Sidas arbete i Nordmakedonien

Nordmakedonien är ett av Europas minst utvecklade länder. Sidas utvecklingssamarbete stödjer landets närmande till EU och fokuserar bland annat på mänskliga rättigheter, demokrati, jämställdhet och klimat. Utvecklingen för demokrati och mänskliga rättigheter har gått åt rätt håll de senaste åren, men landet präglas av inre motsättningar.

Sidas bistånd i Nordmakedonien 2023

Totalt bistånd 93575906 SEK, Långsiktigt utvecklingssamarbete 93575906 SEK.
Data i diagrammet hämtas från webbplatsen Openaid

Varför bistånd i Nordmakedonien?

Ett av Europas fattigaste länder

Strax över 40 procent av befolkningen lever i materiell och social fattigdom.1 Fattigdom är särskilt utbredd inom vissa etniska minoriteter, särskilt bland den romska befolkningen. Fattigdomen är också utbredd på landsbygden samt bland ungdomar, äldre, människor med funktionsnedsättning och kvinnor.

Hög social otrygghet

Omfattande korruption i landet (plats 76 av 180 länder i korruptionsindex för 2023) försämrar människors sociala trygghet.2 Alla människor har inte samma tillgång till vård, utbildning och sociala tjänster. I vården är det vanligt med mutor för att få bättre och snabbare behandling, vilket särskilt drabbar människor som lever i störst fattigdom. 

Minoriteter diskrimineras

Samhället är segregerat och det finns spänningar mellan olika etniska grupper. Kvinnor, minoritetsgrupper (som romer) och hbtqi-personer utsätts för diskriminering trots att det är olagligt.3,4,5

Exempel på vad Sida har bidragit till

Stärkt demokrati

Stödet från Sida har bidragit till att demokratin har stärkts och respekten för mänskliga rättigheter har ökat under senare år. Bland annat genom att stärka civilsamhällets röst och stötta fri press- och media.

Ökad jämställdhet

Sida har bidragit till skapandet av ett nätverk av kvinnoorganisationer som samarbetar för att öka kvinnors politiska inflytande och mänskliga rättigheter i landet. Genom nätverkets påverkansarbete har jämställdhet förts in i landets nya budgetlag, vilket har bidragit till framsteg vad gäller respekten för kvinnors rättigheter i landet.6,7 

Steg mot EU-medlemskap

Biståndet har bidragit till att Nordmakedonien har närmat sig ett medlemskap i EU och kunnat genomföra förbättringar och utveckling av en rad samhällsfunktioner som utgör en viktig grund för medlemskap. Sedan 2018 har bland annat statliga tjänstemän utbildats om EU och dess förordningar. Även lagar och regler har utarbetats för att anpassas till EU. 

 

Sidas utvecklingssamarbete i Nordmakedonien

Sidas utvecklingssamarbete ska bidra till att föra landet mot ett EU-medlemskap. Därför stödjer Sida projekt som stärker människors rättigheter, jämställdhet, landets demokratiska utveckling och miljöarbete. Trots framsteg inom vissa områden är det mycket kvar att göra innan alla villkor för EU-medlemskap är uppfyllda. Rättsstaten behöver utvecklas, korruption bekämpas, offentlig sektor förbättras och de många miljöutmaningarna hanteras.

Demokrati, mänskliga rättigheter, utvecklad rättsstat och jämställdhet

Det sker vissa positiva förändringar vad gäller demokrati och respekten för mänskliga rättigheter och jämställdhet. Men befolkningens misstro mot styrande och statliga institutioner är stor, dels för att korruption är omfattande, dels för att politiska reformer som utlovas inte verkställs. Sida bidrar till att stärka demokratin och respekten för mänskliga rättigheter, öka jämställdheten, stärka fria och oberoende medier och motverka desinformation. Här är exempel på projekt som Sida stöttar:

Utbildning och lagändringar inför EU-medlemskap

Sida ger expertstöd till olika institutioner som jobbar med förberedelser inför ett EU- medlemskap, främst inom miljö, utbildning, rättvisa och konsumentskydd. Genom samarbetet med Secretariat for European Affairs (SEA) har Sida bidragit till att utbilda 2 300 statliga tjänstemän för att höja deras kunskap om EU-regler och lagar. Sida har genom samarbete med SEA också bidragit till att 102 lagar och regler har utarbetats och anpassats till EU.

Om Secretariat for European Affairs (SEA) arbete i Nordmakedonien på SEA:s webbplats

Stöttar våldsutsatta kvinnor

Genom Kvinna till Kvinna stödjer Sida kvinnoorganisationer som arbetar för kvinnors rättigheter, bland annat mot könsrelaterat våld och för kvinnors politiska inflytande och sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter. I arbetet ingår bland annat att skydda utsatta kvinnor och ge våldsutsatta kvinnor tillgång till rättslig prövning.

Om arbetet i Nordmakedonien på Kvinna till kvinnas webbplats

Jämställdhetsarbetet når fler

Kvinna till Kvinnas partnerorganisation Akcija Zdruzenska samarbetar i sin tur med organisationer i 21 kommuner och 60 byar eller samhällen som tillsammans täcker 25 procent av landet.

Om organisationen (på engelska) Association for Advancement of Gender Equality (Akcija Zdruzenska) på organisationens webbplats

Nätverk för kvinnors politiska inflytande

Sida har tillsammans med flera kvinnoorganisationer bidragit till att införa jämställdhetsbudgetering i den budgetlag som antogs av parlamentet september 2022. Jämställdhetsbudgetering innebär att budgetens effekter på jämställdhet utvärderas.  

Om arbetet med jämställd statsbudget på FN-organet UN Women:s webbplats

Kvinnliga jordbrukare på landsbygden utvecklar sina jordbruk

Genom FN-organet UN Women har biståndet bidragit till att 250 kvinnor på landsbygden fått stöd för att driva och utveckla sina jordbruk. 

Om projektet på FN-organet UN Women:s webbplats

 

Stöttar granskande journalistik

Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) arbetar medundersökande journalistik. I november 2022 avslöjadenätverket att regeringen hade beviljat medborgarskap till en efterlyst person med kopplingar till Ryssland. Avslöjandet ledde till att regeringen återkallade sitt beslut och att chefen för den nationella säkerhetsmyndigheten slutade.

Om nätverket Balkan Investigative Reporting Network (BIRN) på nätverkets webbplats

 

Myndigheter samarbetar

Sida stödjer myndighetssamarbete mellan Statistiska centralbyrån (SCB) och deras motsvarighet i Nordmakedonien för att öka tillgängligheten och användningen av statistik. De har bland annat tagit fram ett register för sysselsättning.

SCB:s webbplats

 

Miljö och klimat

Nordmakedonien har tagit viktiga steg för att förbättra miljön och öka skyddet av natur. Miljösituationen är dock fortfarande allvarlig. Luftföroreningar i större städer är ett betydande hot mot folkhälsan och bidrar årligen till cirka 4 000 förtida dödsfall.8

Det eftersatta miljöarbetet beror bland annat på en svag miljöförvaltning och att landets miljöskyddande regelverk inte följs. Sidas bidrar till att förbättra landets många miljöutmaningar och anpassning till EU:s miljöstandard. Biståndet fokuserar bland annat på  luftföroreningar och avfallshantering. Här är exempel på projekt Sida stödjer:

Övervakar luftkvaliteten

Sida stödjer ett myndighetssamarbete mellan svenska Naturvårdsverket och Nordmakedoniens miljöministerium inom områden som naturskydd, övervakning av luftkvalitet och förberedelse av de miljö- och klimatanpassningar som EU kräver för medlemskap.

Om samarbetet med Nordmakedonien på Naturvårdsverkets webbplats

 

Miljöundervisning till barn

Genom stödet till FN:s barnfond (Unicef) bidrog Sida till att klimat och miljö infördes i landets läroplaner. Lärare i 117 grundskolor och 28 förskolor har fått utbildning om miljö och klimatförändringar och 10 000 barn har tagit del av kunskapen genom skolan.

Om projektet på Unicef:s webbplats

Minskar utsläppen och ökar medvetenheten

Sida stödjer flera projekt för att minska luftföroreningarna och öka allmänhetens medvetenhet. Genom FN:s utvecklingsfond (UNDP) har Sida bidragit till en handlingsplan för bättre luftkvalitet i huvudstaden. UNDP driver också på lagändringar som ska minska utsläppen från hushållens uppvärmning. Det genomförs även energieffektivisering avhushåll. 

Om arbetet i Nordmakedonien på UNDP:s webbplats

Ekonomisk utveckling för alla

Ekonomin påverkades allvarligt av pandemin men återhämtar sig långsamt. En stor del av befolkningen arbetar i den informella sektorn, där lönerna ofta är låga och arbetsvillkoren dåliga. Korruption påverkar både människors möjlighet till arbete och näringslivets konkurrenskraft. Arbetslösheten är hög, nästan var tredje ungdom saknar arbete.9 Många människor lämnar landet, främst för lågavlönade arbeten. Sida stödjer projekt som bidrar till ökad ekonomisk rättvisa och jobb med bra arbetsvillkor. Här är några exempel på projekt Sida stöttar:

Ökad sysselsättning på landsbygden

Klimatförändringar, dålig infrastruktur, komplicerade regelverk och bristande tillgång till finansiering och lån hindrar jordbrukssektorn att uppfylla sin fulla potential. Genom organisationen We Effect stödjer Sida lokala organisationer som utvecklar landsbygden. De främjar entreprenörskap, konkurrenskraft och produktivitet och arbetar för att fler människor på landsbygden ska hitta en sysselsättning, speciellt kvinnor och unga.

We Effect:s webbplats

 

Bättre arbetsvillkor för romer

Landets romer diskrimineras vad gäller tillgång till arbete, hälsovård, utbildning och bostäder. Genom ett samarbete med organisationen Helvetas stödjer Sida projektet RECONOMY som bidrar till att skapa jobb med bra arbetsvillkor för den romska befolkningen, så att de får tillgång till sociala trygghetssystem såsom arbetslöshetskassa, sjukvård och pension.

Om projektet på organisationen Helvetas webbplats

Fredliga och inkluderande samhällen

Fredliga och inkluderande samhällen är ett nytt temaområde för Sidas utvecklingssamarbete i Nordmakedonien. Sida ska bland annat bidra till att minska de etniska spänningar som finns i landet och skapa förutsättningar för en gynnsam samhällsutveckling som inkluderar alla invånare. Sida håller på att bygga upp samarbeten med organisationer inom detta område. Nedan följer ett exempel som Sida stödjer. Fler exempel kommer att presenteras, allt eftersom arbetet fortlöper.  

Förbättrar säkerhetstjänsten

Sida stödjer Geneva Centre for Security Sector Governance (DCAF) som arbetar för öppenhet och skydd av medborgarnas rättigheter genom reformering av underrättelse- och säkerhetstjänsten. DCAF har bland annat bidragit med ett automatiserat och regionalt DNA-utbyte. Det har även inrättats en plattform för utbyte av erfarenheter och kunskap mellan Nordmakedonien, Bosnien-Hercegovina, Kroatien, Slovenien och Serbien.

Om projektet på DCAF:s webbplats

Uppdaterad: 8 april 2024

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning