Mer humanitära stöd till världens svåraste kriser

Fler krig, konflikter och naturkatastrofer driver på de allt svårare situationerna i många länder och allt fler människor behöver humanitärt stöd. Allt fler barn riskerar undernäring och ett stort antal människor lever på flykt. Sverige genom Sida bidrar nu ytterligare med 200 miljoner till svårt drabbade i åtta länder – Sudan, Myanmar, Bangladesh, Nigeria, Colombia, Burkina Faso, DR Kongo och Zambia - för att bidra med stöd till de allra värst drabbade.

– Världens konflikter har ökat i antal och detta drabbar tyvärr alltid civilbefolkningen, och inte minst barnen hårt. För många flyktingar är det svårt att få tag på tillräckligt med mat och ett stort antal barn lider av undernäring. Vi behöver kunna bistå med mat, sjukvård och psykosocialt stöd för att hantera de mest allvarliga humanitära behoven, säger Jakob Wernerman, chef för Sidas humanitära bistånd.

En kvinna vadar genom vatten med hjälp av en kille och en tjej klädda i jackor med Röda Halvmånens emblem.

Omfattande översvämningar i Bangladesh

Volontärer från Bangladeshs Röda Halvmånen hjälper människor som har drabbats av cyklonen Remal att ta sig till säkra platser, särskilt kvinnor, äldre och barn. Här hjälper de en kvinna i kustdistriktet Bagerhat. Foto: Bangladesh Red Crescent Society

Världen behöver hantera många humanitära kriser runt om i världen: drygt ett år efter krigsutbrottet är situationen i Sudan alltjämt extremt allvarlig. Miljontals människor har tvingats på flykt, det begås våld och övergrepp mot civila i stor utsträckning och det råder en stor risk för svält i stora delar av landet. Dessutom saknar många humanitära organisationer tillträde och har därmed svårt att nå fram till den drabbade befolkningen, bland annat på grund av osäkerhet och byråkratiska hinder. Sida kommer därför att bidra med ytterligare stöd till partners som kan nå fram, bland annat genom lokala organisationer. Sida fördelar nu ytterligare stöd på 15 miljoner kronor till OCHA:s Humanitära Landfond, 15 miljoner kronor till Internationella Rödakorskommittén (ICRC) och 15 miljoner kronor till FN:s barnfond Unicef.

Också situationen i Myanmar har förvärrats betydligt; I oktober 2023 inledde väpnade motståndsgrupper samordnade attacker mot Myanmars militär i flera stater och regioner. Militärregimen har svarat med storskaliga attacker, inklusive flyg- och artillerianfall mot civila mål. Den humanitära situationen i Kayin, Sagaing och Rakhine är särskilt alarmerande med intensifierade strider. Sedan eskaleringen har militären genomfört ca 600 flygangrepp över Myanmar. Sedan upptrappningen av konflikten började i slutet av 2023 har allvarliga humanitära behov ökat drastiskt, inklusive brist på mat och brist på tillgång till viktiga samhällstjänster såsom sjukvård, vatten och sanitetslösningar. Antalet internflyktingar har nu passerat 3 miljoner. Sida fördelar nu ytterligare 20 miljoner kronor till NRC Flyktinghjälpen och 10 miljoner kronor till Oxfam för insatser i de mest konfliktdrabbade områdena.

Mat och kontantstöd viktigt

Zambia har drabbats av den värsta torkan på över 40 år och 6,6 miljoner människor är i behov av humanitärt stöd. Kombinationen av torka, omfattande kolerautbrott, ansträngd sjukvård och svårigheter med en trygg livsmedelsförsörjning och tillgång till rent vatten har lett till att landets regering utropat nationellt nödläge. Sida bidrar med 10 miljoner kronor till FN:s livsmedelsprogram WFP:s arbete att förse de mest utsatta med mat- och kontantstöd.

Många länder som vi ger stöd till, som exempelvis Burkina Faso, befinner sig i medieskugga och har inte fått tillräckligt stöd av världens humanitära givare.

Jakob Wernermanchef för Sidas humanitära bistånd

Burkina Faso befinner sig sedan tidigare i en djup humanitär och säkerhetsmässig kris, som fortsätter att förvärras i snabb takt. Enligt NRC Flyktinghjälpen är Burkina Faso världens mest ouppmärksammade land för andra året i rad. Landet har också drabbats hårt av terrorism; en fjärdedel av terrorrelaterade dödsfall i världen under 2023 inträffade i Burkina Faso och i dag är fler än 2 miljoner människor på flykt. Sida ger nu ytterligare 10 miljoner kronor till WFP och 5 miljoner kronor till ICRC för insatser inom hälsa, mat och skydd.

– Många länder som vi ger stöd till, som exempelvis Burkina Faso, befinner sig i medieskugga och har inte fått tillräckligt stöd av världens humanitära givare. Att ge stöd till de bortglömda kriserna är väldigt viktigt, säger Jakob Wernerman.

Kraftig ökning humanitära behov

I DR Kongos östra provinser har man sett en kraftig ökning av de humanitära behoven under de första månaderna av 2024, till följd av konflikten mellan den väpnade gruppen M23 och den kongolesiska armén, men också på grund av flera väpnade gruppers aktivitet i regionen. Det totala antalet människor på flykt inom landet är uppskattningsvis 7,3 miljoner personer, med över 900 000 nya flyktingar mellan januari och april 2024. Sida allokerar ytterligare 45 miljoner kronor fördelat på ICRC (15 miljoner), NRC Flyktinghjälpen (10 miljoner), Action Against Hunger (10 miljoner) och Unicef (10 miljoner).

I Colombia fortsätter våldet, trots fredsförhandlingar och fredsavtal. I slutet av förra året kontrollerades 47,5 procent av landets yta av icke-statliga väpnade grupper. Enligt ICRC pågår åtta nationella väpnade konflikter, civilbefolkningen har drabbats hårt och fem miljoner lever som flyktingar inom landet. Samtidigt försöker många lämna grannlandet Venezuela och i dag befinner sig 2,9 miljoner venezolaner i Colombia. Sida allokerar ytterligare 7 miljoner kronor till UNHCR, FN:s flyktingorgan, och 13 miljoner kronor till ICRC.

Fakta om det humanitära stödet

Vad är humanitärt bistånd: Två sorters bistånd | Sida

Publicerad: 27 juni 2024