Så samarbetar Sida med civilsamhället och organisationer

En stor del av svenskt bistånd går till det civila samhället. Här kan du som tillhör en civilsamhällesorganisation hitta information om stödets fördelning och om möjligheter till samarbeten.

Översyn av biståndet via civilsamhället 2024

Sida har fått i uppdrag av regeringen att se över biståndet som förmedlas genom svenska organisationer i civilsamhället – och öppna för att stöd ska kunna förmedlas genom en ny civilsamhällsstrategi via olika organisationer - både i Sverige och i andra länder. Utlysning av intresseanmälan för partnerskap stängdes den 27 maj 2024.  

Civilsamhällets partnerskap med Sida från 2025

Utlysningen för intresseanmälan för civilsamhällesorganisationer (CSO) för partnerskap med Sida är stängd (27 maj 2024). Vi har fått in ett mycket stort antal intresseanmälningar. Här hittar du mer information, tidplan och svar på de vanligaste frågorna. (På engelska)

Ett par personer jobbar på ett litet majsfält i morgonljuset i Salima, Malawi. Precis intill står ett par tegelhus med grästak.

Nuvarande partnerskap mellan svenska och lokala organisationer

I första hand hänvisar vi till de svenska strategiska partnerorganisationerna som förmedlar bidrag från Sida. De finns listade längre ned på den här sidan.

Stöd till svenska strategiska partnerorganisationer

Sida har fleråriga avtal om ett fördjupat samarbete med ett antal strategiska partnerorganisationer (SPO). De bidrar till att stärka det civila samhället i samarbetsländerna.

SPO vidareförmedlar dessutom Sidas bidrag till andra svenska organisationer, som i sin tur bedriver utvecklingssamarbete med en lokal samarbetspartner i landet.

Regeringens strategi för Sveriges utvecklingssamarbete med det civila samhället ligger till grund för en betydande del av samarbetet mellan Sida och SPO. Strategin har två övergripande mål:

De strategiska partnerorganisationerna

Sida har för närvarande samarbete med 17 svenska strategiska partnerorganisationer.

Det sammanlagda stödet genom svenska organisationer uppgick till 1,79 miljarder kronor under 2022.

Finansiering av humanitärt bistånd

Sida har fleråriga avtal med svenska och internationella humanitära organisationer. Dessa organisationer - Sidas humanitära partnerorganisationer - får pengar tilldelade utifrån en årlig allokering för att genomföra humanitära insatser som möter människors akuta humanitära behov.

Fördelningen av pengar utgår från:

Sidas humanitära bistånd styrs av regeringens strategi för Sveriges humanitära bistånd genom Sida. Den nuvarande strategin löper på till och med 2025.

Intresseanmälan om strategiskt partnerskap från 2026

Nästa avtalsperiod för humanitärt partnerskap med Sida förväntas träda i kraft 2026. Dessförinnan kommer Sida göra en bedömning av de organisationer som är intresserade av att bli humanitär partner till Sida.

Sidas nuvarande humanitära partners

Sidas humanitära bistånd fördelas mellan organisationer i civilsamhället, FN-organisationer, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och Internationella rödakorskommittén (ICRC).

De civilsamhällesorganisationer som får stöd:

Stöd genom Sidas tematiska och geografiska strategier

Civilsamhället i samarbetsländer får även stöd via Sidas tematiska och geografiska enheter eller via ambassader. Stödet når dem direkt från Sida eller via svenska, internationella eller multilaterala organisationer. 

Databas för Sidas stöd till det civila samhället

Sidas CSO-databas är vår databas för det civila samhällets organisationer (Civil Society Orgnisations database). Där kan du söka information om de projekt som myndigheten finansierar genom sina svenska strategiska partnerorganisationer (SPO) och deras lokala samarbetsorganisationer.

Du hittar information om till exempel insatsens budget, dess syfte, vad den förväntas uppnå samt uppnådda resultat.

Genom att exportera data till Excel kan du skapa dina egna rapporter.

Vägledande principer för Sidas partnerskap med civilsamhället

Uppdaterad: 28 maj 2024

Sidansvarig: Sidas kommunikationsavdelning