Sidas arbete med klimat och miljö

Effekterna av klimatförändringar, utarmning av biologisk mångfald och miljöförstöring blir allt mer alarmerande och leder till ökad fattigdom, ojämlikhet och konflikter. Sida arbetar för att minska fattigdom, främja hållbar utveckling och en rättvis grön omställning i våra samarbetsländer.

Varför bistånd till klimat och miljö?

Klimatförändringar förvärrar fattigdom och ökar ojämlikhet och sårbarhet

Utsläppen och global uppvärmning fortsätter att öka, vilket minskar möjligheten att nå temperaturmålet att hålla den globala uppvärmningen under 1,5 till max 2 grader. Återkommande kriser och katastrofer blir vanligare och mer omfattande med översvämningar och torka. Det hotar tillgången till mat, vatten och hälsa, vilket ofta leder till migration och konflikter. Cirka 3,5 miljarder människor lever i klimatutsatta områden. De som lider mest är oftast de som är minst ansvariga för utsläppen. De rikaste tio procenten i världen står för hälften av de globala utsläppen.

Friska ekosystem, biologisk mångfald och naturresurser – förutsättning för mänskligt liv

Förändrad markanvändning och klimatförändringar driver på förlusten av biologisk mångfald och fungerande ekosystem. Överexploatering av naturresurser och föroreningar hotar människors försörjning, försämrar motståndskraften mot klimatförändringar och försämrar människors levnadsvillkor. Att bevara biologisk mångfald är avgörande för att människor ska ha tillgång till rent vatten, mat, boende och rekreation.

Ökade föroreningar hotar folkhälsan

Föroreningar i luft, mark, hav och vattendrag ökar. Luftföroreningar är det främsta hotet mot vår globala folkhälsa och dödar sju miljoner människor varje år. Kvinnor och barn är mest utsatta. Överanvändning av farliga kemikalier och bekämpningsmedel inom jordbruket, bristfällig avfallshantering och utsläpp från industri och avlopp i mark, hav och vatten drabbar människors hälsa och möjligheter att försörja sig vilket motverkar en hållbar inkluderande samhällsutveckling.

Exempel på vad Sida bidragit till

Sårbarhet minskar med klimatanpassning och minskade utsläpp

De flesta av våra samarbetsländer är väldigt sårbara för klimatförändringar. Samtidigt bidrar de lite till utsläppen. Andra samarbetsländer har ganska stora utsläpp. I länder med höga utsläpp bidrar Sida bland annat med energieffektivisering och energiomställning för att minska utsläppen. I områden som är hårt drabbade av klimatförändringar arbetar Sida för att minska samhällens och människors sårbarhet samt öka deras motståndskraft mot väderrelaterade kriser och katastrofer. Sida har bland annat bidragit till att bygga upp kapacitet och klimat- och väderleksdata för att förutse och förebygga kriser och katastrofer i våra samarbetsländer. I många länder söder om Sahara i Afrika saknar många människor el. Här stödjer Sida tillgång till hållbara energilösningar och ny teknik, så att länderna inte blir beroende av fossila energikällor.

Hållbar användning av skog, hav och vatten skyddar ekosystemen

Sida bidrar till hållbar användning av naturresurser, restaurering och bevarande av skog, mark, vatten och marina resurser. I bland annat Moçambique har mangroveskogar återställts, vilket skyddar mot stormar, säkerställer att centrala ekosystem fungerar så att fiskar och andra arter kan fortsätta föröka sig och tryggar livsmedelssäkerheten i kustnära samhällen. Lokal förvaltning av skogar i Tchad bevarar skogen och är avgörande för en hållbar inkluderande ekonomisk utveckling inom skogs- och jordbruk. I Mellanöstern och Nordafrika är vattenbrist ett stort problem. Här har vattenanvändningen förbättrats i åtta länder i Mellanöstern och Nordafrika, vilket har ökat jordbrukarnas skördar, inkomster och säkrat tillgången till mat.

Minskar föroreningar i luft, mark och vatten

Sida stödjer samarbetsländer i att förebygga och vidta åtgärdar för att minska utsläpp av föroreningar i luft, mark och vatten. Energieffektivisering i Östeuropa har minskat utsläpp och förbättrat miljön och människors hälsa. Sida har bland annat bidragit till att länder i Asien har tagit fram handlingsplaner som reglerar kemikalier samt plast och avfall i haven. I Afrika söder om Sahara förbättras människors hälsa och minskar avskogning när man övergår från eldning med ved till hållbar ren energi. Sida bidrar också till att minska överanvändningen av farliga kemikalier inom jordbruket genom att stödja hållbara jordbruksmetoder.

Berättelser om biståndet

En enda solcellsplatta förändrade hela livet

Att skymningen faller vid halv sex-tiden bekymrar inte Gasamala Gesemr längre. Tack vare den nyinstallerade solcellsanläggningen kan familjens butik hålla öppet till klockan 22. Det ger fler kunder och ökade inkomster. Tillgång till förnybar energi har blivit en riktig vinstlott för många på Zambias landsbygd.

Gasamala Gesemr i butiken

Klimatsmart jordbruk ökar inkomster för småbrukare

Klimatförändringar drabbar människor som lever i fattigdom extra hårt. Därför behövs klimatanpassning inom jordbruket. Tack vare forskning om nya grödor och smarta metoder för odling har lantbrukare i Afrika och Asien kunnat fördubbla sina skördar. Sida har stöttat forskningsnätverket CGIAR sedan 1973.

Forskare undersöker en planta i ett växthus

Sidas arbete med klimat och miljö

Sidas arbete inom klimat och miljö ska skapa bättre förutsättningar för människor som lever i fattigdom och förtryck att förbättra sina livsvillkor. Klimat- och miljöperspektivet genomsyrar hela Sidas verksamhet för att skapa förutsättningar för ett hållbart utvecklingssamarbete.

Sidas prioriteringar 2024-2026:

  • minskade utsläpp av växthusgaser och föroreningar
  • minskad förlust av biologisk mångfald, ekosystem på land, i
  • sötvatten och i marina miljöer
  • ökad motståndskraft mot klimatförändringarnas effekter.

Sida arbetar med klimat och miljö genom:

  1. projekt och program med klimat och miljö som huvudmål
  2. klimat- och miljöperspektiv inom andra tematiska områden
  3. dialog och policypåverkan
  4. mobilisering av kapital.
Klimatanpassning och utsläppsminskning

Sida bidrar till att samhällen och människor bättre kan stå emot och klara av klimatförändringarnas konsekvenser med översvämningar och torkat. Vi stärker länder, samhällen och människor så att de kan anpassa sig och öka motståndskraften mot klimatförändringar samt hantera miljöproblem och naturkatastrofer.

Här är några exempel på program och projekt som vi stödjer:

Nya lösningar ökar tillgången till vatten

Mellanöstern och Nordafrika har svår vattenbrist och utsätts återkommande för extremväder och torka på grund av klimatförändringen. FN:s utvecklingsfond Undp driver programmet SDG Climate Facility som samlar regionala och nationella organisationer i sex länder i regionen. Samarbetet förebygger konflikter och jobbar med återuppbyggnad inom vattenområdet.

I Jordanien har det lett till att 18 nystartade företag har tagit fram nya lösningar för en mer effektiv och hållbar användning av vatten, exempelvis återvinning och skydd av vattentäkter för grundvatten. De nya lösningarna förväntas ge 1300 personer, varav över 60 procent är ungdomar, tillgång till rent vatten.

SDG Climate Facility på Undp:s webbplats

Anpassning och motståndskraft i 16 afrikanska länder 

Sida stödjer länder så de kan anpassa sig till klimatets förändring och öka motståndskraften mot klimatrelaterade kriser, som svår torka och översvämningar. Det har bland annat lett till att organisationer har drivit på förändringar genom att påverka nationell politik, samla forskningsdata och inkludera klimatfrågor i rapporter. Ett exempel är att 16 afrikanska länder ökat sin anpassning och motståndskraft.

 

Större tillgång till förnybar el

Två av tre personer i Afrika söder om Sahara saknar tillgång till el. Skogen huggs ner för att bli ved till matlagning och fossila bränslen driver enkla ljuskällor på kvällarna. Sida stöttar Power Africa, ett initiativ som ökar människors tillgång till förnybar energi, vilket leder till mindre utsläpp, renare luft inomhus och bättre hälsa.

Power Africas webbplats

Minskade subventioner för fossila bränslen

Ett hinder för övergången till förnybar energi är att det finns ekonomiska stöd för användning av fossila bränslen. Sida driver på för att få Världsbankens program Energy Sector Management Assistace program (ESMAP) att påskynda omställningen till grön energi, för att förändra energisektorn, och bli mer energieffektiva och fossilfria.

ESMAP:s webbplats

Bättre bevattning och återställda jordbruksmarker

I Burkina Faso bor 80 procent av befolkningen på landsbygden och är beroende av regn för att kunna bedriva jordbruk. När klimatet förändras ökar torrperioderna och konstbevattning krävs.

I samarbete med Burkina Fasos jordbruksdepartement bidrar Sida till småskalig konstbevattning i form av små regnvattendammar som används till bevattning, odling av grönsaker, frukt och uppfödning av fiskar. Småskaliga producenter får dessutom utbildning om hur de tar hand om dammarna och diversifiera sitt jordbruk.

 

Miljömässigt hållbar utveckling och hållbar användning av naturresurser

Sida bidrar till hållbar användning av naturresurser, restaurering och bevarande av skog, mark, vatten och marina resurser.

Här är några exempel på program och projekt som Sida stödjer:

 

Markrättigheter för urfolk i Filippinerna och Uganda

Markrättigheter utgör en viktig förutsättning för hållbart användande och rättvis fördelning av naturresurser och bevarande av biologisk mångfald. Genom stöd till SwedBio har Sida bidragit till att urfolk i Filippinerna har fått sina markrättigheter erkända av staten. I Uganda har Batwa-folket fått ett erkännande av sin rätt till ersättning för förlorade markrättigheter i samband med införandet av strikta naturskyddsområden.

SwedBio webbplats

 

Förbättrat miljöskydd på Västra Balkan

På västra Balkan stödjer Sida arbetet med att anpassa lagar och policys till EU:s lagstiftning och till lokal miljö- och naturresursförvaltning. I Bosnien-Hercegovina har till exempel flera nya lagar och regelverk om miljöskydd antagits. Lokala miljöorganisationer har genom aktivt påverkansarbete fått igenom ett naturskyddsområde i Bosnien-Hercegovina.

Karta visar områden som ska skyddas

Sida har bidragit till FN:s utvecklingsprogram UNDP och Världsbankens arbete med att ta fram kartmaterial som visar områden och ekosystem som behöver skyddas och återställas.

I Colombia används kartorna i landets planer för vattenresurshantering. I Uganda är kartorna en del av landets 5-åriga utvecklingsplan och i Costa Rica används kartorna för att jobba med klimatanpassning som tar hänsyn till viktiga ekosystem.

Minskade föroreningar i luft, vatten och hav

Under många år har Sida bidragit till minskade föroreningar genom stöd till samarbetsorganisationer. Detta görs både på regional och global nivå, där man fokuserar på att minska föroreningar i luft, mark och vatten. Ibland handlar det om att särskilt jobba med kemikalier och plast.

Nedan ser du några exempel på detta arbete från olika platser runt om i världen.

Påverkansarbete för kontroll av kemikalier

Sida stödjer International Pollutants Elimination Network (IPEN), ett nätverk med cirka 600 miljöorganisationer, verksamma i 124 länder. De jobbar för att minska och fasa ut miljö- och hälsofarliga kemikalier genom påverkansarbete som bygger på forskning. IPEN:s arbete bidrar till att bygga upp en evidensbas samtidigt som förståelsen för vikten av att använda kemikalier ansvarsfullt ökar för att kunna möjliggöra en cirkulär ekonomi.

IPEN:s webbplats

Förbättrar luftmiljön i Asien

Det regionala forskningsinstitutet International Center for Integrated Mountain Development (ICIMOD) forskar och sprider kunskap om klimat och miljö i Asien. De arbetar bland annat med att minska luftföroreningar från tegelbruk. Sidas långvariga stöd har förbättrat luftmiljön i regionen bland annat genom minskade utsläpp av koldioxid och mindre partiklar och sot.

ICIMODs webbplats

Rena matlagningsmetoder minskar utsläppen

Att använda öppen eld för att laga mat inomhus, eller för värme och ljus, är en av de farligaste källorna till förorening i världen och påverkar särskilt kvinnors och barns hälsa. Sjukdomar i luftvägarna, som orsakas av att elda inomhus i enkla och dåligt ventilerade hus, leder till många dödsfall. Dessutom bidrar detta till avskogning, även om matlagningen sker utomhus.

Genom att stödja det afrikanska AECF REACT SSA-programmet kan små och medelstora företag erbjuda moderna energilösningar till särskilt utsatta grupper. Detta minskar utsläppen och ökar förmågan att anpassa sig till klimatförändringar.

Programmet stöttar företag som utvecklar och tillhandahåller rena sätt att laga mat, som ersätter kol och fotogen med moderna alternativ som drivs av biogas, pellets och etanol. Genom programmet har 200 000 hushåll fått tillgång till bättre sätt att laga mat, vilket har lett till en minskning av 122 000 ton koldioxid och mindre avskogning.

Om programmet på AECF:s webbplats

Investerar i rena tekniker i Serbien

Serbiens industrisektor och storskaliga jordbruk är i stort behov av miljöanpassning – både för att minska klimatpåverkan och förbättra miljön i landet men också för att möjliggöra ett framtida EU-medlemskap.

Sida stödjer ett projekt för att genomföra EU:s regler för utsläpp. Viktiga resultat från projektet är att flera EU-anpassade tillstånd till olika verksamhetsutövare tagits fram, det innebär att exempelvis storskaliga jordbruk, tillverkningsindustrier och avfallsdeponier nu behöver investera i förbättrad avloppsvattenhantering, minskad energiförbrukning och klimatutsläpp och förbättrad kontroller av kemikalier. Projektet bidrar också till att industrier genom att följa högre miljökrav kan fortsätta exportera till EU.

Om projektet på IED Serbias webbplats

Mobilisering av kapital

Det behövs väldigt mycket pengar för att kunna genomföra Parisavtalet. Därför arbetar Sida aktivt med att mobilisera kapital från företag och näringslivet, bland annat genom lånegarantier.

Det pågår ett ständigt arbete med att öka mobiliseringen av kapital både globalt, i länder och i regioner.

Här är några exempel:

Mer pengar till klimatåtgärder och biologisk mångfald genom garantier

Under 2022 ingick Sida nya avtal värda cirka 2 miljarder svenska kronor för klimatinitiativ, vilket mobiliserade omkring 5,8 miljarder svenska kronor.

Ett annat exempel är en garanti på 363 miljoner svenska kronor till samarbetspartnern Sunfunder, som hjälper till med investeringar i solenergilösningar i afrikanska länder. Den här garantin har hittills gjort det möjligt att installera 540 000 solpaneler och ge 2,5 miljoner människor tillgång till ren energi.

Ytterligare en ny garanti från 2022 stödjer en fond som heter Mirova Gigaton Fund, som investerar i solenergiföretag i Afrika och Asien. Den här garantin är på 590 miljoner svenska kronor och förväntas samla in cirka 4,4 miljarder totalt.

Omfattning och styrning av Sidas arbete med miljö och klimat

Klimat och miljö är ett av Sidas mest prioriterade områden och finns med i 31 av regeringens 46 strategier. Miljö- och klimatbiståndet är omfattande och innefattar allt från stöd till organisationer i Afrika, Asien, Mellanöstern, Östeuropa och Latinamerika, till regionala och globala organisationer.

Uppdaterad: 24 maj 2024

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning