Från småskalig vindruvsodlare till förebild för kvinnliga jordbrukare

För 20 år sedan började Vaska Mojsovska odla på en liten bit mark – i dag exporterar hon sina vindruvor till hela Balkan. Hon är också, som första kvinna, ordförande för National Federation of Farmers i Nordmakedonien – och hjälper på så sätt andra kvinnor att utveckla sina jordbruk.

Vaska och Trena står och plockar vindruvor på ett fält. De ler och bär keps.

Vaska Mojsovska och Trena Stefanova plockar vindruvor. "För 20 år sedan hade jag aldrig kunnat drömma om det här", säger Vaska Mojsovska.

År 1997 fick Vaska Mojsovska och hennes man en liten bit mark av makens pappa, där de började odla vindruvor. 

– Vi ville skapa något som var vårt eget. Men det hände absolut inte över en natt. Det var en kamp under många år. Vi var unga och hade småbarn, men vi var säkra på att vi kunde få vårt jordbruk att växa, säger Vaska Mojsovska.

Några år senare skrev Vaska Mojsovskas man och svärfar över marken på henne, så att hon kunde ta lån och göra investeringar i sitt eget namn. År 2005 blev hon medlem i organisationen National Federation of Farmers (NFF). 

Genom NFF fick Vaska Mojsovska möjlighet att lära sig mer om jordbruk, exempelvis hur hon kunde göra sina odlingar mer miljömässigt hållbara genom nya bevattningssystem. Hon fick också träffa andra jordbrukare från regionen för att utbyta erfarenheter och idéer. 

Kvinnliga jordbrukare drabbas

Jordbruket är en viktig sektor i många länder, särskilt där många människor lever i fattigdom. I Nordmakedonien arbetar en tredjedel av den arbetande befolkningen inom jordbruket. Men det finns mycket som hindrar jordbrukssektorn från att nå sin fulla potential och kunna bidra till att minska fattigdom och förbättra människors levnadsstandard. Det handlar om utmaningar som exempelvis klimatförändringar, bristande tillgång till finansiering, lån och information om marknaden, dålig infrastruktur och komplicerade regelverk. 

– Kvinnor som lever på landsbygden drabbas hårt av ojämlika löner. Många äger inte heller marken de odlar. Därför är det viktigt att stärka kvinnornas roll, för att de och deras familjer ska må bra. Att stärka kvinnors roll gynnar också samhället och den ekonomiska utvecklingen, eftersom kvinnor utgör en stor del av arbetskraften inom jordbruket, säger Anneli Leina, regional chef på We Effect Europa.

We Effect stärker jordbrukare i Nordmakedonien, särskilt kvinnor. Organisationen arbetar bland annat för att få till förändringar av regelverk så att jordbruket kan utvecklas på ett sätt som både är bra för miljön och gynnar jordbrukarna. 

Första kvinnliga ordföranden

Vaska Mojsovskas jordbruk har under åren växt och i dag exporterar familjen sina vindruvor över hela Balkan. Parets två, nu vuxna, söner studerar jordbruksvetenskap på universitetet. 

Vaska Mojsovska har också fått möjligheten att föra vidare den kunskap som hon har samlat på sig under åren. 2017 blev hon vald till ordförande för National Federation of Farmers – vilket gjorde henne till den första kvinnan på posten sedan organisationen grundades för 15 år sedan. 

– Till en början var vissa skeptiska till att en kvinna skulle ha den här rollen. Men jag har lyckats bra tack vare min positiva attityd och uthållighet. Jag försöker att vara en förebild för andra kvinnor. Det känns bra att få chansen att hjälpa andra som tampas med samma saker som jag själv har kämpat mig igenom, säger Vaska Mojsovska.

Resultat under de senaste två åren:

Berättelse och bilder av Malin von Strauss, We Effect. 

Sidas stöd till landsbygdsutveckling i Nordmakedonien

Genom We Effect stödjer Sida civilsamhällesorganisationer som arbetar för att utveckla landsbygden i Nordmakedonien. Förutom National Federation for Farmers (NFF) stödjer Sida exempelvis också Rural Development of the Republic of North Macedonia.

NFF är den ledande medlemsorganisationer inom jordbruk och landsbygdsutveckling i Nordmakedonien. De har runt 3 500 medlemmar, men nära 10 000 jordbrukare har medverkat i organisationens aktiviteter och över 15 000 människor har indirekt gynnats av deras verksamhet. 

Sidas stöd till We Effect i Nordmakedonien uppgår till sex miljoner kronor för perioden 2018-2020.

 

Publicerad: 10 juli 2020