Sidas arbete i Bolivia

Bolivia har de senaste femton åren gjort sociala och ekonomiska framsteg, men många människor lever fortfarande i fattigdom och kvinnor diskrimineras inom flera områden. Landet har stora miljöproblem främst på grund av avskogning. Biståndet leder till att naturresurser används mer hållbart och att landets klimatpåverkan minskar. Sida förbättrar människors levnadsvillkor och stärker respekten för mänskliga rättigheter och jämställdhet.

Varför bistånd i Bolivia?

Skogsskövling påverkar klimatet

Klimatförändringarna bidrar till återkommande torka och skogsbränder, vilket drabbar människor och den biologiska mångfalden. Bolivia är ett av de länder i världen som har snabbast avskogning, bland annat på grund av en snabb utvidgning av jordbruksmark för ökad export av nötkött och soja. Då avskogningen är direkt kopplad till ökade CO2-utsläpp är Bolivia ett av de länder i världen som har de största utsläppen av växthusgaser per invånare.1

Osäker demokratisk utveckling

Politiken präglas av konflikter och starka motsättningar. Den demokratiska utvecklingen i landet är osäker och de mänskliga rättigheterna respekteras inte fullt ut. Civilsamhället har fått mindre utrymme de senaste åren, och ledande oppositionspolitiker har häktats eller fängslats på tveksamma grunder.

Ojämlikhet inom politik och ekonomi

Mer än hälften av kvinnorna i Bolivia har utsatts för våld av en partner.2 Tillgången till sexuella och reproduktiva rättigheter (SRHR) är begränsad och mödradödligheten är hög till följd av komplikationer som relaterar till osäkra aborter. Trots att många kvinnor arbetar är det ofta under dåliga och ojämlika förhållanden. Och även om landet har en av de högsta andelarna kvinnor i parlamentet i världen, förekommer diskriminering och attacker mot politiskt aktiva kvinnor.3    

Exempel på vad Sida bidrar till

Begränsar klimatpåverkan och avskogning

Sida stöttar landets miljörörelser och bidrar exempelvis till hållbara lösningar inom produktion och konsumtion, minskar landets klimatpåverkan och ökar människors möjligheter att stå emot klimatkriser. Urfolk får ökade möjligheter att skydda sina territorier vilket bidrar till att bevara värdefulla ekosystem med en stor biologisk mångfald.

Stärker respekten för mänskliga rättigheter

Sida stöttar civilsamhället och organisationer som arbetar för att öka respekten för mänskliga rättigheter. Exempel är stöd till organisationer som arbetar för fri press och stärker respekten för mänskliga rättigheter bland annat för hbtqi-personer och urfolk.

Ökar jämställdheten

Biståndet stöttar organisationer som bidrar till ökad jämställdhet och motverkar våld mot kvinnor bland annat genom att uppmärksamma könsroller och stärka kvinnors ekonomiska makt genom lån till kvinnliga småföretagare. Sida bidrar till arbetet mot digitalt våld och stärker jämställdhetsarbetet i parlamentet.

Berättelser om biståndet

"Nu när vi delar ansvar är produktionen mycket högre"

När jordbrukarfamiljer och småföretagare blir mer jämställda blir de också mer produktiva. Men den största vinsten är att familjen blivit mer sammansvetsad av det delade ansvaret, säger persikoproducenterna Maria och René Sandoval.

René och Maria i byn Corma i Bolivia

Avlopp renas och används i jordbruket

Tidigare rann 570 000 liter avloppsvatten rakt ut i floden - varje dag. Francisca Villca Bonifacio arbetar på det reningsverk i Cliza, Bolivia som ser till att allt vatten nu renas och används av de lokala bönderna för att bevattna sina åkrar.

Francisca Villca Bonifacio vid en vattencistern

Utvecklingssamarbete i Bolivia

Bolivia har under de senaste femton åren gjort framsteg och fattigdomen har minskat betydligt.4 I dag räknas landet som ett lägre medelinkomstland. Medellivslängden har ökat med tio år se senaste 20 åren och är i dag 72 år.5 Ungefär en tredjedel av befolkningen i fattigdom.6 Pandemin påverkade landets ekonomi negativt. Det ledde till en osäker arbetsmarknad och osäkra anställningar med sämre villkor.

Politiken präglas av konflikter, splittring och motsättningar. Den demokratiska utvecklingen i landet är osäker och de mänskliga rättigheterna respekteras inte fullt ut. Rättssystemet har stora brister och korruptionen är utbredd.

Sida bidrar till att människor som lever i fattigdom får det bättre. Biståndet stärker landets möjligheter att minska klimatpåverkan och bidrar till att naturresurser används mer hållbart. Sida stöttar arbetet för att öka respekten för mänskliga rättigheter, ökad jämställdhet och en ekonomi som kommer alla människor till del.

Miljö, klimat och hållbart användande av naturresurser

Bolivia är ett av de länder i världen som har störst biologisk mångfald, men den hotas av klimatförändringar, omfattande skogsbränder och hänsynslös rovdrift på landets naturtillgångar. Bolivia är ett av de länder i världen där den tropiska skogsskövlingen går snabbast och som påverkas mest av klimatförändringarnas negativa effekter.7

Luft- och vattenföroreningar och miljögifter försämrar människors hälsa och ger dem sämre tillgång till vatten. Jordbruket är ofta ineffektivt och sårbart för extremt väder. Varje år drabbas delar av landet av torka och översvämningar.

Sidas arbete inom klimat- och miljöområdet genomförs genom Sveriges bistånd och inom EU:s miljöbistånd. Svenskt bistånd bidrar till att människor kan odla mer hållbart, vilket minskar skogsavverkningen och risken för skogsbränder. Sida bidrar bland annat till att bygga upp övervaknings- och brandbekämpningssystem. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Stöd till Bolivias ansökan om grön klimatfinansiering

Utifrån Parisavtalets beslut om att höginkomstländer ska stödja låginkomstländernas miljöarbete finansiellt för att nå klimatmålen, stödjer Sida Bolivia i att bygga upp ett system för övervakning och fördelning av klimatfinansiering, vilket är en förutsättning för att få del av internationell klimatfinansiering. Systemet har gjort det möjligt för Bolivia att ansöka om finansiering i utbyte mot att över 12 miljoner hektar hotad skog skyddas i Amazonas.

Om programmet som skyddar skogen på LEAF:s webbplats

Hållbara odlingsmetoder ger färre bränder

De återkommande skogsbränderna och torkan slår hårt mot människor på landsbygden och deras försörjning. Sida stödjer FN:s livsmedelsorgan (FAO) som tillsammans med Bolivias landsbygdsbefolkning tar fram hållbara odlingsmetoder och arbetssätt för att minska risken för skogsbränder.

Om projektet på FAO:s webbplats

Förberedelser inför de årliga skogsbränderna

Klimatförändringar har gjort okontrollerade skogsbränder till ett årligt återkommande fenomen i Bolivia. I samarbete med flera lokala miljöorganisationer ger Sida stöd till utbildning och utrustning av lokala brandkårer, liksom till övervakningssystem som ger snabb och uppdaterad information om uppflammande bränder.

Realtidsövervakning av skogsbränder på FAN:s webbplats

Hållbara vatten och avloppsystem

Stora delar av befolkningen saknar tillgång till vatten, sanitet och fungerande avfallshantering. Genom samarbete med organisationerna Agua Tuya, Unicef, Helvetas,  och SwissContact bidrar Sida till förbättrade och mer hållbara vatten-,  avlopps- och avfallssystem.

Kunskap om klimatpåverkan

Många människor vet inte hur de skulle kunna minska sin påverkan på klimat och miljö. Sida stödjer Världsnaturfonden (WWF) och ett program för miljöutbildning och lokala miljöinsatser. Genom projektet bidrar organisationer till att utveckla sina städer så att de lättare kan stå emot klimatförändringar. Det skyddar även gröna områden i städerna.

WWF Bolivias webbplats (på spanska)

En mer hållbar matproduktion

Angrepp från skadedjur och andra klimateffekter påverkar det bolivianska jordbruket – i vissa områden har skördarna minskat med över 40 procent. Organisationen SwissContact ökar jordbrukets produktion och motståndskraft genom nya sorter av traditionella grödor som potatis och quinoa. Det har lett till att grödornas motståndskraft ökat med 50 procent och produktiviteten med 20 procent. Användning av ekologiska bekämpningsmedel och stärkta samarbeten mellan privata och statliga aktörer inom jordbrukssektorn bidrar till en mer hållbar produktion av livsmedel och har möjliggjort export till Sverige och Europa.

Swisscontacts webbplats

Demokrati, mänskliga rättigheter, rättsstatens principer och jämställdhet

Den demokratiska utvecklingen i landet är osäker och de mänskliga rättigheterna respekteras inte fullt ut. Civilsamhället har fått mindre utrymme de senaste åren, och ledande oppositionspolitiker har häktats eller fängslats på tveksamma grunder. Staten saknar kontroll över delar av landet och illegal gruvbrytning, narkotikaproduktion och skogsavverkning är omfattande. Korruption förekommer och rättssystemet är ineffektivt. Kvinnor diskrimineras, utsätts ofta för våld och har betydligt lägre inkomster än män.

Sida stödjer organisationer i civilsamhället och inom FN som arbetar för utsatta gruppers rättigheter och friheter, bland annat för att rättsvårdande myndigheter ska ta det könsrelaterade våldet på allvar och erbjuda skydd och stöd till utsatta kvinnor. Sida stärker demokratin, rättsstaten, jämställdhet och människors rättigheter.

Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Stärker hbtqi-personers rättigheter

Sida stödjer lokala grupper exempelvis Colectivo Rebeldía som stärker hbtqi-personers organisering. De motverkar även könsrelaterat våld.

Om arbetet på Colectivo Rebeldías webbplats

Förebygger våld mot kvinnor

Trots betydande kvinnlig närvaro på arbetsmarknaden och i politik, behandlas kvinnor sämre än män inom flera områden. Det könsrelaterade våldet är utbrett. Sida stödjer flera projekt som förebygger våld mot kvinnor och barn bland annat genom att småbrukare diskuterar frågor som rör maskulinitet och beteendeförändringar i samband med att de får information om nya jordbruksmetoder och produkter.

Stärker kvinnors rättigheter

Tonårsgraviditeter är vanliga och många unga kvinnor utsätts för våld. Sida stödjer FN:s befolkningsfond (UNFPA) och FN:s enhet för jämställdhet (UN Women) som stärker kvinnors rättigheter och ger stöd till kvinnor som utsatts för våld.

Ekonomisk utveckling som kommer alla till del

Mer än en tredjedel av Bolivias befolkning lever under den nationella fattigdomsgränsen och de ekonomiska klyftorna i samhället är stora.9

Bolivia har rika naturtillgångar i form av naturgas, olja och mineraler. Eftersom den bolivianska ekonomin är beroende av råvaruexport har landet drabbats hårt av de senaste årens sjunkande priser på världsmarknaden.

Sida bidrar till att människor och i synnerhet kvinnor som lever i fattigdom får större ekonomisk makt, förbättrar småbrukares odlingsmetoder och anpassning till ett förändrat klimat, vilket även ökar deras inkomster. Biståndet bidrar också till en mer hållbar användning av naturresurser. Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

Ökade inkomster

Genom projektet Mercados Inclusivos får småbrukare möjlighet att använda bättre odlingsmetoder och bättre utsäde. De får också tillgång till infrastruktur som ökar deras inkomster och gör det lättare för dem att anpassa sig till ett förändrat klimat. Genom samverkan med Open Trade Gate Sweden (OTGS) kan småbrukare sälja produkter som quinoa, ekologiskt kaffe och choklad i Sverige och i Skandinavien.

Open Trade Gates webbplats

Använder naturresurser på hållbart sätt

Klimatförändringarna drabbar Bolivia hårt. Den bolivianska stiftelsen Fautapo samarbetar med småbrukare för att de ska använda naturresurser på ett sätt som inte skadar miljön, bland annat i den bolivianska delen av Amazonas. De samarbetar också med kvinnor för att de ska få större makt över sin egen ekonomi, särskilt i de områden som drabbats av klimatförändringar.

Fautapos webbplats

Forskning

Bolivia behöver kunna forska mer om klimat och miljö för att lösa de stora utmaningar som landet står inför. Bland annat inom hantering av vatten och mark och användandet av naturresurser. Ökad forskning ska bidra till ekonomisk och social välfärd för alla människor. Sida bidrar till att de stora statliga universiteten kan bedriva egen forskning och utvecklingsarbete inom områden som medicin, vård, livsmedelsindustri och energiforskning, i syfte att bidra till landets utveckling och exportmöjligheter i stort.

Sidas främsta medel för detta är att stödja forskningssamarbete mellan bolivianska statliga universitet och svenska universitet, till exempel på följande sätt:

Forskarutbildning i Sverige

Sida stödjer ett samarbete mellan svenska universitet och de båda statliga bolivianska universiteten UMSA och UMSS som gör det möjligt för bolivianska studenter att genomföra en del av sin forskarutbildning i Sverige. När de återvänder till Bolivia bidrar de till att stärka forskningen inom kemi, livsmedelshantering, och flera andra områden.

Uppdaterad: 18 september 2023

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning