barnäktenskap. Samtidigt har förekomsten av kvinnlig könsstympning inte minskat i Mali de senaste 50 åren. 

Om arbetet i Mali på UNFPA:s webbplats

 

Skyddar barn och kvinnor

Sida stödjer en återgång till civilt och demokratisk styre i Mali genom en fond från FN:s utvecklingsprogram (UNDP). Fonden stödjerMalis övergångsregering i att genomföra valreformer och organisera val (PAREM). Sida stödjer även lokalradion Studio Tamani på olika språk genom Fondation Hirondelle samt bloggar-kollektivet Benberé för att motverka desinformaiton, förse allmänheten med fakta och uppmuntra till dialog och debatt i viktiga samhällsfrågor. 

Fredliga och inkluderande samhällen

Säkerhetssituationen i Mali är allvarlig. Motsättningar mellan samhällsgrupper är vanligt, inte minst i förhållande till knappa naturresurser. Terrorism med kopplingar till internationella våldsbejakande extremist-grupper drabbar särskilt de norra, centrala och östra delarna av landet. Väpnat våld mot civila ökar. Barn, som utgör drygt hälften av befolkningen, är särskilt utsatta. Att uppnå fred och försoning är akut, men försvåras av den pågående politiska krisen och det spridda våldet. Regeringens kapacitet att hjälpa människor som befinner sig på flykt inom landet och mottagande samhällen är ytterst begränsad. 

Sverige stödjer internationella och icke-statliga organisationer i civilsamhället som arbetar med att stärka människors och samhällens motståndskraft mot återkommande kriser. Biståndet bidrar bland annat till att lösa marktvister och genom att engagera fler kvinnor i fredsarbetet.

Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Ökar motståndskraften mot kriser genom samverkan mellan utvecklings- och humanitärt bistånd

Sida stödjer exempelvis ett program där Danska flyktingrådet (DRC), Norska Flyktinghjälpen (NRC) och Internationella räddningskommittén (IRC) samverkar för att förebygga konflikter om knappa naturresurser mellan jordbrukare och boskapsskötare. Det görs genom att förbättra hanteringen av naturresurser, stärka motståndskraften mot klimatförändringar. Att kvinnor och unga deltar och får tillgång till mark, egna inkomster och inflytande är särskilt viktigt. Genom insatsen ökar möjligheten till sysselsättning och egen inkomst särskilt för kvinnor och unga. Juridiskt stöd och att få sitt födelsebevis utfärdat har stärkt rättigheterna för runt 35 000 människor. 

Om programmet på Danish Refugee Councils webbplats

Kvinnor deltar i fredsarbetet

Att fler kvinnor deltar i arbetet för fred och försoning är viktigt för demokratin, de mänskliga rättigheterna och en hållbar fred. Sida stödjer FN:s enhet för jämställdhet och kvinnors egenmakt (UN Women) som arbetar med att stärka kvinnors deltagande i konfliktlösningen på olika nivåer, där fokus i den nationella handlingsplanen just nu ligger på den lokala nivån. Även Sidas systerorganisation Folke Bernadotte Akademin (FBA) är starkt engagerande i detta arbete bland annat genom utbildning av kvinnliga fredsambassadörer.

UN Womens webbplats

Arbetar för fred och löser konflikt

Organisationerna Mercy Corp och International Alert arbetar tillsammans i krisdrabbade områden i centrala Mali med att förhindra ytterligare spridning av våld och att mildra konflikter på fredlig väg. Förvaltning av mark och naturresurser, möjlighet till försörjning, konfliktförebyggande och att stärka förmågan att lösa konflikter ingår i programmet. Via stöd till lokala så kallade landkommissioner bidrar Sida till att lösa landkonflikter. 

Mercy Corps webbplats

Miljö, klimat och hållbart användande av naturresurser

Fyra av fem malier försörjer sig på lantbruk (jord, skog, fiske och boskap). Endast en femtedel av marken är odlingsbar och i norr breder Saharaöknen ut sig. Mali är extremt sårbart för klimatförändringar. Landet drabbas av höga temperaturer, osäker nederbörd och långa perioder av torka och svåra översvämningar. Det leder till att människor har en osäker tillgång till mat, vilket ökar deras sårbarhet ytterligare. Problemen förvärras av en ohållbar skogsavverkning och markanvändning.

Sidas arbete bidrar till att minska klimatpåverkan och öka motståndskraften mot klimatförändringar. Hållbart lantbruk, inklusive boskapsskötsel och fiske, förbättrad tillgång till mat och att människor ska kunna försörja sig är viktiga områden för att uppnå en hållbar ekonomisk utveckling för alla i Mali. Tillgång till vatten och sanitet, förnybar energi och sociala trygghetssystem är andra viktiga områden.

Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Bättre motståndskraft mot klimatkriser och minskad fattigdom genom samverkan mellan långsiktigt och humanitärt bistånd

FN:s barnfond, Unicef håller ihop ett samarbete i 147 byar i regionerna Segou, Bougouni och Sikasso. Med svenskt stöd genomför Unicef, FN:s livsmedelsprogram (WFP) och FN:s mat-och jordbruksorganisation (FAO) ett program som spänner över flera sektorer och stärker motståndskraften hos sårbara samhällen som drabbats av otrygg och säker tillgång till mat, undernäring och klimatförändringar. 

Programmet stärker lokalt, hållbart och fredligt användande av naturresurser, ökar tillgången till sociala samhällstjänster (kontantbaserat stöd, sociala trygghetssystem och vatten och sanitet såsom toaletter, avlopp och avfallshantering). Jordbrukare och boskapsskötare får stöd för att anpassa sin verksamhet till ett förändrat klimat. Det handlar exempelvis om att minska deras sårbarhet genom att bredda inkomstkällorna. Programmet fokuserar på de människor som har det svårast och är mest utsatta, inklusive de människor som tvingats på flykt inom landet.

Under 2022 bidrog programmet till:

  • att förbereda små trädplantor för plantering under regnsäsongen,
  • att förbättra degraderad mark och rehabilitera handelsträdgårdar,
  • ökade kunskaper hos jordbruksproducenter inom komposteringsteknik, samt hantering och lagring av grödor efter skörd,
  • 3 400 sårbara hushåll fick 3,7 ton fröer för odling av potatis, lök, tomat, och lokala grödor som baobab, moringa, fonio (liknande quinoa) samt ökade sin kunskap om uppfödning och mottog 2 700 smågetter, 
  • behandling till drygt 400 barn under fem år som led av allvarlig akut undernäring,
  • Drygt 23 000 personer i två kommuner (Sikasso och Kaboila) fick ökade kunskaper inom hälsa och näringsrik mat för spädbarn och småbarn. 
Bättre tillgång till dricksvatten och sanitet

Många människor i Mali saknar tillgång till rent vatten, toaletter och möjlighet att tvätta sig. Genom Sidas stöd till FN:s barnfond (UNICEF) får fler personer och framför allt kvinnor och barn tillgång till dricksvatten och sanitet. 

Arbetet med vatten och sanitet i Mali på Unicefs webbplats

Elhubbar på landsbygden

Många människor på landsbygden saknar tillgång till el. Sida stödjer organisationen Geres som bygger el-hubbar på landsbygden i centrala och södra Mali där så kallade mikroföretag med mindre än tio anställda får möjlighet att hyra in sig.

Om arbetet i Mali på Geres webbplats

Hållbar el och gröna jobb

För att ge fler tillgång till elektricitet stöttar Sida fonden Beyond the Grid Fund (BGFA) for Africa, som finns i flera afrikanska länder, bland annat Mali. Genom BGFA får människor som lever i fattigdom i Mali ökad tillgång till hållbar elektricitet vilket förbättrar deras möjlighet till inkomst. 

Om Beyond the Grid Fund for Africa

 

Stöd till entreprenörer inom gröna jobb

Klimatförändringarna bidrar till oregelbundna regn, fler ökenstormar och ökad risk för torka. Genom Mali Folk Center får lokala entreprenörer möjlighet att bidra till att innovativa och förbättrade klimatlösningar utvecklas inom traditionella sektorer. Programmet har ett stort fokus på gröna jobb, digitalisering, samt finansiering och stöd till lokala resurspooler till förmån för entreprenörer.

Mali Folk Centers webbplats

 

Räddar liv och lindrar nöd

Det svenska humanitära stödet i Mali ska skydda de mest sårbara människorna, de som är i störst behov av stöd var de än befinner sig. Målet är att rädda liv, lindra nöd och skydda människor från våld och övergrepp. 2024 lägger Sida extra fokus på att se till att människor har mat och skydd och att säkerställa att de människor som har störst behov nås av stöd.

Krisanalys för Sidas humanitära stöd i Mali 2024

Sidas humanitära stöd i Mali utgår från en årlig krisanalys och stödet förmedlas till de humanitära organisationer i landet som har bäst förmåga att nå de människor som är mest nödställda.

Uppdaterad: 3 januari 2024

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning