Berättelser om biståndet

Enkel lösning ökar mango-export för fruktodlare i Kenya

Ett biologiskt medel håller tsetseflugan borta från både människa och boskap. En enkel vattenbehandling dödar fruktlarver i mango så de kan gå på export. Sida stöttar BioInnovate Africa som forskar fram biologiska produkter som människor i låginkomstländer har råd att köpa.

Forskningsassistent Francis Obala sänker ned mangofrukter i behandlingskaret.

Forskningsassistent Francis Obala

Tsetseflugan har i decennier varit ett stort problem i Afrika söder om Sahara. Flugan finns i 37 av 54 länder på kontinenten och har stora konsekvenser för boskapsskötsel i bland annat Östafrika. Den försvårar även tillgången på mat eftersom jordbruket inte kan använda drag- eller packdjur. Enligt FN:s livsmedels- och jordbruksorganisation (FAO) dör varje år tre miljoner nötkreatur av tsetseflugans bett. För många småbrukare i Afrika är boskapen familjens sparkonto som behövs när sjukvårdsräkningar eller skolavgifter ska betalas. Boskap har blivit särskilt viktigt för överlevnad i en tid då klimatförändringar leder till fler oförutsedda utgifter.

Minskade risken för tsetse-bett med 82 procent

Det finns numera läkemedel för människor som drabbas av sömnsjuka som sprids av tsetseflugan. Däremot har det hittills inte utvecklats något medel för boskap som människor på landsbygden har råd med. Men nu har forskare på BioInnovate Africa i Kenya arbetat fram en lösning som ska skydda boskapen från att bli bitna.  

– Vi upptäckte att tsetseflugorna inte suger blod från antilopen vattenbock. Flugorna gillar inte lukten av den och därför testade vi att sätta band med doft av vattenbock runt hals och svans på korna, säger forskningsledaren Paul Mireij.

Forskarna satte upp klistriga flugfångare runt omkring två områden där kor betade. I det ena området fick korna hals- och svansband med doft av vattenbock, men inte i det andra.

Forskningsassistent Francis Obala sänker ned mangofrukter i behandlingskaret.

Forskningsassistent Francis Obala

Hals-och svansbanden minskade risken att kor blir bitna av tsetse-flugan med 82 procent.

Paul Mireij forskningsledare på BioInnovate Africa

– Det var knappt några tsetseflugor på flugfångarna i det behandlade området. Men på den andra platsen hade massor med tsetseflugor fastnat i klistret. Hals-och svansbanden minskade risken att kor blir bitna med 82 procent, säger Paul Mireij.

Forskningen ska leda till säljbara produkter

Då medlet även skyddar människor mot tsetseflugbett har BioInnovate Africa låtit sy upp västar som också de är preparerade med vattenbocksdoft. En marknadsundersökning visade att militärer, poliser och skogvaktare är intresserade eftersom de ofta befinner sig utomhus i områden med tsetseflugor.

– Undersökningen visade också att bönder är villiga att betala cirka 30 kronor för hals- och svansband som skyddar korna i ett halvår. Däremot tar vi mer betalt för en specialdesignad väst för till exempel safariturister, säger Paul Mireij.

Ska forskning kring liknande lösningar få genomslag måste man känna till den lokala marknaden och dessutom tänka in säljbarheten redan från början av forskningsprojektet. Det menar Daniel Tiveau som är forskningssekreterare på Sidas Afrikaavdelning.

– Det finns många fantastiska forskare och drivna entreprenörer i våra samarbetsländer, men det behövs hjälp för föra dem samman. Det är precis vad BioInnovate Africa gör, säger Daniel Tiveau.

Enkel lösning ökar export av mango

Fruktodling av inte minst mango är en viktig inkomstkälla för många hushåll i Kenya. Men mango får inte gå på export om de inte är garanterat fria från larver.

Problemet är man inte kan se med blotta ögat när flugan lagt ägg eller när larverna börjat äta sig in i fruktköttet. När det syns är det redan försent och mangon är förstörd.

Sida stödjer ett BioInnovate Africa-projekt som har utvecklat en metod som dödar fruktlarver i mango. Utmaningen var att hitta en metod som dödar larverna utan att frukten skadas, vilket Shepard Ndlela och hans forskarkollegor gjort. Metoden visade sig vara väldigt enkel.

När man lägger mangofrukterna i ett kar med hett vatten dör larverna. Men temperaturen måste vara exakt 46 grader och frukten måste ligga i blöt i minst 68 minuter.

Shepard Ndlelaforskare på BioInnovate Africa

– När man lägger mangofrukterna i ett kar med hett vatten dör larverna. Men temperaturen måste vara exakt 46 grader och frukten måste ligga i blöt i minst 68 minuter. Med lägre temperatur eller kortare tid så klarar larverna sig, och är vattnet varmare så förstörs frukten, säger Shepard Ndlela.

För att komma fram till rätt gradantal och rätt tid krävdes många tester.

– Det är viktigt att hålla koll på temperaturen eftersom mangon absorberar värme och då måste temperaturen höjas en aning. Vi använder värmesensorer så att vi vet exakt temperatur på flera olika platser i karet, säger han.

Efterfrågan visade sig vara stor, både från producenter som vill sälja för export och från företag som vill sälja mango till utlandet. Nu har regeringen i Kenya börjat bygga en stor anläggning för varmvattenmetoden nära den internationella flygplatsen. Och privata företag bygger liknande anläggningar i huvudstaden Nairobi.

– Vi har sett att vattenmetoden även fungerar för haricots verts och paprika som har problem med en mal. Så när det inte är mangosäsong kan baljan användas ändå, säger Shepard Ndlela.

BioInnovate Africa

SAMARBETSORGANISATION

BioInnovate Africa

BioInnovate Africa

MÅL

Förbättra liv genom hållbara hållbara bioinnovationer. Forskning i Östafrika som kopplar samman biologiskt baserade forskningsidéer med företag och marknader.

Stöd från Sida

67 miljoner kronor under perioden 2022-2027. Sida har stöttat sedan 2010.

Exempel på vad som görs

Regionalt samarbete

Samarbeten i Burundi, Etiopien, Kenya, Kongo-Kinshasa, Rwanda, Sydsudan, Tanzania och Uganda.

Nya strategier

Myndigheter utvecklar nya strategier som är biologiskt och ekonomiskt hållbara.

Delar ut forskningsanslag

Forskare kan söka pengar. Varje utlysning får 300 – 400 ansökningar. Bara de allra bästa ansökningarna beviljas pengar.

Några framsteg

Varmvattenbehandling mot fruktlarver

Mango kan exporteras utomlands efter behandling i 46-gradigt varmvatten i 68 minuter som dödar alla larver.

Biologiskt medel mot tsetseflugan

Hals- och svansband med doft av antilopen vattenbock jagar bort tsetseflugorna och minskar risken för bett med 82 procent.

Hälsosamt honungsgodis

”Honey Toffee” innehåller 75 procent honung och är nyttigt sötsaksalternativ för människor i Östafrika samtidigt som det ökar inkomsterna för lokala biodlare.

Uppdaterad: 12 januari 2024

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning