Medarbetare berättar

Från trainee till handläggare på ambassad

Hur är det att vara biståndshandläggare på en av Sveriges ambassader? Kajsa Salomonsson är handläggare på svenska ambassaden i Burkina Faso där hon arbetar med fred och inkluderande samhällen i regionen Sahel i västra Afrika.

Kajsa Salomonsson, tidigare deltagare i Sidas traineeprogram. Idag är hon handläggare på svenska ambassaden i Burkina Faso där hon arbetar med fred och inkluderande samhällen i regionen Sahel.

Kajsa Salomonsson

Handläggare på svenska ambassaden i Burkina Faso. Foto: Privat

Vad arbetar du med?

– Jag är handläggare för biståndsprojekt främst med fokus på att bidra till fredliga och inkluderande samhällen i regionen Sahel i västra Afrika. Jag sitter på den svenska ambassaden i Burkina Faso och är ansvarig för att förbereda och planera insatser samt följa upp och avsluta program och projekt som jag jobbar med. I detta ingår till exempel att göra fältbesök, driva utvecklingsfrågor genom dialog med partnern, godkänna rapportering, leda utvärderingar och sköta utbetalningar av biståndspengar.

Hur kom du i kontakt med Sida?

– Jag gick Sidas traineeprogram 2020 då vi genom praktik och utbildning fick lära oss hur det är att arbeta som biståndshandläggare. En av styrkorna med programmet var att kunna rotera mellan olika avdelningar och se olika delar av verksamheten. Innan jag började visste jag inte så mycket om Sida som organisation.

Genom traineeprogrammet fick jag överblick samtidigt som jag lärde mig detaljerna på den avdelningen som jag var på. Att dessutom få börja på en ny arbetsplats som del av en grupp med andra trevliga, duktiga och kompetenta människor med olika bakgrunder gjorde det både roligare och mer lärorikt.

Kajsa Salomonsson, tidigare deltagare i Sidas traineeprogram. Idag är hon handläggare på svenska ambassaden i Burkina Faso där hon arbetar med fred och inkluderande samhällen i regionen Sahel.

Kajsa Salomonsson

Handläggare på svenska ambassaden i Burkina Faso. Foto: Privat

Om Kajsa Salomonsson

På vilket sätt har du nytta av din utbildning?

– Nästan alla tekniska ämnen berör Sidas verksamhet på något sätt. Sida finansierar en mängd olika typer av program och projekt över hela världen där det behövs teknisk kompetens inom områden som handel, marknadsutveckling, energi, vatten och miljösystem för att nämna några exempel.

Min utbildning inom industriell ekonomi är ganska bred vilket passar bra eftersom rollen som handläggare kräver bred kompetens inom flera områden. Min masterinriktning inom logistik är till exempel nyttig för att följa upp aktiviteter som innefattar transport, inköp, lagerhållning och distribution. Att nå ut med det stöd/hjälp som människor behöver och till den plats där de befinner sig är ibland det svåraste att få att fungera och också det som kostar mest pengar i krisdrabbade områden som Sahel.

Att vara handläggare på Sida handlar mycket om att kunna arbeta med många olika frågor på samma gång, att vara mer generalist än specialist.

Kajsa Salomonssonhandläggare i Burkina Faso

Vad har du för råd till någon som är intresserad av traineeprogrammet?

– Sök trainee-programmet! om du är intresserad av biståndsarbete, att jobba som statstjänsteman, och att verka i svåra sammanhang som till exempel i konfliktområden. Att vara handläggare på Sida handlar mycket om att kunna arbeta med många olika frågor på samma gång, att vara mer generalist än specialist. Det är något som man behöver vara intresserad av för att trivas.

Handläggaren Kajsa Salomonsson på fältbesök i Diffa, Burkina Faso.

På fältbesök i Diffa

Som handläggaren för Sida åker Kajsa Salomonsson ibland ut på fältbesök för att se hur de olika projekten som Sida stödjer går. Här i Diffa, Burkina Faso. Foto: Unicef.

Hur är det att vara utsänd handläggare på en svensk ambassad?

– Det är högt tempo och väldigt spännande. Jag jobbar med regionala program och får därför resa mycket i min tjänst, vilket är både kul och givande. Ibland är det såklart påfrestande att vara långt ifrån Sverige i långa perioder, men att få jobba nära kollegor och organisationer härifrån gör det värt det. När man jobbar utomlands för Sida får man mycket hjälp med det praktiska kring flytten och förmåner som till exempel ersättning för semesterresor och ersättning om familjen väljer att flytta med eller besöka orten där man är placerad, vilket hjälper mycket. 

Du ska tycka om att jobba för en myndighet. Det hjälper också att känna ett stort engagemang för biståndsfrågor. Man ställs regelbundet inför svåra frågor

Kajsa Salomonssonhandläggare i Burkina Faso

Hur skiljer sig arbetsuppgifterna mellan Sida i Sverige och på en ambassad?

– De huvudsakliga arbetsuppgifterna är i stort sett samma om man jobbar på en ambassad eller på Sida i Sverige. Skillnaden med att jobba utomlands är att jag får direktkontakt med problematiken som jag jobbar med på ett annat sätt. Jag jobbar också nära kollegor som kommer härifrån vilket hjälper mig mycket för att förstå bakgrund och sammanhang. Att vara på plats förenklar och förbättrar även kontakten med de organisationer som Sida samarbetar med och det är också lättare att göra regelbunden uppföljning av de projekt som biståndet stödjer.

Vad tror du är viktigt för att trivas i rollen som handläggare på Sida?

– Du ska tycka om att jobba för en myndighet. Det hjälper också att känna ett ganska stort engagemang för biståndsfrågor då utvecklingen inom de områden som Sida arbetar med, inte alltid är positiv. Man ställs regelbundet inför svåra frågor, då hjälper engagemanget, målen med biståndet, att ha ett fokus på det långsiktiga. Det är också viktigt att kunna jobba ihop med andra och samarbeta då arbetet rör många olika typer av frågor där det är omöjligt att kunna allt själv. Man behöver vara öppen för råd och gilla att samarbeta med sina kollegor. 

Sidas bistånd till fredliga och inkluderande samhällen

Krig och våldsamma konflikter orsakar fattigdom och försvårar fattigdomsbekämpning. Sida arbetar för hållbar fred och mänsklig säkerhet genom att förebygga väpnad konflikt, ta itu med det som orsakat konflikt, stärka fredsbyggande och bidra till att stärka den sociala sammanhållningen i samhällen som gått igenom en våldsam konflikt.

Att arbeta på Sida

Bild högst upp på sidan: Traditionella mosi-hyddor, Burkina Faso. Credit: Pixabay

Uppdaterad: 27 mars 2024