Sida levererar goda resultat på regeringens uppdrag om biologisk mångfald

Sida har utvecklat och stärkt arbetet för ökad biologisk mångfald sedan 2020, på uppdrag av regeringen. Slutrapporten visar på många goda resultat som bidrar till att skydda biologisk mångfald i alla regioner. Sida fortsätter att stärka arbetet.

Att bevara biologisk mångfald – en förutsättning för mänskligt liv

Förändrad markanvändning och klimatförändringar driver på förlusten av biologisk mångfald och fungerande ekosystem. Det gör även överexploatering av naturresurser och föroreningar. Förlusten av biologisk mångfald hotar människors försörjning, försämrar motståndskraften mot klimatförändringar och människors levnadsvillkor.

Att bevara biologisk mångfald är avgörande för att människor ska ha tillgång till rent vatten, mat, boende och rekreation. Därför är skydd och hållbart nyttjande av biologisk mångfald viktig för Sidas uppdrag att minska fattigdom.

Biologisk mångfald är prioriterat

Sidas totala stöd till biologisk mångfald har ökat med 18 procent mellan 2020 och 2023, från 1,77 miljarder kronor till 2,08 miljarder kronor. ­Största stödet går till Afrika, där Sida har stärkt samarbetet genom att inkludera flera stöd till blå ekonomi och biologisk mångfald i haven.  

– Ett exempel är Moçambique där mangroveskogar har återställts, vilket skyddar mot stormar, säkerställer att centrala ekosystem fungerar så att fiskar och andra arter kan fortsätta föröka sig och tryggar livsmedelssäkerheten i kustnära samhällen, berättar Anna Axelsson, metod- och ämnesföreträdare på Sidas enhet för tematiskt stöd och samordnare för uppdraget om biologisk mångfald.

Två personer tappar honung i en mangroveskog. De skyddar ansiktet mot binas stick med en sjal lindad runt huvudet och rök hjälper till att hålla bina ur vägen.

Biologisk mångfald viktigt för både ekosystem och människor

Två honungssamlare, så kallade "mowalis" samlar honung från vilda bin i en mangroveskog i Bangladesh. Mangroveskogar är viktiga. Dels för den den biologiska mångfalden i sig, men dessa hotade ekosystem har också viktiga funktioner för människorna som bor omkring mangroveskogarna. För dessa mowalis erbjuer binas honung en källa till försörjning. Foto: Anna Axelsson, Sida

Förbättrad vattenanvändning i åtta länder

I Mellanöstern och Nordafrika har vattenanvändningen förbättrats i åtta länder, vilket har ökat jordbrukarnas skördar, inkomster och säkrat tillgången till mat. I Latinamerika har stödet ökat till hållbart skogsbruk och skydd av miljöförsvarare. Stöd till biologisk mångfald i länderna på västra Balkan bidrar även till att länderna kan komma närmare ett EU-medlemskap.

Några av de områden som får störst del av stödet är offentlig förvaltning samt jord- och skogsbruk. Integrering av biologisk mångfald med andra utvecklingsmål som klimat, sysselsättning, jordbruk med flera är viktiga för att stora delar av biståndet ska bidra till att minska drivkrafterna bakom förlusten av biologisk mångfald. Sida har förstärkt arbetet med integrering i hela sin verksamhet, särskilt i Asien och genom stödet till svenska organisationer i civilsamhället.

– Utvecklingen har möjliggjorts genom tydliga mål, riktade utbildningar, nya metodstöd och ett aktivt ledarskap på alla nivåer, säger Anna Axelsson.

Sida fortsätter att stärka arbetet med biologisk mångfald och ett effektivt klimatbistånd genom till exempel naturbaserade lösningar, digitalisering och mobilisering av privat kapital. Sida främjar ett samordnat genomförande av åtgärder inom klimat och biologisk mångfald i samarbetsländerna.

Publicerad: 22 maj 2024